Mai putine deseuri si un oras mai curat. Iata cum ne putem implica

Cu toții ne dorim să trăim într-un oraș curat și să ne bucurăm de frumusețea naturii. De aceea, este în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să avem grijă de mediul înconjurător, iar fiecare gest mic poate face diferența. Putem începe chiar de acasă, cu ambalajele produselor pe care le consumăm zilnic.

Să facem un simplu exercițiu de imaginație: ce credeți că se întâmplă cu un PET atunci când îl punem în coșul de gunoi? Aruncat peste gunoiul menajer, PET-ul va sfârși prin a ajunge la groapa de gunoi a orașului. Deși este adesea perceput ca un material ieftin și ușor de aruncat, plasticul se descompune în câteva sute de ani și este un real pericol pentru natură.

Avem, însă, și soluții pentru a preveni poluarea cu plastic. Colectând PET-ul separat de celelalte deșeuri, îi putem oferi o nouă viață – acesta va ajunge într-un centru de reciclare, unde materialul din care este făcut este prelucrat și transformat din nou în materie primă, ce va fi refolosită pentru alte produse.

O variantă pe care o avem la dispoziție pentru a colecta rapid și ușor atât PET-urile, cât și dozele de aluminiu și sticlele, este oferită de Lidl România, prin intermediul aparatelor de colectare a ambalajelor reciclabile. În momentul de față, în Timișoara, există câte un aparat de colectare a ambalajelor reciclabile în magazinele Lidl de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa nr. 38, strada Circumvalațiunii nr. 4, iar un alt aparat a fost instalat în magazinul din Moșnița Nouă, strada Ștefana, nr. 1. Toate ambalajele care ajung în acest aparate sunt preluate și duse apoi la centre de reciclare. Astfel, putem contribui la un oraș mai curat și un mediu înconjurător mai puțin poluat.

4 lucruri pe care trebuie să le știm pentru a colecta corect PET-urile, dozele și sticlele

Pentru a folosi corect aparatele de colectare a ambalajelor reciclabile instalate în magazinele Lidl România, este necesar să avem în vedere că:

  1. Aparatele acceptă doar recipiente cu volum între 0,1 și 3 litri;
  2. Recipientele trebuie golite complet de conținut și trebuie să fie curate;
  3. Pot fi introduse mai multe ambalaje în cadrul aceleiași vizite, din toate categoriile acceptate -PET-uri, doze de aluminiu și sticle. Acestea pot fi introduse în orice ordine doriți;
  4. Pot fi primite doar recipiente care au avut un conținut alimentar. Dacă acestea au fost folosite pentru a depozita alte lichide nealimentare, grase sau uleioase, atunci acestea nu mai pot fi reciclate prin intermediul aparatului.

În plus, fiecare recipient depozitat prin intermediul aparatelor înseamnă un voucher de 0,02 lei pe care îi puteți folosi pentru cumpărături în magazinul Lidl la care ați adus ambalajele. Sumele aferente ambalajelor introduse  în cadrul aceleiași vizite vor fi cumulate pe un bon valoric emis de aparate la finalul operațiunii.

Cum se implică Lidl România pentru a diminua problema plasticului?

Instalarea aparatelor de colectare a ambalajelor reciclabile este una dintre modalitățile prin care Lidl România își propune să contribuie activ cu soluții la problema poluării cu plastic. În acest sens, retailerul se ghidează după strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care compania face parte. Strategia cuprinde cinci zone de acțiune – de la reducerea cantității de plastic din ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și eliminarea din mediul înconjurător a acestui material, până la inovare și educare în domeniu.

Printre măsurile implementate de Lidl România menite să susțină viziunea strategiei REset Plastic se numără și optimizarea ambalajelor folosite pentru carnea ce provine de la furnizorii locali, demersurile demarate de companie pentru eliminarea plasticului negru din ambalaje până la finalul anului 2021,  eliminarea aticolelor de unică folosință din material plastic, cum ar fi paie, pahare, farfurii și tacâmuri, încă din 2019, dar și introducerea săculeților reutilizabili pentru transportul fructelor și legumelor.

Pe lângă măsurile interne pe care compania le ia pentru a reduce plasticul în magazinele sale, Lidl România investește pe termen lung și în programe de impact în domeniul protecției mediului, derulate de organizații non-profit. Un prim astfel de program este „Cu Apele Curate”, lansat în 2019 împreună cu Asociația MaiMultVerde, ce combate poluarea cu plastic a apelor Dunării și ale afluenților săi, prin acțiuni de igienizare a malurilor fluviului și de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor. Astfel, în perioada 2019 – 2020 au fost colectate 120 de tone de deșeuri de plastic în spațiile amenajate (prevenire) și 14 tone de deșeuri de plastic colectate în acțiuni de igienizare (combatere). Programul Cu Apele Curate include și evaluarea și revizuirea politicilor publice privind gestiunea deșeurilor din plastic, protejarea apelor sau educația pentru mediu cu implicarea autorităților române.

Un alt program este și platforma ASAP, lansată în 2019 împreună cu The Institute. ASAP este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare.

Compania derulează și alte acțiuni, despre care puteți afla mai multe pe: https://corporate.lidl.ro/sustenabilitate/reset-plastic.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.