Mai vin inca 30 de milioane de lei pentru Castelul Huniade la Timisoara. Consiliul Judetean a adunat in acest moment banii necesari pentru consolidarea celei mai vechi cladiri a orasului

TIMISOARA. Alti bani pentru Castelul Huniade. Consiliul Judetean Timis a castigat noi fonduri de la Ministerul Dezvoltarii care, alaturi de cei obtinuti pana acum, ar trebui sa acopere costurile cu consolidarea cladirii simbol din inima Timisoarei. Asta inseamna ca in acest moment avem aproape jumatate din suma totala necesara pentru a aduce castelul complet la stralucirea de odinioara.

CITESTE SI: Veste buna. Vin bani prin PNRR pentru Castelul Huniade din Timisoara. Cladirea simbol a orasului, redeschisa publicului partial dupa aproape 15 ani

Am fost selectati dintr-un numar de 50 de proiecte la nivel national, cu doua obiective investitii pe Programul National de Reabilitare a Cladirilor cu Risc Seismic, gestionat de Ministerul Dezvoltarii si ma refer aici la 30 milioane lei pentru consolidarea Castelului Huniade, cea mai veche cladire-monumant istoric de aici, din Banat si din judetul nostru„, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

CJ Timis a primit avizul sa acopere cu sticla curtea interioara a Castelului Huniade

Dincolo de consolidarea castelului vechi de 700 de ani, mai este nevoie de fondurile pentru reabilitare, dar si pentru amenajarea si acoperirea cu sticla a curtii interioare pentru a putea gazdui evenimente dintre cele mai diverse. Suma totala se ridica la 40 de milioane de euro.

Proiectul tehnic de revitalizare, pentru a face totul ca la carte, ne trebuie 40 de milioane de euro, aproximativ, dar asta inseamna si acoperirea curtii interioare. Si va anunt iarasi cu bucurie ca am reusit sa ii convingem pe cei de la Comisia de la Ministerul Culturii sa ne dea avizul inclusiv pentru aceasta acoperire a a curtii interioare si aceasta este iarasi o noutate de ultim moment. Nu taiem copacii, vrem sa protejam tot ce avem ca patrimoniu natural sau cultural.

Cele 4 posibile surse de finantare la care ne-am gandit pentru a face acest lucru posibil, sa avem o cladire renovata si reintegrata in circuitul cultural, s-au dovedit corecte pentru ca deja trei dintre aceste directii sunt aproape concretizate si ma refer la acela prin proiectul pe PNRR pentru care oficial am primit confirmarea ca am primit 4,2 milioane de euro TVA inclus, care s-a concretizat, iata cea prin programul acesta, prin programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic, de de 30 de milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro iarasi s-a concretizat. Cele 8,5 milioane de euro pe care noi le avem prevazute ca proiect strategic special pentru Castelul Huniade, pe programul Romania-Ungaria, sunt iarasi o certitudine, pentru ca este aprobat de Comisia Europeana.

Avem, in total, 18,7 milioane de euro. Cam 18,7 milioane de euro aveam in proiectul tehnic pentru cladire, strict pentru consolidare, renovare si refunctionalizare. Diferenta pana la 40 de milioane de euro insemna acoperirea curtii interioare, dotarile necesare si celelalte elemente pentru punerea in valoare a cladirii. Dar aceste 3 finantari sunt esentiale pentru aducerea cladirii in stadiul de cladire in siguranta si reamenajata

A patra directie era, evident, bugetul local, unde chiar am zis si reafirmam acest lucru, ca suntem dispusi sa luam un credit pentru a duce la bun sfarsit aceasta investitie.

Avem in continuare discutii cu cei de la Bucuresti, pentru ca dorim sa unim cele doua finantari deja obtinute, ma refer la PNRR si la acest program de consolidari a cladirilor cu risc seismic si sa mergem pe ideea ca CNI sa realizeze ambele investitii. Discutam, vedem care vor fi rezultatele acestor discutii, pentru ca in programul de consolidare a cladirilor cu risc seismic este implicata si Compania Nationala de Investitii, pentru anumite tipuri de lucrari.

Pentru ca sunt doua finantari separate, ar fi dificil sa avem doi constructori in acelasi timp pe santier. Atunci trebuie sa gandim sa uniformizam aceste surse de finantare si sa le folosim impreuna si coordonat„, a explicat Alin Nica.

Urmatorul pas va fi aprobarea in Consiliul Judetean a proiectului tehnic finalizat.

Castelul Huniade, deschis partial publicului in 2023 

In anul Capitalei Culturale Europene, castelul va fi deschis partial publicului pentru o serie de evenimente ce vor fi organizate in sala Cavalerilor.

CITESTE SI: Primele evenimente in Sala Cavalerilor. Dupa aproape 15 ani, Castelul Huniade din Timisoara va fi deschis publicului partial

Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

Acesta este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare. A fost inchis in urma cu aproape 15 ani pentru reabilitare, insa din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate.

Anul acesta, cu prilejul Capitalei Europene a Culturii se va deschide Sala Cavalerilor din aripa de nord-vest a Castelului Huniade, care a fost deja consolidata prin proiectele anterioare. Aici vor avea loc o serie de evenimente, in vara acestui an.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cum vin asa se și duc , se pun 2 geamuri și o zugraveala și uite 30 milioane de lei

  2. Fiindcă tot e vorba de reabilitarea/modernizarea unor edificii istorice din Timișoara…L-am auzit la Radio Timișoara pe un domn de la C de Apel că ar dori iluminarea arhitecturală a Palatului Dicasterial.Foarte bine dar mai vor și mansardarea clădirii. „GENIALĂ IDEE!!!”Că nu-i destul loc pentru robe și dreptate! Cum ar arăta? Ține structura? Dar la eventuale cutremure? Poate s-ar mai putea mansarda și Castelul Huniade,daca tot e șantier încă, Muzeul de Artă, Palatul Apelor,Teatrul.Catedrala e bună cum e…Deocamdată,nu.