TIMISOARA. Din asfaltare in reasfaltare au tinut-o toata vara… pana-n toamna muncitorii pe Calea Bogdanestilor din Timisoara, bulevardul a carui modernizare de 30 de milioane de euro s-a terminat, teoretic, de luni bune.
Au decopertat si turnat asfalt nou pe portiuni lungi de carosabil, au refacut segmente insemnate din trotuare, dar si accesele in curtile timisorenilor care locuiesc la bulevard.
Astfel, de la atatea reparatii facute dupa… finalizare, Calea Bogdanestilor a ajuns sa concureze cu dalele controversate de tip ‘tabla de șah’ de pe trotuarele din centrul Timisoarei.
„E petic.. langa petic, unul mai nou, altul mai prafuit deja. Au decopertat si ras-asfaltat toata vara, toata toamna. Ne intrebam de luni de zile cand se termina cosmarul„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro un timisorean care locuieste pe Calea Bogdanestilor.
„Ca trotuarul e șotron e una, dar vedeti carosabilul pe care l-au reasfaltat pe bucati… intr-o parte e mai sus, in alta mai jos. Este o bataie de joc. La vecinul meu au spart de doua ori accesul in curte ca n-au reusit sa-l niveleze. Apoi, e plin de crapaturi, de lipituri facute cu nu stiu ce material„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro o localnica.
La inceputul lunii iunie, inainte de alegeri, primaria repornea tramvaiul 5 pe Calea Bogdanestilor din Timisoara, odata ce era finalizata, teoretic, modernizarea bulevardului, respectiv se incheia si amenajarea temporara a buclei de intoarcere din dreptul viitorului pasaj Solventul.
Desi gata de aproape 5 luni, lucrarea de pe Bogdanestilor abia zilele acestea a intrat in procedura de receptie, transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara. Asta pentru ca, inca de la primele ploi apa baltea pe carosabil, iar dupa primele saptamani asfaltul s-a valurit pe portiuni insemnate. In vara, la primele inspectii, reprezentantii municipalitatii au cerut constructorului sa procedeze la reparatii si sa refaca stratul de asfalt pe sectoare lungi, nicidecum sa lase in urma petice.
De atunci, antreprenorul a tot… lucrat. In august si septembrie, muncitorii au tot decopertat segmente intregi din dreptul intersectiei cu strada Barzava, iar apoi le-au asfaltat.
La inceputul lunii octombrie, faceau asfaltari, in acelasi loc. O demonstrau imaginile trimise la redactie de un cititor opiniatimisoarei.ro.
La sfarsitul lunii septembrie, becurile inteligente, montate pe proaspat modernizatul bulevard, au luat-o razna la un moment dat. Acestea au oferit un adevarat spectacol cand fiecare led instalat pe stalpii de pe Bogdanestilor a inceput sa palpaie, intr-un efect de stroboscop, care i-a naucit deopotriva pe pietoni si pe soferi vreme de mai multe ore.
Va avertizam ca imaginile de mai jos contin semnale luminoase intermitente si pot declansa crize de epilepsie!
La felul in care arata astazi Calea Bogdanestilor, ramane de vazut daca indeplineste standardele de calitate impuse prin contract si lucrarea va putea fi si receptionata de catre Primaria Timisoara.
UPDATE: Alin Ciobanu, inginer constructor, cunoscut pentru pozitiile sale critice legate de activitatea primariei pe linie de infrastructura, atrage atentia ca, in fapt, receptia lucrarii de pe Bogdanestilor ar fi fost deja realizata de Primaria Timisoara. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Alin Ciobanu vine cu o serie de precizari, dupa publicarea acestui articol.
„Există mai multe tipuri de recepție
1. Receptia fazelor de lucrari (fundații în zona X, canalizare tronson Y etc); în baza acestor recepții (și alte documente aferente) se fac plățile pe perioada șantierelor. Aceste reparatii sunt facute & acceptate de PMT, pentru că altfel n-ar avea cum să le deconteze lucrările.
2. Receptie de la finalul lucrarilor. Și acestea se pot face pe tronsoane / faze. Fără acest tip de recepție, PMT nu are voie să dea în folosință lucrarea, în acest caz bulevardul respectiv. Astfel, receptia/receptiilede la finalul lucrarilor este semnata de multa vreme. Fără recepția de la finalul lucrărilor, terenul este încă în șantier, iar șantierul nu este un spațiu care să permită accesul public. Recepția se poate semna & accepta și cu observații care să implice obligația constructorului de a remedia anumite probleme, în condițiile în care se consideră că magnitudinea problemelor nu este ridicată (că-i sărită vopseaua undeva, că marcajul de altundeva e imperfect, că două borduri sunt ciobite etc.).
