‘Mami si tati nu se joaca cu mine, abia imi vorbesc, iar uneori ma bat!’ Povestea sfasietoare a multor copii din Timisoara si din judet

TIMISOARA. Marturisiri cutremuratoare au fost facute angajatilor de la Protectia Copilului Timis. Vorbim de sute de sesizari in care se semnalau situatii de copii in ale caror familii inca functioneaza dictonul ca ‘bataia e rupta din rai’, de copii neglijati de parinti ori carora li s-au intamplat lucruri ingrozitoare.

In primele 5 luni ale acestui an, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis au ajuns 358 de sesizari de abuzuri asupra copiilor, din care 256 au fost confirmate. In 47 de cazuri s-a impus scoaterea copiilor din familie si instituirea plasamentului in regim de urgenta. Cele mai multe cazuri au vizat neglijarea (217 cazuri) si bataile aplicate celor mici (17 cazuri).

Violenta asupra copiilor poate fi intalnita pretutindeni: violenta fizica, neglijarea, violenta sexuala, practicile traditionale daunatoare (inclusiv casatoriile timpurii sau fortate) violenta psihologica (insulta, ignorare, respingere, amenintare, indiferenta emotionala). Violenta pe care copiii o experimenteaza in cadrul familiei poate avea consecinte pe termen lung pentru sanatatea si dezvoltarea lor. In comunitate sunt intalnite, cel mai adesea, forme de violenta impotriva copiilor care traiesc pe strada.

In cadrul campaniei „Bataia nu e rupta din rai”, initiata in 2005 de catre Organizatia „Salvati Copiii” Romania, a fost propus Parlamentului Romaniei proiectul de lege privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi impotriva Violentei asupra Copilului in Romania. Legea a fost votata de catre ambele camere ale Parlamentului, numerosi parlamentari considerand-o binevenita in conditiile in care, de secole, mentalitatea romanilor incurajeaza, intr-o mare masura, violenta asupra copiilor.

Pentru a marca aceasta zi, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis va organiza o campania „Violenta ucide!”, cu rol de sensibilizare a populatiei cu privire la fenomenul abuzurilor asupra copilului si de informare a cetatenilor cu privire la existenta Telefonului Copilului – 0256-983.

In acest sens, au fost realizate afise si autocolante cu Telefonul Copilului, destinate copiilor. Aceste materiale vor fi distribuite, in cursul lunii iunie, in judetul Timis, ele fiind destinate cu precadere copiilor din scoli, asistentilor sociali de la tara, cadrelor didactice, educatorilor, altor persoane de referinta din cadrul comunitatii locale.

Pentru sesizarea tuturor situatiilor in care sanatatea si siguranta unui copil este pusa in pericol, DGASPC Timis a infiintat serviciul specializat ”Telefonul copilului”.

Numarul de telefon 0256-983 poate fi apelat in orice moment al zilei, de catre orice persoana (adult sau copil) care doreste sa sesizeze cu privire la situatia unui copil abuzat, neglijat, aflat in situatie de risc sau in dificultate.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce să-i faci, la noi patrioţi alte obiceiuri