Maia Sandu, prima femeie presedinte din istoria Republicii Moldova

Maia Sandu este noul presedinte al Republicii Moldova, dupa ce l-a invins pe Igor Dodon in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Conform rezultatelor partiale anuntate dupa centralizarea a 99,02% din procesele verbale, Maia Sandu, candidatul Partidului Actiune si Solidaritate, a obtinut 56,97% din voturi iar Igor Dodon 43.09%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală din Moldova.

Odata cu acest rezultat, Maia Sandu devine prima femeie presedinte din istoria Republicii Moldova, si in acelasi timp al treilea sef de stat ales de popor.

Maia Sandu are 48 de ani, este nascura in Risipeni, in raionul Falesti. Este economista de profesie, iar intre 2012 si 2015 a fost ministru al educatiei, pentru ca in perioada iunie-noiembrie 2019 sa fie prim ministru. Maia Sandu nu este casatorita, iar pe langa romana vorbeste engleza, rusa și spaniola.

Din 1990, Republica Moldova a avut cinci presedinti cu mandat complet si 3 interimari:

Mircea Snegur – din 3 septembrie 1990 pana in 15 ianuarie 1997
Petru Lucinschi – din 15 ianuarie 1997 pana in 7 aprilie 2001
Vladimir Voronin – din 7 aprilie 2001 pana in 11 septembrie 2009
Mihai Ghimpu – interimar din 11 septembrie 2009 pana in 28 decembrie 2010
Vlad Filat – interimar din 28 decembrie 2010 pana in 30 decembrie 2010
Mihai Lupu – interimar din 30 decembrie 2010 pana in 23 martie 2012
Nicolae Timofti – din 23 martie 2012 pana in 23 decembrie 2016
Igor Dodon – din 23 decembrie 2016 pana in prezent

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. bravo, felicitari. Daca era maritata, sotul devenea „primul domn”?

  2. Alo, MARIAN Lupu, nu MIHAI!

  3. Mă bucur pentru schimbarea de peisaj, dar am reținerea, că este o schimbare cosmetică, având în scop bine definit.
    Un ochi îmi râde și unul plânge.
    In realitate președintele, nu are putere decizională, dar poate forma o imagine a țării.
    Nu cred că se va opune valului și va scoate Moldova sin starea de apartenență la stăpân. Caută relația cu SUA și cu UE. Romania are deja nenumărate experiențe neplacute din relațiile cu astfel de entități. Mamuții corporatiști nu ne-au adus creșterea nivelului de trai, suntem în continuare mințiți, jefuiți, exploatați și trebuie să aplaudam imbecilitățile unor organizații internaționale.
    Romania nu mai produce aproape nimic, a fost distrusa industria , agricultura și turismul. Avem conducători care se lauda când ne împrumută de la cămătarii mondiali (FMI și BM), primind în schimb restricții de independență și dezvoltare, înaintând sigur spre falimentul de țară. In realitate suntem mai bolnavi si mai flamanzi decât pe vremea in care stă geam cureaua că să plătim datoria externa. Suntem îndopați cu chimicale, contribuim fără acordul nostru sau beneficii la studiile medicamente netestate încă în țările producatoare, dar avem sistem de comunicare/monitorizare mai bun și un interne excelent,, pentru a fi controlați prin media și mai ales orbiți de culorile artificiale ale reclamelor.
    Pentru Moldova am un mesaj. Nici cu Rușii nu a fost comod, dar dacă mai poți, nu o lua pe calea României, pentru că ajungi cu pantalonii in vine. Nu te vinzi dușmanului, dar vei ajunge după un timp, sa te dai pe degeaba.
    Independența ar fi ideală, dar macar intră în convenții internaționale echilibrate și corecte. Nu mai calcula valorile adevărate in EUR sau USD.