Mai putin spatiu pentru masini, mai mult pentru oameni. Singura firma care a vrut sa deseneze primul proiect integrat de modernizare a unui cartier din Timisoara incepe treaba. Cum rezolva problema parcarilor?

TIMISOARA. „Vrem sa facem trecerea de la un cartier in care autoturismul este prioritar la un cartier pentru oameni„, spunea primarul Dominic Fritz in decembrie 2021, cand a lansat o prima licitatie pentru gasirea unei firme care sa realizeze desenele pentru primul proiect integrat de modernizare a unui cartier din Timisoara.

CITESTE SI: Administratia Fritz se pregateste de inmormantarea Colterm la Timisoara. Ortu’ popii – 70 de milioane de euro. Explicatiile administratorului special 

Este vorba de cartierul Dacia, delimitat de Calea Torontalului, Calea Circumvalatiunii, strada Gheorghe Lazar si bulevardul Cetatii.

A fost nevoie de 3 licitatii in ultimii ani si cresterea insemnata a sumei pusa la bataie de Primaria Timisoara pana cand o firma s-a inscris si a castigat ‘competitia’. TOTAL BUSINESS LAND SRL din Alba Iulia are un la dispozitie sa intocmeasca Studiul de Fezabilitate si Proiectul Tehnic pentru suma de  1.862.350 lei (TVA inclus), adica aproape 400.000 de euro.

Conform planului, in zona Dacia ar urma sa fie regandite si reamenajate spatiile verzi si parcurile, sa fie realizate locuri de joaca pentru copii sau terenuri de sport, intr-un concept unitar care tine seama de nevoile timisorenilor ce locuiesc in Dacia, transmiteau reprezentantii municipalitatii acum 2 ani.

Se va restrange insemnat spatiul pentru masini in favoarea oamenilor, sustine administratia Fritz care promite o parcare supraetajata pe strada Teiului, unde oamenii sa-si duca autoturismele.

In Dacia nu vom face interventii individuale, ci vom gandi un concept unitar pentru cel mai dens populat cartier rezidential al Timisoarei. Asta inseamna microparcuri, treceri de pietoni sigure, spatiu public cu marcaje tactile si accesibil tuturor, culoare de mobilitate, zone publice pentru facut miscare si pentru copii si pentru adulti. Un cartier cu mai mult spatiu pentru oameni. Avem si solutii pentru parcari si pregatim un proiect de parcare multietajata, pe str. Teiului„, transmite primarul Dominic Fritz.

Pentru a implementa proiectul, municipalitatea nu are deocamdata bani. Si-ar dori sa acceseze fonduri prin noul Program Operational Regional.

In zona Dacia au mai fost facute interventii de-a lungul anilor

La inceputul anului 2020 a fost dat in folosinta un loc de joaca modernizat in parcul din zona Dacia. Acolo, pe langa echipamentele reconditionate, au fost instalate altele noi, au fost plantati si copaci, a fost montat si un gard de protectie exterioara si a fost amenajat si un teren de baschet. Valoarea totala a lucrarilor facute la locul de joaca a fost de 285.000 de lei.

Fantana din zona Dacia a fost modernizata in 2020. Au fost schimbate sistemele arteziene si complet refacuta structura fantanii, iar jeturile de apa iluminate in mai multe culori.

Fantana ornamentala din zona Dacia a fost refacuta de firma HIWATERS din Ramnicu Valcea. Valoarea lucrarii a fost de 527.378 lei fara TVA.

Tot in zona este in plin proces de modernizare si cinematograful.

 

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. pentru unu care locuieste intr-o vila, e usor de zis ca „va restrange spatiul pt masini”. dar oricum nu se va intampla nimic. e doar garagara si campanie electorala timpurie

    • si bani irositi pe un studiu inutil. consultanta userista loveste din nou

  2. Incepetic cu parcarea si apoi restul!
    Altfel, ….
    Intrebare: locatarilor ce le oferiti, ca de, ei au fost primii iar „voi” doar ultimii.!