3.Receptie finala, 𝐥𝐚 expirarea perioadei de garantie. Pentru o perioadă după finalul lucrărilor, perioadă care curge începând cu semnarea recepției de la finalul lucrărilor, lucrarea este în garanție. Pe proiecte făcute cu fonduri europene, perioada minimă de garanție este de 5 ani. Cum nu-s 5 ani de când a pornit șantierul, evident că nu-s 5 ani de la recepția de la finalul lucrărilor. Aceasta este singura receptie care nu este semnata„, noteaza Alin Ciobanu, inginer constructor in Timisoara.
FOTO: Forum STPT si cititori opiniatimisoarei.ro
***
Va reamintim, valoarea totala a investitiei in modernizarea Caii Bogdanestilor a fost de aproape 150 de milioane lei, dintre care 91 de milioane bani europeni, adica 30 de milioane de euro. Diferenta de suma provine dintr-un imprumut luat de Primaria Timisoara de la BERD.
Contractul cu antreprenorul Sylc Con Trans a fost semnat in iunie 2020. Ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat in august 2020, iar constructorul avea la dispozitie 31 de luni sa termine de reabilitat Bogdanestilor, unde au fost schimbate utilitatile si retelele subterane, s-au inlocuit liniile de tramvai si carosabilul si s-au amenajat spatii verzi si piste de biciclete.
Pareri
Pista de biciclete este o bataie de joc din cauza denivelarilor din dreptul fiecarui acces auto. Cine raspunde pentru acest proiect eronat si nefunctional?
Cine ???!!!
L A I E !!!!
Că doar nu o fi Lascău sau Fritz.
apropo de marea peticiala si refacerea denivelarilor … !!
Sunt o groaza de strazi care scurteaza viata telescopelor si bucselor la masini .., dar ei au ales sa peticeasca strada Popa Sapca .., care NU avea nici un petic de groapa sau denivelare …, dar au inceput sa o decapeze sa schimbe stratul de uzura !!
pe bune ??? cand avem o groaza de strazi cu probleme reale ei au ales sa refaca asfaltul la o strada care nu avea nici un fel de probleme .. pai nu e asta bataie de joc !???
cine naiba ia deciziile astea .. ce strazi se refac … cand/cum si de ce !? nu ii trage nimeni la raspundere pe excrocii astia !??? chiar fac asa ce vor in bataie de joc ?
Daca iasa bine e meritul neamtului Fritz, daca a iesit rau e vina romanului Robu : asa arata gandirea timisoreanului cu fite de occident, mort de foame si vorbitor de romgleza.
Buna ziua sunt Ginut de papaciocsamaiei si doresc sa va aduc la cunostinta programul meu de dezvoltare a Timiosarei.Timisoara este un oras plin de turisti in lunile in care florile infloresc,in piata Balcescu era un paradis al florilor dar in ultimii 4 ani de cand este dl.fritz in functie acest paradis a incetat sa apara oare de ce dar in acest context este mai dezastruos in zona popa sapca catre lipovei nu este o pista construita calumea pe unde oamenii se pot da cu bicicletele.Dinspre lipovei catre iulius mall sunt niste hartoape pe partea cu SRI langa cimitirul de evrei iar eu Ginut Primarul am un plan de destrersiona tot traficul largind benziile facnd poduri iar scurtand timpul de a sta la semafor ajungand dintr o parte a timisoarei in alta in mai putin de 30 de minute doresc la alegerile viiitoare sa ma aliez timisoarei Multumesc
Oricum lucrarea era viciată din determinarea ideologică a 🤡maestrului Fritz🤡 de a-și impune viziunea personală asupra orașului și va trebui refăcută în curând înlăturând șirurile de bețe din marginile șinelor de tramvai pentru a reda benzilor de circulație dimensiunea legală. Deficiențele vor ieși la iveală și mai pregnant când se va circula pe aici până pe strada Gării iar viitor spre centură și spre Bd. Dâmbovița.
@Daniel= Dorel
Lucrarea era viciata din punct de vedere ideologic, dar capul tău, nu mintea caci n-ai asa ceva, e mult mai rău viciata
Din ce ai scris reiese clar că ești analfabet funcțional și un 🤡USR-ist🤡, adept al sectei Sfântului Dominic. Iar după cum ar trebui să înțelegi din articol că a fost executată lucrarea, Dorel este 🤡maestrul Fritz🤡 la pachet cu 🤡specialiștii🤡 săi. Mai scrie astfel de comentarii poate ajungi și tu consilier local în baza ideologiei DEI.
Tu nu ai de hartuit oameni prin mall-uri?
