TIMISOARA. Vrea sa dizolve actuala asociatie TM2021 si sa-si faca una proprie in care sa detina intreg controlul, iar pentru asta a anuntat deja ca retrage primaria din actuala structura.
In ultima sedinta a Consiliului Director Nicolae Robu a spus ca Primaria Timisoara isi va asuma proiectul Capitala Culturala Europeana, in urma ”numeroaselor scandaluri interne interminabile” care au facut Asociatia Timisoara 2021 ”total ineficienta si au decredibilizat-o in ochii comunitatii”, dupa cum sustine el.
Doar ca, primarul nu poate face asta. Faptul ca Primaria este finantatorul principal al asociatiei, care implementeaza cel mai important proiect cultural de tara al Romaniei, ca proiectul a fost asumat din perioada de candidatura si a fost aprobat de Consiliul Local sunt precizate explicit in Dosarul de Candidatura cu care a fost castigat titlul. Drept este ca Ministerul Culturii, asumat ca al doilea finantator al proiectului, ca ordin de marime, a facut pana acum zero alocari prioritare pentru proiect, cu scuza ca baza legala a fost aprobata abia in vara anului trecut, prin OG 42/2019. Cu toate acestea, fonduri de la Ministerul Culturii nu au ajuns in conturile asociatiei, desi, politic vorbind, Nicolae Robu avea toate parghiile politice pentru a face demersuri la Guvernul liberal, din noiembrie 2019 incoace.
Lamentarile primarului Robu sunt doar o incercare jalnica de asumare a proiectului pe persoana fizica, pentru ca ceea ce isi doreste nu are sustinere juridica, respectiv ca Primaria sa iasa din asociatie, lucru ce trebuie decis de Consiliul Local prin Hotarare, si nu de primar. Apoi ca sa dizolve actuala asociatie, acest fapt implica o procedura legala ce nu poate fi decisa de primar-primarie-consiliul local sau care nu are legatura cu retragerea efectiva a Primariei din randul membrilor. Asociatia are peste 100 de membri, iar dizolvarea asociatiei se poate face exclusiv de catre Adunarea Generala a Asociatilor, in anumite conditii precizate de OG 26/2000.
Asadar, pentru manevra anuntata, Nicolae Robu are nevoie de girul Consiliului Local Timisoara. Consilierii locali ai PSD au anuntat deja ca nu vor vota acest proiect.
Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, primarul Nicolae Robu spune ca institutii importante cum sunt Opera Romana, Teatrul National sau Filarmonica Banatul nu mai vor sa faca parte din Asociatia Timisoara 2021 si ca aceasta ”este acaparata pe o directie pe care nu are ce cauta”.
”Subsemnatul am atras atentia, in toti acesti ani, ca lucrurile nu merg cum trebuie. Concluzia desprinsa in ultimul timp a fost ca insusi statutul asociatiei faciliteaza tot ce se intampla rau, el fiind in contradictie flagranta cu principiile organizaţionale fundamentale. Am cerut insistent corectarea statutului şi, in Comitetul Director, in care subsemnatul sunt Preşedinte de Onoare, am avut impresia ca se agreeaza acest lucru. Ei bine, tergiversarea acestui demers intre timp si atitudinea de ieri de refuz clar al noilor prevederi statutare, a colegilor de Comitet Director altii decat viceprimarul Dan Diaconu, in bloc, mi-au devoalat indubitabil ca Asociatia este acaparata pe o directie pe care nu are ce cauta, fara nicio sansa de a face fata misiunii pe care o are, iar eu, ca reprezentant legitim al cetatenilor Timisoarei si al orasului insuşi, in plus ca ordonator de credite al de departe principalului finantator –Primaria Timisoara- nu pot sta pasiv”, a precizat primarul.
Ce nu spune primarul Robu este ca nu poate decide ca vrea un alt statut doar pentru simplul motiv ca el plateste cel mai mult, intrucat proiectul Timisoara Capitala Europeana a Culturii nu e jucaria lui.
”Iata, pe scurt, de ce am decis sa demarez demersurile pentru ca incepand de acum, proiectul Capitala Culturala Europeana, asa cum este el angajat prin dosarul de candidatura, completat cu tot ce vom considera ca ar fi binevenit sa i se adauge, sa fie implementat de Primaria Timisoara, oricum, principalul actant in cadrul lui. Chem alaturi de Primaria Timisoara –rog a se recepta aceasta sintagma in sensul ei din perceptia publica, drept ansamblu Consiliu Local – Aparat Executiv-, drept parteneri cu sarcinile deja asumate si cu deschidere spre altele, Consiliul Judetean Timis, Ministerul Culturii si Guvernul Romaniei. Chem, de asemenea, alaturi de proiect, comunitatea timisoreana: institutiile culturale ale statului si administratiei publice locale; sectorul cultural independent / ong-urile culturale; asociatiile profesionale ale artistilor; oamenii de cultura exponentiali; artistii locali emblematici; universitatile –cu un apel special catre Facultatea de Muzica si Teatru si Facultatea de Arte Plastice si Design, ambele ale UVT-; actantii industriilor creative, institutiile economice (banci, societati de productie, agentii de turism, societati prestatoare de servicii diverse); scolile timisorene, de la nivelul primar pana la cel liceal, cu un apel special catre Liceul de Muzica si Teatru ”Ion Vidu” si Liceul de Arte Plastice; orasele infratite si prietene din strainatate si din Romania; cetaţenii pur si simplu ai oraşului, cei pe care, in definitiv, proiectul trebuie sa-i reprezinte si care sunt primii chemati sa se bucure de el; institutiile mass-media”, a mai scris Robu.
