Timisul – tara soarelui, Carasul – taramul vanturilor. Un hectar de „energie verde” necesita o investitie de milioane de euro

O investitie in „energia verde”, atat de mult trambitata de autoritati, are, teoretic, o amortizare rapida, dar din cauza legislatiei si a unor blocaje birocratice, investitorii spun ca nu reusesc sa isi duca proiectele la capat in conditii prielnice. In Timis exista o singura investitie preconizata pentru un parc eolian si mai multe proiecte pentru parcuri fotovoltaice, in timp ce in Caras-Severin exista deja opt societati care au solicitat scoaterea unor terenuri din circuitul agricol pentru a monta turbine eoliene.

Motivul pentru care Timisul nu este foarte atractiv in ceea ce priveste energia generata de vant este faptul ca judetul nu se afla pe traiectoria potrivita pentru asemenea investitii. Exceptie face zona Jimbolia si sudul judetului, dar pana acum numai la Jimbolia a inceput o asemenea afacere, afirma Adrian Pau, directorul Administratiei Nationale de imbunatatiri Funciare – sucursala Timis-Mures Inferior, institutie de unde se dau avize pentru scoaterea unui teren din circuitul agricol. Societatea Compania Eoliana SA din Oradea a pregatit pentru “ferma” de eoliene un teren de 2,6 hectare.

“In Timis nu este un culoar foarte bun pentru vanturi, judetul Caras-Severin fiind favorizat in acest sens. Curentii de aer sunt mai buni de la Socol spre Dunare. E nevoie si de infrastructura pentru a produce curent care sa fie livrat in sistemul national, trebuie sa existe linii de medie si inalta tensiune, pentru a livra curent in retea. Este si o investitie foarte costisitoare. Amenajarea unui hectar de eoliene costa milioane de euro”, a adaugat Pau. In judetul vecin, intentii de plasare a turbinelor eoliene exista in localitatile Toplet, Macesti, Ciclova Romana, Garnic, Coronini, Vrani, Racasdia si Oravita.

Interes sau dezinteres?

Omul de afaceri timisorean Lucian Perescu este unul dintre cei care a ales sa investeasca in “energia verde” din Caras-Severin. in aceasta perioada se fac procedurile pentru montarea primelor 6 eoliene la Oravita avand o putere de 1,5 MW. Vor urma alte 7 turbine de 2,5 MW si o investitie totala de 47 milioane euro.

“Am inceput in 2006 cu Balkan Hydroenergy si avem proiecte de microhidrocentrale de 8,2  megawati (peste 18 milioane euro) in zona Muntele Mic si la Cornereva. Saptamana aceasta punem in functiune primele trei microhidrocentrale. Avem si proiectul de parc eolian la Oravita, din care primul, cu o capacitate de 9MW, trebuie terminat pana in luna mai. Un alt proiect este pentru o centrala electrica fotovoltaica, la Buzias, de 1 MW, proiect blocat din cauza autoritatilor locale care nu stiu ce sa mai inventeze pentru a cere avize. in acest moment este aproape imposibil de facut un business plan predictibil pentru o companie care produce energie verde in Romania, iar diferentele de rentabilitate pot varia si cu pana la 20%. Nu poti avea predictibilitatea veniturilor si, deci, nu poti dovedi incasarile pe care le vei avea. De aceea, pentru proiectele in energie verde nu se poate lua imprumut. Doar cu o mare intelegere din partea BCR Timisoara am reusit sa obtinem creditul”, a declarat Lucian Perescu, pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Experienta sa in colaborarea cu autoritatile i-a aratat ca exista un dezinteres sustinut in aplicarea legislatiei si spune ca Legea 220 din 2008, care promoveaza tocmai producerea de energie din surse regenerabile, nu se aplica. La finalul investitiei de la Oravita,  productia primelor 6 turbine de 9 MW va fi de 20.000 MW anual, productie care acopera necesitatile orasului Oravita si ale unui satuc mai mic.

Panourile solare se raspandesc in Timis

Cea mai importanta investitie care se pregateste in Timis in privinta parcurilor fotovoltaice este pe raza orasului Gataia. La ANIF Timis s-au depus instiintari pentru patru proiecte. Trei dintre ele se refera la parcuri de energie fotovoltaica, pe o suprafata totala de circa 65 hectare, iar un altul ar insemna construirea unei centrale electrice fotovoltaice. 32 de milioane de euro ar fi valoarea acestei investitii, spune directorul ANIF, iar amortizarea se face in 7 ani. Proiectul apartine unor societati care au investitii masive in agricultura timiseana. Alte doua parcuri fotovoltaice sunt in plan la Sannicolau Mare, pe 12 ha in total.

Costurile unei investitii in energie alternativa

  • 1 MW eoliene  = investitie de 1,8 milioane euro si teren de 0,5 ha /eoliana
  • 1 MW hidro = investitie de 2 milioane euro, pe 0,5 ha
  • 1 MW solar = investitie de 3 milioane euro, pe 2-3 ha
Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.