Manifestari dedicate laserului, la Universitatea Politehnica din Timisoara: expozitie, conferinte si proiectie de film

Pentru promovarea unui proiect deosebit de important in domeniul laserelor de mare putere dar si pentru a sublinia importanta acestui domeniu in aplicatii din ce in ce mai diverse, Institutul Francez din Romania a organizat o suita de manifestari.

Romania construieste in prezent o infrastructura de cercetare in domeniul laserelor – Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) – finantata de catre Uniunea Europeana. ELI-NP va beneficia de aportul stiintific si tehnologic francez.

Compania franceza Thales va furniza, in cadrul unui contract de 60 milioane euro, sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Magurele. Sistemul de lasere furnizat de Thales va genera un nivel de putere fara precedent, de circa 2×10 petawatts (10 la puterea 15 watts) in pulsatii ultrascurte. Acest tip de laser va deschide drumul catre o noua generatie de acceleratori de particule extrem de puternici, care vor fi mai mici si mai putin costisitori si vor fi destinati cercetarii fundamentale din fizica, precum si aplicatiilor medicale.

Pentru a promova acest proiect, dar si domeniul laserelor (cercetarea, aplicatiile industriale si medicale)  si pentru a marca faptul ca anul acesta se implinesc 50 de ani de la descoperirea luminii laser, Institutul Francez din Romania organizeaza evenimentul intitulat : „LASER: la montée en puissance”.

„Este foarte important pentru noi sa facem asta pentru ca este vorba despre un proiect foarte bun de colaborare intre Franta si Romania. Este exceptional sa avem un proiect de asemenea dimensiuni, dar vorbim totodata despre un camp de cercetare foarte important. Exista patru mari lasere, de o asemenea putere, in toata Europa. Este un domeniu in care Europa este foarte buna, suntem buni in competitia cu alte state, de exemplu Statele Unite. Este un domeniu in care se deschid perspective foarte importante si  pentru studenti, care pot lucra intr-un asemenea domeniu pasionant, in care pot avea cariere promitatoare.” a declarat Daniel Malbert, director Institutul Francez.

Facultatea de Electrotehnica si Telecomnunicatii gazduieste expozitia itineranta realizata de catre Centrul National de Cercetari stiintifice din Franta (CNRS) cu ocazia celebrarii a 50 de ani de la descoperirea luminii laser.

In cadrul acelorasi manifestari,  Philippe MARTIN (Director de Interactiuni si Dinamica Laserului CEA Sacaly),  dr.Maria POIENAR  (Proiect ANR – ANCS, Acronym COFein) si dr.Ion MORJAN (Director General, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor ELI-NP THALES) au sustinut conferinte.

Au fost prezentate apoi burselor ELI-NP THALES, IFR de catre  Vincent BOSCHERO, responsabil de cooperare stiintifica la Institutul Francez din Romania.

Joi, 22 mai 2014, are  loc proiectia filmului “Ma poubelle est un trésor/Pubela mea e o comoara”, in regia lui Martin Meissonnier si Pascal Signole. Subtitrarea in limba romana a fost realizata de studentii Facultatii de stiinte ale Comunicarii (UPT) si a reprezentat concretizarea unui proiect sustinut de conducerea facultatii si de cadrele didactice de la sectia franceza. Proiectia va avea loc de la ora 20.00, in Amfiteatrul A108 de la Facultatea de Electrotehnica si Telecomnunicatii.

Foto: Virgil Simonescu

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.