Peste 55% dintre romani cred in existenta noului coronavirus, in timp ce 33% au dubii cu privire la existenta acestuia si 12% cred ca este o inventie, arata un studiu efectuat de compania de cercetare de piata Novel Research, la initiativa Provident Financial Romania.
Perceptia difera in functie de localitatea de resedinta – astfel, daca in ce priveste romanii din zona urbana procentul celor care cred ca virusul este o inventie este de putin peste 7%, in mediul rural procentul este dublu, de peste 16%. Studiul a fost efectuat in perioada 15-22 iulie, pe un esantion reprezentativ de 1.003 persoane.
Intrebati despre increderea pe care o au in sursele de informare, majoritatea romanilor spun ca au incredere in discutiile cu prietenii si familia (56,5%), apoi in discutiile cu colegii (37.9%) sau in comunicatele Guvernului (36,2%). Romanii manifesta cea mai mare lipsa de incredere in ce priveste informatiile de la celebritati, vloggeri sau bloggeri (43,5), social media (32,5%) si TV (28,5%), noteaza stiripesurse.ro.
Indiferent de perceptia asupra noului coronavirus, toti respondentii au constatat efectele contextului creat de COVID-19 asupra vietii lor.
Aproape 60% dintre romani spun ca cel mai mare impact negativ a fost resimtit in ceea ce priveste planurile de vacanta si calatoriile. Peste 55% au afirmat ca efectele negative ale crizei COVID s-au vazut si in viata sociala. In acelasi timp, un numar apropiat de romani au constatat un impact negativ si asupra finantelor personale sau ale familiei, dar si asupra sigurantei personale. Criza COVID-19 nu a schimbat insa, pentru majoritatea romanilor, evolutia dezvoltarii personale sau profesionale ori viata de familie sau de cuplu.
Romanii se tem cel mai tare de cresterea numarului de infectii, de revenirea la starea de urgenta si de umplerea spitalelor
Romanii sunt preocupati pentru cum vor evolua lucrurile in urmatorul an si cele mai mari riscuri identificate sunt: cresterea rapida a numarului de infectii (52,9%), revenirea la starea urgenta (42,7) sau atingerea capacitatii maxime a spitalelor (39,9%). In ce priveste infectarea cu COVID-19, mai putin de un sfert cred ca exista riscul ca asta sa li se intample lor si sub 20% se tem ca s-ar putea sa-si piarda locul de munca.
Pe de alta parte, aproape jumatate dintre romani nu intrevad schimbari ale vietii pe care o duc acum. Aproape o treime sunt insa optimisti si cred ca viata lor de peste jumatate de an va fi mai buna decat cea de acum. La polul opus sunt cei aproape 23% dintre romani care sunt pesimisti si cred ca viata lor va fi mai rea decat in acest moment.
Esantionul de 1.003 persoane a fost selectat aleatoriu din randul populatiei adulte din Romania (18 ani+), folosind cote, cu o marja de eroare de ± 3%.
Pareri
De ce se tem cel mai tare??De psdragnea&ciolacus!!!!Nu fac bine la sanatate!!☠☠☠☠☠☠
Cercetare de piata Novel Research, la initiativa Provident Financial Romania???? Ciudat ca o institutie financiara nonbancara are preocupari privind sanatatea populatiei si nivelul de incredere al populatiei in factorii politici si administrativi care au responsabilitati in domeniul sanatatii populatiei in timpul unei crize majore de sanatate la nivel national si mondial. Si mai este ciudat ca Ministerul Sanatatii si Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta permite astfel de „cercetari de piata” si nu exprima un punct de vedere privind interpretarea rezultatelor unor astfel de „cercetari de piata”. Ori poate ca sanatatea publica este de fapt o „piata” pentru toata lumea si acum doar ofera niste „oportunitati de piata” pentru unii? Sistemul de sanatate public pare ca este „cu motoarele la maxim”, iar niste profesionisti din domeniul financiar nebancar fac cercetari de piata privind sanatatea populatiei. Foarte ciudat. Aproape fake news. Chiar daca studiul ar fi sociologic tot ar fi aproape fake news cata vreme nu vine din partea institutiilor care au competente si responsabilitati in domeniul sanatatii publice.