Mai aproape de momentul in care vom merge cu vaporasul catre Serbia. Stadiul lucrarilor la Nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman, aflat in apropiere de Timisoara

TIMIS. Dupa ce in luna mai a fost montat un important echipament hidrotehnic, la stavilarul de la Sanmihaiu Roman a fost finalizata o noua etapa a lucrarilor de reabilitare.

CITESTE SI: Grecia isi inchide frontiera pentru sarbi, care se confrunta cu o revenire a epidemiei de COVID-19. Urmeaza Romania? 

Muncitorii au terminat lucrarile de aparare de mal pe sectorul aval de baraj si lucrarile de reprofilare a albiei Canalului Bega amonte de incinta uscata a barajului.

Apararea de mal are rolul de proteja malul impotriva eroziunii apei. Protectia s-a realizat cu dale din beton armat pana la nivelul intermediar, portiunea cuprinsa insa nivelul minim si maxim de exploatare din aval. De la acest nivel protectia s-a realizat cu zidarie de piatra, pentru a pastra si caracterul istoric al lucrarii.

In perioada cuprinsa intre devierea apelor prin ecluza si momentul actual, bieful amonte de incinta uscata a barajului stavilar a lucrat ca un decantor. Prin lucrarile de reprofilare a albiei Canalului Bega in sectorul amonte pana la deviatia catre ecluza, albia a fost curatata de depunerile aduse de apa in perioada mentionata. Actualmente sunt in desfasurare lucrarile de degajare a materialului provenit din aceste depuneri, care a fost depozitat pentru zvantare pe insula, pentru a fi dus apoi in deponeul ecologic construit la Uivar„, transmit reprezentantii Apele Romane Banat.

Va reamintim ca lucrarile de punere in siguranta a Nodului Hidrotehnic Sanmihaiu Roman inseamna reabilitarea barajului stavilar si a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor si a echipamentelor hidromecanice. Valoarea contractului de baza este de 5.657.517,36 euro cu TVA, valoare finantata prin programul IPA Interreg CBC RO-SRB. Valoarea totala a proiectului ”Repararea infrastructurii de navigatie a canalului Bega” este de 7.957.986 euro cu TVA (fondurile programului IPA cat si fondurile proprii).

Odata finalizata aceasta lucrare, vaporasele vor putea circula pana la granita cu Serbia si chiar mai departe, pana in Serbia, dar numai dupa ce la granita dintre cele doua tari va fi construit un punct de trecere a frontierei, un demers destul de anevoios.

FOTO: Forum STPT/Dan S.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eu sint timisorean, am nevoie in primul rind de o infrastructura a orasului, o centura completa , de legatura la autostrada. Am fost ieri din Calea Sagului la Arad – am ales drumul cel mai simplu – cel vechi, nu pe autostrada – este peste mana sa ajungi la ea. In Serbia poate voi naviga o data la 3-5 ani iar investitia nu ne ajuta, poate va fi frumos dar noi avem nevoie de altceva. Viata noastra se scurge si avem numai promisiuni.

    • Arunca masina si merge cu vaporeto! Daca nu te ajuta pe tine nu inseamna ca pe altii nu ii ajuta!

  2. Mai este o ecluza in aval de cea de la Sanmihai .E tot in paragina nu ai cum sa ajungi pana la granita!

  3. Asta voiam sa scriu si eu, peste tot se dau in barci ca o sa ajungem la sirbi cu barca dupa ce termina la Sinmihai dar nu scot o vorba despre ecluza de la Uivar.

  4. Canalul le Bega datează dinainte să se inventeze calea ferată, atunci constituia o revelație in primul rand dpdv al siguranței mărfurilor, acum este de un anacronism cronic din acest punct de vedere. Se știe că spre sârbi nu mai circula nici trenul nici autobusul din lipsa de clienți, credeți că lumea este masochista și va prefera vaporetto ca să facă 5 ore doar la dus într-o cușcă plutitoare!?

  5. Numai romanii sunt tot timpul in viteza, repede, cat mai repede. Pentru ce atata viteza?
    Prin alte parti lumea se mai si plimba la viteza redusa, mai admira una alta. Se poate merge la sarbi pentru doua zile, cu innoptare la Titel (locul unde Bega se varsa in Tisa), pana la Zrenjanin, pana la Szeged pe Tisa, adica sa-ti petreci timpul si altfel decat in viteza.
    Apoi pot veni si la noi turisti-navigatori straini insa pentru asta ai nevoie de o marina unde sa acosteze, ai nevoie de statoe de carburant (care poate fi mixta, auto si naval, intr-o locatie potrivita), ai nevoie de paza serioasa ca sa nu le dispara yahturile sau lucruri din ele, ai nevoie de multa curatenie in oras…etc.

  6. … vor putea circula pana la granita cu Serbia si chiar mai departe … .
    Ce si cat vom putea transporta? excursionisti, bunuri, utilaje fabricate in tara, pentru export, … sau? Apoi pe Dunare in sus pana unde, in cat timp? Intrebati-l pe fostul viceprimar de dupa revolutie ca dansul a mai avut aceasta idee. Dece a murit? Apoi, ce zic sarbii? sau vom realiza studiile, proiectarea si amenaja – albie, porturi, barje, vapoare, … pe banii europeni?
    mergeti pe google maps sa va uitati in lungul albiei.