Manevra tehnica salvatoare prin care Pasajul Solventul ar putea fi amenajat la Timisoara fara sa mai asteptam dupa rezolvarea problemelor cu terenul combinatului

TIMISOARA. Realizarea unui pasaj pe sub cele 9 linii de cale ferata din zona fostului combinat Solventul ar duce cu adevarat la fluidizarea traficului din Timisoara, asigurand o noua trecere din sudul in nordul orasului si invers, vitala pentru soferi. Este o chestiune mai presus de orice indoiala. Insa, problemele legate de terenurile fostei unitati industriale de care ar fi nevoie pentru actualul plan de constructie tin proiectul in loc.

CITESTE SI: Bravo. Gestul impresionant al unor copii de la un liceu de elita din Timisoara in centrul orasului. Trecatorii au crezut ca au fost prinsi cu droguri 

Proprietarul Solventului, un miliardar american, a fost de acord, prin reprezentantii sai, sa cedeze catre Primaria Timisoara terenul necesar, de mai multa vreme, insa donatia se dovedeste o misiune aproape imposibila.

Nu am facut pasajul Solventul mai intai pentru simplul fapt ca in acea zona inca nu sunt lamurite problemele de proprietate. O parte din terenul pe care ar trebui sa facem acest proiect nu e al primariei, ci al proprietarului privat al acelui domeniu pe care noi il numim Solventul, pe care a fost candva combinatul petro-chimic Solventul. Noi ne-am inteles cu proprietarul, dar ca proprietarul sa ne poata permite sa intram pe terenul sau, ar trebui ca acesta sa fie liber de sarcini. Pe el figureaza niste cladiri care sunt sub ipoteca statului roman. Acele cladiri de fapt nu exista. Printr-o eroare ele apar consemnate, dar ele nu sunt acolo, si nu mai sunt de Dumnezeu stie cati ani. Si iata ca dureaza foarte mult pana cand se face o aducere a documentelor in raport cu realitatile. ANAF Timis a transmis documentatia in cauza si Ministerul Finantelor va trebui sa ia act de faptul ca are o ipoteca, sau nu stiu care e termenul corect, sau are o obligatie pusa pe niste cladiri care de fapt nu exista. In momentul in care se face corectia de rigoare noi rezolvam imediat cu proprietarul domeniului Solventul, care e un miliardar american, si care si-a imputernicit un reprezentant care sa semneze cu noi actele. Poate fi maine sau cine stie cand. Ca si cu vaporasele„, a explicat recent primarul Robu situatia de pe terenul Solventul.

Edilul a reamintit si traseul care a fost gandit pentru proiectul Pasajului de la Solventul.

Noi avem acolo deja stabilit un traseu optim pentru prelungirea Caii Bogdanestilor, pe sub calea ferata, pana pe strada Garii, unde se va amenaja un sens giratoriu, ci apoi de la acel sens vom avea o conexiune spre Gara, una inspre Bega, unde vom construi un nou pod, si una inspre Vest, unde acum nu avem un drum, dar vom face unul care va fi folosit de o parte dintre cetatenii care locuiesc in acea parte a orasului sau care intra in oras si le convine sa intre pe acel traseu„, a reamintit Nicolae Robu.

Schimbarea de pozitie a traseului de la tunelul rutier de la Solventul care ar salva timp

Autoritatile nu isi inchipuiau ca operatiunea de primire a terenului de la fostul combinat va fi atat de complicata, dar acum au cerut ajutorul specialistilor pentru a gasi cat mai grabnic o alta solutie. Si deja a fost identificata una.

Daca nu vom rezolva problema de proprietate asupra terenului, nu mai asteptam, vom merge pe o varianta, care nu e rea, dar nu e cea optima. Tot acolo, dar putin deviat. Daca pana la sfarsitul anului nu se rezolva, anul viitor vom incepe demersurile pentru a doua varianta. In ultima instanta putem sa ne abatem un pic de la acest optim si tot il vom face pentru ca e extrem de important pentru oras„, a spus primarul Timisoarei.

Ce inseamna aceasta noua varianta de traseu? Practic, se roteste putin pozitia rutei initiale. E o chestiune de cativa metri, care insa scoate pasajul de sub incidenta terenului de la Solventul pe care se baza in cea mai mare parte implementarea primei solutii, sustin surse din randul administratiei.

Pe langa rotirea de pozitie, ar mai trebui ingustate trecerile pentru pietoni si pentru biciclisti prin viitorul pasaj.

Pasajul ar urma sa aiba in total patru benzi de circulatie, acestea putand fi largite la trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.

Linia de tramvai urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Proiectul, inca in stadiul de intocmire a studiului de fezabilitate a fost gandit sa fie facut pe fondurile europene 2014 – 2020.

Pasajul Solventul, pe sub cele 9 linii de cale ferata, ar urma sa fie cel mai larg din Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pare OK mai putin protecția pilelor care conform propunerii actuale sunt expuse contactului accidental cu vehiculele scăpate de sub control respectiv materialului rulant deraiat. A se vedea teribilul accident de la podul Alma în urma căruia a murit prințesa Diana.
    Pentru cei interesați de proiectarea obiectivului de investiții: se poate prevedea un separator de beton armat între liniile de tramvai, de fiecare parte a pasajului care sa interzică trecerea (accidentala/voita) dintr-un sens de mers pe celalalt respectiv sa asigure protejarea pilei/ansamblului de pile centrale.

  2. ar face bine sa tina cont de data asta de pietoni si biciclisti si s-o lase mai moale cu largirea benzilor pentru cotete, o majoritate formata din OAMENI circula pe acolo de generatii fara masini…. ce faci le dai iara in cap ca si pana acum ca n-or sa poata la leviteze, nu tot pentru conserve ce se face in orasul asta in mandatul vopsitului pentru confortul nesimtitilor

    • Bravo pentru comentariul extrem de interesant și pertinent.