Maicutele de la manastirea Sag din judetul Timis au vopsit in Vinerea Mare peste 1000 de oua

SAG TIMISENI. O traditie straveche, pastrata cu sfintenie de maici, cere ca ouale sa fie vopsite in Vinerea Mare ca sa nu se strice si sa aduca liniste si belsug tuturor crestinilor.

Maicile de la Manastirea Sag Timiseni se apuca de treaba dimineata, imediat dupa slujba cand bat toaca si anunta ca incepe vopsirea oualor. Aduc cosurile cu oua proaspete din cuibarul manastirii si le pun la fiert.  Micuta lor bucatarie devine neincapatoare pentru ca nici una nu sta deoparte. In cateva ore, ele reusesc sa vopseasca nu mai putin de 1000 de oua.

„Traditia vopsirii oualor este de 2000 de ani de cand o femeie credincioasa s-a dus la crucea mantuitorului Iisus cu un cos de oua care s-au inrosit prin minune dumnezeiasca”, spune una dintre maici.

„Vopsim in culori rosii pentru ca simbolizeaza sangele mantuitorului si patimile si preferam culoarea naturala. Cu ceapa vopsim traditional, dar anul asta si cu vopsea sa mearga mai repede. Vopsim mai multe oua, deoarece le dam la credniciosi si la oameni saraci. Astazi vopsim, ca in fiecare an, 1000 de oua”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro o alta maicuta de la Sag.

Potrivit obiceiului din partea locului, maicutele aseaza apoi ouale in forma de cruce in iarba din curtea manastirii, pentru sfintire. Langa cruce ele pun o icoana si flori proaspete. Maicile sunt incredintate ca asta le va aduce pace si bunastare. Crucea din oua va ramane in iarba pana maine in zori pentru a vesti venirea  Sfintelor sarbatori de Pasti.

Duminica, maicile de la Sag ii vor astepta in prag pe credinciosi cu oua, cozonaci si pasca.

Video-ul nu poate fi incarcat.


Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.