  3. Oare Fritz merge cu bicicleta de acasă până la primărie?Întreb pentru un prieten din alta țară…

    • Ar fi mult mai mulți pe biciclete sau în mijloacele de transport în comun dacă s-ar elibera străzile și trotuarele de excesul de autoturisme. Nu încercați faza cu oul sau găina, transportul în comun din Timișoara e foarte decent în multe privințe – mai puțin în respectarea graficelor de circulație. Din cauza ambuteiajelor produse de…

      • Și ce vrei să facă cu masinile, maimuță opărită!!
        Le ducem pe toate la schrott să-i îndeplinim lui Fritz visurile fetișiste??
        Zona Dacia ca si zona Traian trebuie reabilitate total dar nu după mofturile unor psihopați ca Fritz sau Robu, fără a ține cont chiar de locuitorii din acele zone!!
        Cum adică cartier mai mult pentru oameni?? Cei care au masini si platesc impozit nu sunt oameni pentru visurile ecologiste al lui Fritz?
        Cum poti să faci o parcare supraetajată pe strada Teiului pentru toată zona?!

        • Ba sunt oameni, dar România a ajuns în situația în care educația civică trebuie făcută cu forța. Știi, cei mai mulți oameni, statistic vorbind, sunt proști și egoiști…

          • Zici că majoritatea sunt proști și ați venit voi ăștia pe invers să-i educați cu forța?!

          • Da, sigur ca trebuie facuta cu forta dupa exemplul nebunului de la Kremlin. Pe oamenii care locuiesc acolo i-a intrebat cineva daca vor astfel de schimbari dupa conceptul eco-fuehrer-ului de la primarie? Sau stie el mai bine ce si cum trebuie facut? Poate sa o ia pe Ana Pauker sa aiba grija ca locatarii zonei sa fie de acord, in unanimitate, bineinteles.

          • Ceea ce nu am inteles Încă din finalul anilor 1960 – 1970 a fost problema dezvoltarii haotice a orașului bazata pe industrializarea dusă la extrem (Timișoara sa aibe 600000 de locuitori ++) și o lipsa totala de gandire – continuată și azi – privind transportul in comun, transport suburban asigurarea unui sistem de incalzire centralizat pe zone, cartiere … si in final si problema parcărilor.
            La ora aceasta s-a ajuns in situatia in care ” marii ganditori ” ridica din umeri!
            Ar trebuia ca domniile lor să constientizeze ca ei conduc soarta unui oraș si nu o bicicleta!

      • Sunt curios daca a fost vreun functionar sa numere mașinile parcate în zonă și apoi în funcție de asta să decidă că pot face spatii pietonale și o parcare supraetajata ce sa fie încăpătoare pentru toate mașinile de pe acele străzi plus ceva excedentar. Nu de alta, dar acum e o aventura să găsești un loc de parcare. Și va rog lăsați gargara cu bicicleta, etc. In zona sunt apartamente minuscule, persoane în vârstă, plus că iarna nu toți sunt kamikaze sa circule cu aceasta.

        • „Esti curios” doamna Mirela?

      • Asculta stirile de la ora 7.00 la care sa anunță afluxul a multe mii de masini dinspre „vecinătăți ” catre centru (in sens mai larg). Unde se parcheaza acestea? La iesirea din Gir, Dumb, Sa, …. la Aeroport, … si apoi oamenii vin in oraș pe jos (inclusiv cu copii pe care îi aduc la școală? Ati numarat câte masini vin zilnic in Timișoara ? Cati studenti vin zilnic la oras la facultate, cu masina”
        Sau firme care parcheaza 6 ‘- 8 masini pe strada ca nu au unde?
        Sau , din 10 masini doar cca au numar care incepe cu TM? Si din acestia doar 4 – 5 sunt cu sediul in Timișoara
        Si intrebarile pot curge!
        Cum rezolvati aceasta problema?
        Raspunsul: nu stiti cum pentru ca … ,(nu vreau sa jignesc pe nimeni). De aici e genereaza si prima intrebare legata de parcărilede construit.
        Apoi se construiesc zeci de blocuri in centru (+ vecinatati) fara a se asigura spatii de parcare suficiente.
        Dece? Dai un ban si stai in față” , dupa „noi potopul”, azi ne umplem buzunarele ca maine nu se stie cum va fi.

  4. Orasul are spatii limitate, nu se pot face parcari pentru toti. De ce sa faca primaria parcari supraetajate din banii tuturor? Sa colecteze bani de la cei cu masini, prin impozite mai mari, taxe pentru parcare mai mari. Daca se mareste impozitul la 500 eur pe an si parcarea la 1000 eur pe an, sa vedem daca vor mai tbui atatea locuri de parcare. S-a umplut orasul de harburi si avem pretentii sa parcam peste tot.

    • Comentariu tipic de progresist, fara responsabilitati care traieste in lumea curcubeului unde zburda inorogi roz. Mai vorbim cand ai o familie si copii. Pana atunci ar trebuie sa iti tii parerile de doi bani pentru tine.

