‘Mai bine mor, decat sa ma mai duc la scoala’. Fenomenul teribil ce afecteaza sute de copii din Timisoara

TIMISOARA. Unul din patru copii este umilit in mod repetat la scoala. Unul din 6 copii este batut in mod repetat de colegi. Trei din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi.

Sunt faptele care ii determina pe elevi, mai ales pe cei din gimnaziu, sa renunte la scoala sau sa isi doreasca de-a dreptul  sa moara. O spun medicii specialisti, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste amploarea pe care fenomenul de bullying a luat-o, in tara noastra.

CITESTE SI: Scandal incheiat in sange, intr-o piata din Timis. Barbat lovit cu toporul in cap de niste romi, sub ochii oamenilor aflati la cumparaturi. Video 

„Ma intalnesc deseori la cabinet cu copii care vin cu simtome de anxietate sau depresie, iar cauzele acestor simptome sunt situatiile de hartuire sau situatiile dificile prin care ei trec, in mediul scolar. Cel mai des intalnesc aceste situatii la copiii de gimnaziu, de varsta peste 10-11 ani. In situatiile acestea apar cele mai dese cazuri de bullying. Se ajunge la abandon scolar, in cel mai fericit caz, dar se poate ajunge si la tulburari psihiatrice destul de serioase si chiar ideatie suicidara. Chiar ieri am avut un baietel care trece printr-o situatie grea la nivelul scolii si se gandeste de multe ori ca poate ar fi mai bine sa mor decat sa mai suporte asa ceva”, spune Anda Jurma, medic primar in psihiatrie pediatrica.

Sute de copii se confrunta cu astfel de probleme in Timisoara si in judet, fapt care plaseasa Timisul pe un loc fruntas in ceea ce priveste numarul de cazuri de agresiune in scoli.

Judetul se afla pe locul trei la nivel national in ceea ce priveste situatiile de bullying raportate, cu un numar de 596 de cazuri de violenta inregistrate intr-un singur semestru. Iar Romania ocupa tot locul trei intr-un clasament european realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

CITESTE SI: Se asterne mai intai zapada, apoi asfaltul. Ultimele imagini de pe Autostrada Lugoj – Deva 

„Tinta noastra este fenomenul bullying, agresivitate sau violenta in randul anilor de scoala, in randul elevilor. Ne-am confruntat ani de zile cu severitatea unor solutii extreme ale copiilor afectati de acest fenomen. Lansam un proiect in cadrul Salvati Copiii, care are un mesaj de impact – Desfiintati recreatiile, pentru ca in aceste momente se produc cele mai multe situatii de violenta si agresiune. In acest context, credem ca semnalul de alarma a fost tras de cateva cazuri mediatizate, in care s-a ajuns pana la fapte extreme. Pentru toate acestea, consideram necesar sa desfasuram un program macar de constientizare, daca nu si de interventie, in domeniul agresivitatii, violentei, a bullyingului la care sunt supusi copiii nostri”, a spus medicul Mihai Gafencu, presedintele Salvati Copiii Romania.

Potrivit specialistilor, bullying-ul este in general caracterizat ca un comportament agresiv, intentionat, menit sa provoace suferinta si care implica intotdeauna un dezechilibru de putere si tarie intre agresor si victima si se manifesta repetitiv, regulat, intr-un grup de copii.

CITESTE SI: Nebunie in trafic la Timisoara. O strada importanta, inchisa. Ce se intampla Foto 

Pentru a combate acest fenoment, organizatia Salvati Copiii a demarat proiectul „Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile!”. Odata cu demararea acestei campanii, a fost creat si un site de informare cu privire la fenomenul de bullying, dar si despre modalitatile in care oamenii pot denunta o astfel de agresiune.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. cei care agreseaza alti copii vad acasa agresiune, sunt invatati de parintii lor sa se manifeste cu agresiune „nu fi prost …spune-i cateva la aia…da-i una sa te tina minte la ala… ca sa nu fii calcat in picioare tu dobitocule aratale ca esti mai destept” Profesorii trebuie sa ia masuri urgente, dar pt. asta si cei care sunt agresati trebuie sa sa se planga …sa spuna acasa …sa se ia masuri …nimeni nu-i Dumnezeu pe pamant…toti suntem egali.

  2. Daca in pauze se fac agresiunile, atunci de ce nu sunt profesori de serviciu?