Mariana Nagy: „Nu stiu care ar putea fi femeia care sa-i convinga pe timisoreni ca poate fi un primar bun!”

Din anul 1997 pana in 2005 a ocupat functia de vicepresedinte al Organizatiei de Femei a PDL Timis, iar din 2005 ocupa functia de presedinte al Organizatiei de Femei a PDL Timis, iar la nivel national este  secretar regional in Biroul Permanent National al Organizatiei de Femei. De profesie este economist, expert in finante si contabilitate.

___________________________________________________________________________________________

Mariana Nagy

Ce se intampla in cadrul organizatiei de femei?

Facem tot timpul activitati chiar daca poate nu tot timpul apar in presa si se stie de ele. Oamenii, pe unde mergem, stiu si simt ca suntem organizatia de femei judeteana si suntem aproape de ei. Conform statutului avem o sedinta pe luna. Noi am considerat ca este prea putin sa ai o sedinta pe luna, uiti si uita si colegele tale din judet cine sunt reprezentantele lor, daca te duci o data pe luna. Una o facem la Timisoara, de organizare, iar urmatoarea o facem pe colegiu. Aceasta este placerea noastra, sincer, sa mergem si in judet.

In afara de sedinte, ce alte actiuni au doamnele democrat-liberale?

Ce facem in sedinte de obicei este sa vorbim despre fondurile europene, incercam sa le dam undita femeilor, sa pescuiasca, sa devina independente financiar, incercam din  toate puterile sa le incurajam, sa le sugeram sa se uneasca. Vorbim de probleme de sanatate, vorbim despre educatie. Incercam sa vedem cu ce le putem ajuta, concret.

Ati avut un proiect de modificare a Legii creselor. In ce stadiu este acesta?

Am fost cooptata in grupul de lucru pe politici sociale care s-a constituit la nivelul Organizatiei de femei PDL pe tara. Acest grup s-a constituit chiar sambata trecuta, la Bucuresti, unde am fost si eu prezenta si are scopul de a fotografia realitatea  in domeniul politicilor sociale. La aceasta prima intalnire am profitat de ocazie pentru a spune de problemele legate de Legea creselor. Legea 263 te trimite de la o lege la alta astfel incat situatia se complica foarte tare cand vrei sa faci acest gen de activitate. Exista foarte multe propuneri de modificare a Legii creselor, insa exista multe probleme si anume, o societate comerciala cu capital social de 200 de lei, minimul legal, practic nu poate desfasura activitatea de ingrijire a copiilor din crese  in primul rand pentru ca in Codul CAEN care este in vigoare nu exista asa ceva. Nu exista un cod clar care sa spuna unde sa te incadrezi. Daca te incadrezi in activitate ca si cresa, in activitate ca educatie, nu exista un cod CAEN clar, exista doar invatamant prescolar, iar cresele sunt invatamant anteprescolar si nu exista acest cod. Daca te incadrezi in activitate de asistenta sociala, te obliga legea sa iti constitui o fundatie, dar te costa 16.000 de euro numai patrimoniul. Deci, practic te termina! Si pentru ca nu are norme metodologice, ma rog, no comment! Legea ar fi trebuit sa aiba norme metodologice pana la sfarsitul lui 2007. E vina celor care au elaborat-o ca nu au dus-o la bun sfarsit.

Pentru femeile de la tara faceti ceva?

Mergem la sedinte unde, inainte de a merge, avem un chestionar, iar odata completat aflam ce probleme sunt si ce le intereseaza pe femeile din mediul rural si cu ce le putem ajuta.

Care sunt cele mai arzatoare probleme?

Prima problema pe care eu am intampinat-o este ca femeile din mediul rural sunt casnice, nu sunt independente financiar sau sunt plafonate la nivelul  muncii din gospodarie.

Si cum le ajutati, concret?

Le deschidem ochii, incercam sa le dam curaj, le invatam ce ar putea sa faca pentru a-si deschide o afacere proprie, acolo. Ca toate stiu sa creasca animale, sa faca agricultura.

Ati ajutat femei din mediul rural sa isi deschida o afacere?

Nu am, din pacate, o experienta in acest sens, dar am ajutat o femeie care deja pornise la drum cu o afacere. Nu datorita noua, nu are rost sa imi asum ce nu imi apartine. Am ajutat femei in sensul ca le-am deschis cate o societate comerciala fara costuri.

