Mancarea, cel mai la indemana medicament! Timisorenii s-au inghesuit sa afle de la specialist cum sa fie sanatosi fara pastile

TIMISOARA. Consumul de carne, laptele de vaca, alimentatia copilului mic, diabetul, intolerantele alimentare, mancarea sanatoasa, despre toate acestea s-a discutat in cadrul unei intalniri cu nutritionistul Lavinia Ceuta,  gazduita de o librarie din Timisoara.

Zeci de timisoreni au venit sa afle de la specialist cum pot manca sanatos si ce anume din farfurii le face rau. Nutritionistul Lavinia Ceuta, cunoscuta si datorita blogului pe care ofera sfaturi pentru o viata sanatoasa, considera ca felul in care mancam este un element de baza pentru evitarea imbolnavirilor de orice fel.

“Se spune ca 90 la suta din fericire depinde de sanatate. Totusi, trecem de la o zi la alta fara sa apreciem faptul ca suntem sanatosi, ca functionam bine. Nu trebuie sa vina o boala ca sa constatam ca mancarea ne influenteaza in mod covarsitor atat starea de sanatate fizica, cat si starea psihica” a spus Lavinia Ceuta.

In timp ce au savurat sucuri de fructe si smoothie-uri oferite de organizatorii intalnirii, timisorenii prezenti au avut zeci de intrebari. Toate si-au gasit raspunsul. Iata cateva dintre ele.

* Sucurile de fructe sau legume trebuie consumate imediat dupa ce au fost preparate, altfel vitaminele pe care le contin dispar. Pentru cateva ore, acestea pot fi conservate prin adaugarea de suc de lamaie, dar varianta consumarii lor imediate ramane cea mai buna.

* Printre suplimentele recomandate pentru sanatatea organismului se numara lecitina, Omega3 si ginko biloba.

* Iarna este recomandat sa consumam radacini, adica legume precum sfecla rosie.

* Zilnic, in meniul nostru trebuie sa se regaseasca ceva verde. Iarna, variante sanatoase sunt si algele marine, adevarate plante medicament- de exemplu spirulina, sau pulberea de orz verde.

* Cafeaua, socotita bautura mileniului, poate fi consumata de 2 … 3 ori pe saptamana, dupa masa de pranz, cand ajuta digestia si, in plus, inlesneste trecerea peste pragul de oboseala care se instaleaza in jurul orei 15.00. Adaosul de lapte la cafea nu este indicat, deoarece cele doua sunt antagonice.

* O doza de Cola contine echivalentul a 12 cubulete de zahar si este nevoie de 30 de pahare de apa pentru a-i neutraliza efectul.

* Sunt recomandate ceaiurile din plante autohtone – de exemplu menta sau urzica – in locul ceaiului verde. Acesta din urma poate proveni din zone foarte poluate si nu este prezent, in mod obisnuit, in arealul nostru de viata. Ceaiurile de plante, calde, sunt indicate imediat dupa masa, pentru ca ajuta la digestie si la emolierea grasimilor.

Nutritionistul Lavinia Ceuta le-a atras atentia celor prezenti la intalnire ca ceea ce mancam astazi poate reprezenta boala de peste zece ani si ca orice aliment consumat ne influenteaza si starea de spirit.

Iar pentru ca intalnirea s-a bucurat de un asemena succes, organzatorii spun ca vor incerca sa permanentizeze astfel de actiuni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.