Convins de succesul demersului sau, edilul se erijeaza deja in conducatorul de facto al TM2021.
”In zilele urmatoare, voi face publice / publici masurile concrete luate, pasii pe care-i facem pe noul drum”, a mai anuntat primarul Timisoarei.
Presedintele Consiliului Director al TM2021, Horatiu Rada, explica faptul ca o asemenea preluare contravine BidBook-ului, documentul care sta la temelia programului cultural european.
”Sunt pentru transparenta si legalitate. in forma primita pe email in data de 27.06.2020, statutul nu putea fi supus procedurii de dezbatere si votare, nici macar in Consiliul Director. Pentru Adunarea Generala si apoi pentru instanta trebuie pregatit un act aditional la statutul initial si la actele constitutive, cu evidentierea modificarilor pentru fiecare articol, completat, adaugat, modificat, eliminat, unde se evidentiaza continutul vechi-nou. In aceasta forma trebuie dezbatut si votat, apoi depus la Judecatorie. Totodata, pentru a putea intelege, discuta, dezbate si modifica propunerile, este necesara o nota de oportunitate care sa contina motivarea necesitatii schimbarii statutului, cu explicatiile aferente, in conformitate cu OG 26/2000, cu prevederile BidBook si bazat pe nevoile identificate ale Asociatiei. Este esential sa definim un punct de vedere comun, clar si explicit cu privire la cerintele din Bid Book, care sunt folosite sau interpretate dupa bunul plac, partial sau doar in functie de interesul fiecaruia. Ori le respectam, ori nu le respectam. Patru membri ai Consiliului Director ne-am pronuntat pentru dezbaterea pe articole, asa cum e normal, si nu pe aprobarea unui document impus. Normalitatea si ratiunea trebuie sa aiba castig de cauza, pentru ca miza proiectului este uriasa si ne priveste pe toti”, a explicat Horatiu Rada, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2021.
Manevra primarului Timisoarei trebuie votata si de catre Consiliul Local. Social-democratii au anuntat deja ca nu vor gira un asemenea demers.
”Consider ca managementul asigurat de Horatiu Rada a fost exceptional si, in consecinta, este o greseala orice schimbare, orice situatie, mai ales in conditiile prezente in contextul pandemiei de coronavirus”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Dan Idolu, liderul consilierilor locali ai PSD.
Asadar, ramane de vazut cum se va incheia incercarea lui Nicolae Robu de a prelua controlul celui mai important proiect cultural de tara al Romaniei.
Pareri
Astept alegerile locale. Sa se intoarca tovarasul la catedra sa odata!
Unde vrei sa se intoarca? Pai daca esti nemultumit de activitatea lui Robu ca primar, eu iti garantez ca in ceea ce priveste activitatea sa de dascal, aceasta este nula. Nu are publicata macar o singura lucrare stiintifica „plecata din capul lui”. Are 11 lucrari publicate si semnalizate in ISI (Clarivate Analytics). Pana in 2009, cand a intrat in politica, avea 7 lucrari. La toate a fost pus de altii. Ultimele 4 sunt dupa 2009 si -probabil de rusinea colegilor-, copiii lui, Raul si Andreea l-au pus si pe el acolo sa nu-l barfeasca lumea. Cu asemenea activitate stiintifica ar fi bun de „asistent universitar emeritus”. Cursul jenant de Arhitectura calculatoarelor este unul pentru prosti. si ala este copiat! N-a prea stiut engleza. Pe internet gasesti axplicatii mult mai clare. Asa ca locul lui ROBU este la pensie. Macar prietenul Serban s-a rezolvat ca presedinte de club la ASU Politehnica. El a pierdut si aceasta ocazie la FC Politehnica. Apropos! Mai exista aceasta echipa? Cine a distrus-o? Ia ghiciti?
Todeanua N Robu se comporta dupa cum are el chef. Se baga peste tot si incearca in mod dictatorial sa-si impuna oamenii sai. La fel a facut si in Primaria Timisoara a adus oameni din TNL pentru ca ii poate controla nu pentru meritele lor.
Aceste probleme sunt rezultatul managementului sau defectuos si promovarii numai pe criterii politice.
Omul care îi șoptește la ureche lui Robu ce să facă, e directorul filarmonicii Banatul, „cel mai mare manager al țării!” Văleu maică… ce-o să fie în Timișoara, o să cânte și „trecerile de pietoni”, artezienele amuzicale… că decor pavat avem, dar ce lovele o să facă băieții ăștia deștepți…
Vrea sef si peste cuultura?
Peste tot
Un primar, un om, un vis!
In capul lui
Cine este timisoarean cu drept de vot, il rog sa treaca prin centru pe la fantana cu pesti (o ruina), sa vada cum este gospodarit orasul, super-simbolul orasului, apoi sa-si exprime dreptul castigat cu atata durere acum 30 de ani
Daca nu ai participat atunci, nu este un motiv sa nu fii cetatean implicat
Societatea civila esti tu!
Realegeti pe C. Telbis:
„Károly Telbisz a fost cel mai apreciat primar ai Timișoarei. În timpul conducerii sale de aproape trei decenii (1885-1914) Timișoara a cunoscut o dezvoltare și o înflorire remarcabilă, devenind primul oraș din țară unde, după model vest-european”.