Marcel Tolcea: Pseudonimul musculitei de otet. La multi ani celor Andreiti!

Cititorii acestui site trecuti de 40 de ani pot sari peste hieroglifele ce urmeza : Tiesto, Vibe, Maxx, Optik, Ziggy, Shadow, Manzotti, LCZ, Odamix, Priz-Q4, Project, Xileman, 8k! Ei, acum ca totusi le-ati citit, cei ce sunteti convinsi ca am rostit numele unor noi stele din galaxii indepartate ati trecut de 50 de ani!

Daca aveti impresia ca am enumerat programe, softuri de computere, ati implinit cel putin de 30 de ani. Daca stiti ca am rostit numele unor celebri Disc Jockey, va situati intre 14 ani si varsta lui Irinel Columbeanu! Nu mai stiu sa repet numele deja pronuntate, insa v-ati dat seama deja ca orice DJ, care se respecta are un pseudonim.

Ca si orice MC (Master of Ceremony) ori VJ (Video Jockey). Toti au un pseudonim sau, mai bine spus, un nume de scena. Fiindca pseudonim inseamna nume fals, pseudo. Procedeul nu e nou. Prince, faimosul muzician american, a ales sa se numeasca — in urma cu mai multi ani — un semn. Pe care nimeni nu il poate pronunta, asa ca el nu mai exista decat in tacere.

Asadar, sunt la moda pseudonimele, stimati netmaniaci! Pseudonime cu litere fara sens, pseudonime cu cifre, liniute sau misterioase grafii. Dar nu doar pe scena, in show-biz, cum se spune. Pe net e o adevarata olimpiada a identitatilor inventate, fiindca adresele de mail iti cer fie sa adaugi cifre la banalul tau nume, fie sa iti gasesti un pseudonim de unica folosinta. si uite cum Getuta e in contact cu lumea intreaga sub protectia pseudonimului Ge69, de pilda.

Revin pseudonimele in moda, stimati cititori trecuti de 35 de ani, dupa ce Securitatea a incurajat folosirea lor in scopuri „patriotice”. Am pus ghilimele de rigoare. inainte de 89, in Romania, pseudonimele erau folosite pentru turnatorie, delatiune. Turnatorii dintre anii 1948-1989 au fost ”diskjockeii” ce au mixat adevaruri cu minciuni in melodia tradarii aproapelui. Sub pseudonim, au fost trimisi mii de oameni in Baragan, in puscarie, in cimitire.

insa pseudonimul e mult mai vechi decat comunismul. Pseudonimul poate fi inteles ca o forma degradata a vechilor practici magice sau initieri. Atunci cand un copil sau un tanar se imbolnavea foarte grav si nu mai era aproape nici o speranta, i se schimba numele. Fiindca se presupunea ca zeul ce urma sa ii taie firul vietii il stie dupa numele mic. Drept pentru care, schimbandu-i cuiva numele, era mult mai greu de gasit.

Pentru omul societatilor arhaice, adevaratul nume era cel dobandit dupa initiere si nu cel natural. Numele de initiere exprima o noua conditie, sacra, adevarata. Era un nume sfant, hieronim. Numele Ieronim este un pseudonim sacru prin excelenta.

Cat priveste numele celebre ale literaturii romane si universale, cine mai stie ca Molière, Ion Vinea, Apollinaire, Ion Barbu, Ana Blandiana sau stefan Augustin Doinas, de exemplu, au avut alte nume? In cazul lor, mai important e re-numele.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.