Mai aproape de deschiderea punctului de trecere frontiera cu Ungaria, Beba Veche – Kubekhaza. Ministrul de Externe maghiar la Timisoara

TIMISOARA. Asteptata de multi ani, deschiderea unui nou punct de trecere frontiera spre Ungaria, la Beba Veche, tot mai aproape de realizare. Dupa ce in luna mai intra in etapa consultarilor la nivel de experti, intre autoritatile dintre cele doua tari, vineri, este asteptat la Timisoara ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.

Peter Szijjarto va semna impreuna cu ministrul Transporturilor si vicepremier Sorin Grindeanu doua Memorandumuri de Intelegere intre Romania si Ungaria. Primul priveste Punctul de Trecere Frontiera Beba Veche, iar cel de-al doilea o noua conexiune rutiera la Cenad.
Cei doi ministri vor sustine vineri o conferinta de presa la Palatul Administrativ din Timisoara.

Primele demersuri pentru sprijinirea comunitatilor de o parte si de alta a granitei in zona Beba Veche, pentru amenajarea acestei treceri peste frontiera, care i-ar scuti pe localnici de un ocol de zeci de kilometri, s-au facut inca din 1997, dar s-au intensificat in ultimii ani.

Noul punct ar urma sa fie exclusiv pentru trafic usor, de cel mult 3,5 tone.

Guvernul a aprobat inca din primavara un memorandum pentru derularea unor consultari ce vizau determinarea amplasamentului viitorului punct de trecere a frontierei in zona localitatilor Beba Veche (Romania) – Kubekhaza (Ungaria).

La Beba Veche, cea mai vestica localitate din Romania, se intalnesc granitele Romaniei, Ungariei si Serbiei.

Autoritatile din cele trei state au discutat in mai multe randuri sa deschida puncte de trecere a frontierei in acest loc Beba Veche (RO) – Kübekháza (HU) – Rabe (SRB).

Vecinii din Serbia si Ungaria au fost mai rapizi si deja au functional un punct de trecere a frontierei intre cele doua tari, din 2020, insa Romania a ramas pe dinafara, deocamdata.

Pentru locuitorii din zona, deschiderea noului punct de trecere frontiera ar fi de mare ajutor, pentru ca acum fac un ocol de peste 80 de kilometri ca sa ajunga in judetul Csongrad din Ungaria. Sunt peste 30 de kilometri pana la Sannicolau Mare, alti 20 pana la Vama, si mai sunt si in Ungaria tot aproximativ 30 de kilometri.

Tot in acest loc se afla si borna Triplex Confinium care marcheaza locul de intalnire a celor trei granite.

Incepand din 1997, in fiecare an, in ultimul weekend din luna mai, la borna are loc sarbatoarea euroregiunii DKMT (Dunare-Cris-Mures-Tisa).

Se deschid temporar frontierele, iar oamenii din localitatile din zona de granita trec dintr-o parte in alta sa-si viziteze rudele si prietenii si participa la spectacolele organizate de artisti din toate cele trei tari, iar liderii judetelor Timis, Csongrad si Provinciei Autonome Voivodina se intalnesc intr-o sedinta comuna in care pun la cale planuri de dezvoltare pentru intreaga zona. Presedintia euroregiunii DKMT este detinuta rotativ de catre presedintii celor trei judete. Un cub de sticla e simbolul euroregiunii, iar presedintele in functie il preia pe perioada detinerii mandatului si il preda mai apoi la final succesorului sau.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ati uitat sa precizati ca pentru a ajunge la sarbi trebuie sa treci pe la unguri. nu stiu romanii sa ajunga direct la sarbi #vaisamar

  2. @hubabuba Și cât trafic din Beba Veche te-ai aștepta să meargă spre Serbia? Vreun turist rătăcit pe zi în cel mai bun caz. Direcția prioritară de trafic e spre Ungaria.

  3. Ai dreptate bubahuba. Asa se laudau ai nostri. Un sens giratoriu rezolva situatia. Intrai in sens si te duceai prima la dreapta la unguri si a doua la dreapta la sarbi. Fiecare cu drumul lui…
    Dar de ce sa nu ne complicam?

  4. o sa fie destul trafic, o sa vezi. era normal si util sa faci in asa fel incat sa nu stai de 2 ori la controlul actelor ca sa ajungi din Ro in Serbia si invers