Face parte si acesta din constructiile pe bani grei (bani care s-au dus pe apa sambetei) ale mult iubitului primar reales , al doilea mandat cu unanimitate de voturi de cetatenii Cimisoarei ! L-ati ales acum ciocu mic , daca nu sunteti cuminti mai face ( e nevoie de bani pt campania blondei ) . Ati vazut pietele -parcari ? o sa lichideze si comertul particular autohton ( mini piete ,prin parcari , complet deschise unde bate vantul si ingheta si producatorii si marfa ) . Dar e bine , e bine pt supermarketuri si de acolo mai colecteaza ceva pt campanie !
Buna guvernare usr-ista despre care latrau rozatoarele in 2020 – d-aia are si pasajul Solventul spre 2 ani intarziere 🙂
Era totul OK pana sa fie reales domnul Ruben Latcau. Asta cum apare, cum avorteaza femeile gravide, latra cainii si se crapa asfaltul…
Noroc ca nu ploua..
Trebuia sa ploua incepand de ieri, dar au iesit cu avioanele si au imprastiat aerosoli.. iar cu haarp-ul au mutat norii catre ucraina ca acolo are Blackrock teren.. Plus ca ungurii, neavand guvern de tradatori au insamantat norii sa aiba agricultorii lor ploaie.
Eu stau in Soarelui langa gen. 30. Ne intalnim weekend-ul asta sa imi dai si mie din chestiile alea pe care le iei tu ca sa debitezi asemenea prostii? Nu de alta, dar am un party cu Robu si vreau sa fiu la acelasi nivel cu el.
RECEPTIA PE BOGDĂNESTILOR O VOR FACE LA SFANTU ASTEAPTĂ,PARCĂ VĂD CA IN IANUARIE IAR VOR REPARA🤣🤣🤣
Mai pui si semafoarele cu durate de 2 – 3 minute pentru trafic inexistent, faptul ca tramvaiul 5 vine doar cu titlu expozitional in zona. timpul de raspuns al pompierilor + 12 minute ( am testat acum 1 an cu apel la 112 si au venit in 15 minute m-au rugat sa accept 12 ). Poate ar trebui sa rupem Mehala si Ronat de Timisoara ca se pare ca nu prea suntem timisoreni decat la platit impozite si taxe pt zona 0.
Interesant cand atunci lucrurile bune se fac in orasul asta sunt proiectele lui Robu.
Dar cand exista si lucruri rele sunt toate al lui Fritz!
Daca acum un an il laudati pe Robu pentru acest proiect, acum e vina lui Fritz pentru problemele proiectului.
Un site plin de amatori cu o sectiune de comentarii plina de boti si oameni care nu gandesc.
Mai userica, lamureste-ma si pe mine, dar asa, profesionist!🤡😁🤡
1.Proiectul initial cat de bun era?
2.Modificarile proiectului facute de trotinetari cat de bune sunt?
3. Realizarea proiectului cam cat de buna este (timp executie si calitate rezultata)
Ia da tu niste note pentru punctele astea 3 si zi-ne si noua dupa ce barem le-ai dat, sa stim si la alte lucrari cam cum sa evaluam Revolutia Bunei Guvernari, sau de ce nu, sa evaluam si lucrarile facute pe vremea Orbului.
Si mai zi-ne si unde e site-ul ala cu profesionisti si fara boti care probabil te-a expulzat pe tine tu fiind daca nu un bot, cu siguranta un botanist (profesionist!)
Basti, ma, du-te si apoi vino cu baremul de notare a „bunei” guvernari si cu niste note pentru toate „realizarile” astora.
Lucrare slaba, de slaba calitate!! alta explicatie nu am. ca asta au mai fost ‘n’ lucrari prin oras si nu neaparat in regimul lui Fritz ci chiar si al lui Niki Robu. au amenajat o parcare in spatele blocului si balteste apa pe o bucata de 5m patrati cel putin daca nu mai bine, de nu poate sa treaca niciun pieton pe-acolo sau sa parcheze cineva vre-o masina. altundeva, tot prin apropiere, balteste apa pe carosabil de nu poti sa circuli decat cu viteza intai pe portiunea respectiva. drum refacut in ultimii 10 ani parca. in fine. lucrari proaste, de slaba calitate. Ambele facute dupa 2010.
Exact așa s-a întâmplat cu bulevardul Liviu Rebreanu (Bulbuca) pe timpul lui Ciuhandu. După finalizarea asfaltării s-a frezat unde și unde, apoi s-a reasfaltat pe bucăți, devenind o mare cârpeală.
Firma de 2 lei.
Credeam că nebunul este fericit nu si lingău!
