Mancarea din conserve dauneaza grav sanatatii! Afla ce contine si de ce nu e buna daca o consumam in exces!

Specialistii spun ca mancarea din conserve ne poate dauna foarte rau sanatatii, deoarece contine bisfenol A, o substanta care intra in componenta unor materiale plastice.

Cutiile metalice de conserve sunt de obicei captusite cu un strat subtire de asemenea material plastic, avand rolul de a preveni ruginirea si a pastra produsele proaspete. De asemenea, bisfenolul A se regaseste in unele ambalaje de bauturi racoritoare – sticle de plastic si „doze” metalice.

Cercetarile arata ca acest compus trece din stratul de material plastic in alimentul din cutie si este absorbit rapid in organism.

Cercetatorii de la Universitatea Harvard, SUA, au efectuat in acest sens un studiu pe 75 de voluntari. Timp de 5 zile, o parte din participanti au fost rugati sa consume supa vegetariana proaspat gatita, iar altii, supa din conserva. Dupa o saptamana, dietele participantilor au fost inversate – cei care consumasera supa proaspata au trecut la supa din conserva si viceversa.

La sfarsitul studiului, testele efectuate au demonstrat ca toti cei care au consumat supa din conserva au avut bisfenol in mostrele de urina, comparativ cu doar 77% din cei care au mancat supa proaspata. Cantitatea medie de bisfenol, dupa consumarea supei proaspete, este de 1,1 μg/L, comparativ cu 20,8 μg/L, in cazul supei la conserva. Cu alte cuvinte, consumarea zilnica a unei portii de supa la conserva, creste nivelul bisfenolului A de 20 de ori.

Specialistii spun ca diferentele sunt extrem de mari si ca rezultatele studiului cer analizarea atenta a efectelor bisfenolului asupra corpului uman. Dupa opinia lor, ar fi recomandabil sa se renunte la folosirea BPA in ambalajele pentru produse alimentare.

Uniunea nordamericana a fabricantilor de ambalaje metalice sustine ca este „foarte improbabil” ca BPA sa afecteze negativ sanatatea oamenilor. Cu toate acestea, tot mai multe studii recente arata ca BPA afecteaza echilibrul endocrin al organismului. In Uniunea Europeana, utilizarea bisfenolului A a fost interzisa, pana in prezent, doar in plasticul folosit la fabricarea biberoanelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.