      • Intreaba-l pe prost (ca mie mi-e scarba), daca pentru fetisurile verzi ale lui Slitz este ok sa se cheltuiasaca. Dar pentru nenumaratele studii fara noima? Dar pentru pistele LGBT, pardon verzi, de bicicleto-trotinetisti? Ca pentru parcari vad ca nu-i place gunoiului sa se investeasca. Da investeasca, pentru ca vor aduce bani in timp. Binenteles ca parcarile sunt cu plata pe cand pistele si restul fetisurilor usristilor sunt la „moca”.

      • bravo man….esti spectacol=))

    • Mulțumesc ca ati lasat raspunsul golit.

  5. Pentru toate exista un inceput. Pentru curiosi si sceptici.
    https://dailyhive.com/calgary/sharing-amsterdams-story-of-transformation-into-a-city-for-people
    Totusi nu cred ca o sa ajungem noi la nivelul ala….

    • Praf aruncat in ochi. spatiile verzi, cele pietonale, cele pentru relaxare, sunt binevenite, dar Amsterdam are si el partea lui semnificativa de automobile, plus ca are un procent bun din transport asigurat pe apa.
      Deci comparati mere cu pere. Da, si la Timisoara se poate imbunatati si poate ajuta minimal transportul pe apa, dar nu se pot compara.
      Pana una alta, nu s-a facut nimic, acelasi slogan din 2020, suntem in 2023 si abia incep studiul. Trista situatia, trist ca inca mai prind sloganurile lor la multa lume.
      Clasa politica e fara speranta, momentan, in Romania….

  6. Acum intelegeti,idiotilor progresisti, de ce este imperios necesar ca Timisoara sa scape de acest impostor de Fritz? Nu? Pentru ca voi dezaxatii sexuali trotinisti sunteti minoritari iar majoritatea are nevoie de un reprezentant al ei, unul care nu ii uraste pe cei cu masini, nu le restrange drepturile !!!

    • OK, te comporți la fel de isteric că un LGBT-ist. Probabil ești un puiuț de om, născut în cutia ta de tablă, cu care ocupi mult prea multă suprafață a acestui oraș, mai ales pentru că te plimbi singur în ea. N-o să înțelegi, dar ai ajuns și tu un exhibiționist, în mașina ta, zbierând după drepturi pe care nu e normal să le ai.

      • Cretinule, platesc anual peste 1600 de lei impozit la primarie pt masina plus rca, taxa de parcate, accize pt combustibil….. Tu pentru kakata ta de bicicleta cat platesti? Va doresc sa dispareti dracu useristilor. Plecati din tara, nu va mai suportam!

        • Medicaments… medicaments… medicamenteee…

        • 🤣 Medicamentele

  7. Haosul urbanistic continua si ia viteza in perioada fritz in lipsa unor legi si principii clare privind ridicarea de blocuri cu nemiluita,te miri unde,fara locuri suficiente de parcare,aruncate aiurea in zone de case,acolo unde infrastructura e depasita,nu sunt drumuri asfaltate,ce sa mai vorbim de spatii verzi si agrement.Cate doua masini de apartament plus veniturile mh,gj,cs,hd si el vrea cat mai multe ,,pietonale‘‘

    • Nu imi dau seama daca o spui din prostiie sau cu rea intentie. Cat de batut in cap sa fii sa crezi ca toate PUZ-urile si complexele imobiliare ce se ridica acum in Timisoara sunt cu autorizatii de constructie recente? Toate sunt date cu ani in urma… si ce sa vezi… sunt date pe vremea mandatelor lui Lae

  8. 1. Epigrama.
    Deși turnat din bronz el pare,
    Și „vorba” mea e o petricea,
    Cand il lovești cu ea il doare,
    Ca suna a gol și a tinichea.
    2. STPT
    Este slab, linii lungite si mijloace de tranport puține. Asta o sa suporte miile de calatori de la orele de varf, înspre Timișoara sau in Timișoara?
    Afisajul orarului ==> ZERO.
    – sunt linii la care nici ni exista afisat orarul, sau – pta Maria este afișat un tramvai care nici circula pe acolo
    – afisajul electronic, lacunar doar de forma s.a.

  9. Asta cu vom fece e veche de mult , promisiuni si doar atat !!!! :)) Mai tineti minte c and a fost Frit in cartierul Elisabetin tot asa statea inonjurat de oameni si promitea ca Elisabetinul va fi ca LAS VEGAS …si el saracul cartiet tot spart si atunci si acum