Băi cap de pluă aici este vorba despre un bulevard facut de la fundație nu de parcarile Robului combinatorului valutist!
Lucrarea a avut dirigite de șantier plătit de primarie care a împărțit parandărătul cu Lascău!
Țineți minte fraieri cu clopoței, nici un constructor nu-și permite o lucrare proastă dacă nu este acoperit de șpaga care o dă celui care face revizia !
Daca sustii ca dirigintele de santier a impartit banii cu Latcau, de ce nu mergi la politie sau la procuratura sa dai o declaratie in acest sens? sau vorbesti doar asa pe auzite, sa te afli in treaba? deocamdata nu infirm, dar nici nu afirm ceea ce spui. e doar o vorba in vant. dar faza cu „constructorul nu-si permite sa faca o lucrare proasta” esti chiar de pe alta planeta. si daca nu isi permite, tot ies lucrari proaste din varii motive. din cauza faptului ca vor sa prinda licitatia scad la materiale si altele, au salariati prosti si incompetenti, gen Dorei care scriu pe asfalt ‘TAIX”, in loc de taxi si alte motive. n-o mai da asa inteligent, ca nu esti!! esti bun de jignit, aia da. cap de pla 🙂 poate peste 50 de ani o sa fii si tu in rand cu oamenii, adica mai civilizat si sa inveti sa respecti ceilalti oameni si parerile lor. nu tre sa fim toti de-acord cu tine, tmpitle!!
Uite ca o sa merg eu personal la Latcau sa-i arat ce scrie un anonim despre el pe opiniatimisoarei. Sa vedem daca te putem gasi, ca sa probezi la procuratura si politie ceea ce spui. ce zici? e bine asa? si-atunci chiar ca rezolvam problema. e adevarat ce spui sau nu.
Tu sigur nu știi ce misiune are un diriginte de șantier, de debitezi asemenea tampenii!
Dirigintele de șantier prin semnarea protocoalele de recepție a lucrărilor garantează calitatea lor, pentru că el face pentru fiecare fază de lucru un protocol si semnează, altfel nu se poate merge mai departe!
Tu dacă faci maine o casă fără avizul dirigintelui nu poti turna betonul peste armătură pe placă spre exemplu!
Dacă el spune ca este ok ai verde la turnare.
Atâta timp cât dirigintele și-a încasat banii si nu este tras la raspundere pentru calitatea lucrărilor ce ar trebui să înțeleagă un om normal la cap in România!
Mai inginerul lui peste imputit, de ce nu spui ca se retine o cota din valoarea lucrării ( care poate fi mai mare sau mai mica , depinde de vontract) și ca aia nu se plateste pana la sf celor 5 ani? Si apoi, dacă asfaltul este de proasta calitate, este răspunzător cel care a dat ok. Doar se fac probe, nu-i asa domnul inginer? Poate dl inginer e de la îmbunătățiri funciare, ca altfel ar ști ( un inginer constructor) ca doarr și la beton se fac probe.
refacerea suprafeței asfaltate de uzura, caci fundația, din câte am băgat eu de seama a fost una serioasa.
Peste tot sau oprit garanții.
Și la podul din polistiren si la podul de la Brăila și la segmentul de autostradă de la Orăștie care s-a dărâmat peste tot se oprește, dar după ce prețul lucrarilor se mărește artificial in timpul execuției ce mai contează ?
Ai auzit vreodată de un caz când dirigintele de șantier a fost tras la răspundere pentru ce a semnat?
Sigur că nu !
Si atunci ce să înțeleagă un om care își face treaba corect?
Îmi aduc aminte de un caz de pe Autostrada Transilvaniei când Bombonel a plătit 500 milioane dolari facturi adiționale cu toate că firma de consultanță franțuzească a refuzat să le semneze si a atenționat guvernul ca lucrările pentru care s-au emis facturile nu sunt executate!
Si asta se poate verifica !
Despre ce vorbim?
Concluzia:cand ești prost, plătești. Trebuie sa deschizi ochii când semnezi contracte, altfel deschizi punga. Acum uneori cu interese, adică cu imparteala in mai multe buzunare.
La noi in redactie s-a castigat de mult pariul pus intre Departamantul de control al zvonurilor si Departamentul tehnic urban referitor la durata de timp in care lucrarea de pe Bogdanestilor va suferi reparatii. Unii au spus ca va dura 3 luni pina se vor face sparturi si reparatii, iar ceilalti au pariat ca perioada se va situa sub acest prag. Si de atunci o timen tot intr-un chef si voie buna. Hai noroc la toata lumea.
mancati cacat iar…vedeti ca s-a terminat campania electorala .