Ce loc ocupa femeile in politica? Sunt sau nu reprezentate?

Categoric sunt subreprezentate, nu sunt reprezentate suficient!

Sulfina Barbu, presedinta femeilor democrat-liberale, avea un proiect de lege in care prevedea un anumit procent al reprezentativitatii femeilor pe listele electorale…

Categoric, sunt de acord cu acest proiect. Sunt multe tari in care un astfel de proiect a functionat foarte bine. Intr-o prima etapa cred ca ar fi foarte bine pentru Romania si pentru mentalitatile din Romania sa existe un procent asigurat pentru femei, dar aceasta nu inseamna niste locuri rezervate in exclusivitate femeilor, indiferent de  persoana respectiva. Deci cand vorbesc de femei pe locuri prin procent, ma refer la femei capabile sa reprezinte femeile din comunitatea lor si nu numai femeile, ci si barbatii.

Ce procent ar trebui sa ocupe femeile pe listele electorale?

Proiectul de lege initiat de Sulfina Barbu spune 40%, eu as spune minim 25%. Proiectul a trecut de comisia din Parlament condusa de Gyorgy Frunda cu un amendament: 15%. dar si 15% acum este mai mult decat avem pentru ca avem 9,76%.

Apropo de femei in conducere. Sunt suficiente femei in conducerea PDL Timis?

Pot sa va spun ca ar putea fi mai multe, dar ca o observatie pozitiva, stam mai bine decat stau alte judete. Sa intelegem ca barbatii nostri nu sunt chiar asa de misogini.

Dar la Bucuresti, in conducerea centrala?

Dezastru, ce sa va spun. Parerea mea sincera e ca sunt multe femei care ar fi trebuit sa ocupe un loc acolo. Nu e normal, cred ca ponderea, aproximativ, nu stiu exact, dar ponderea  femeilor militante din PDL este undeva in jur de 30%. Normal ar fi ca si reprezentativitatea lor in Biroul Permanent National sa fie aceeasi.

Ce sanse ar avea o femeie sa castige fotoliul de primar al Timisoarei?

Sincer, nu prea ar avea sanse, tot asa cum nu ar avea sanse nicio femeie la presedintia Romaniei. Timisorenii sunt cu mintea mai deschisa si mai receptivi, nu sunt asa de misogini poate decat cei din alte orase. Cu toate acestea, nu stiu care ar putea fi femeia aceea care ar putea sa convinga timisorenii ca poate fi primar bun pentru Timisoara, desi sunt sigura ca ar fi. Sunt sigura ca ar exista femei care cu adevarat ar putea sa ocupe aceste functii. Lupta e dura, stim si noi ca e destul de greu.

Veti candida la alegerile de anul viitor pentru un loc in Consiliul Local sau Consiliul Judetean sau poate chiar pentru functia de primar al Timisoarei?

Nu m-am gandit inca la asa ceva, nu m-am gandit la nicio varianta din acestea. De altfel, scopul meu pentru care sunt in politica este acelasi din 1997 cand am inceput sa fac aceasta munca in organizatia de femei si nu este un scop  personal. Nu am fost niciodata consilier local sau judetean.

Ce parere aveti despre noua conducere a PDL de la nivel national, avand in vedere recentele alegeri?

Cred ca se va continua stilul de lucru si politica asa cum a fost si pana acum. Eu am fost si sunt in echipa de Timis care a sustinut cealalta motiune, a domnului Vasile Blaga. M-as fi bucurat foarte tare sa castige acea motiune.

Are de suferit Timisul?

Nefiind la conducerea administratiei publice locale, mi-e greu sa ma pronunt in acest sens, dar eu sper ca nu va avea  de suferit Timisul, ar fi chiar culmea sa ne lovim de asa ceva.

Ce sanse are PDL de a obtine un nou mandat de conducere dupa alegerile din 2012, avand in vedere masurile dure pe care le-a luat guvernul in ultimii ani?

Intr-adevar, s-au luat masuri dure si le-am simtit cu totii, inclusiv eu si orice alt om din PDL. Ceea ce trebuie sa facem noi, si e foarte important, e sa stam aproape de toti oamenii si sa le explicam de ce a fost nevoie de luarea acelor masuri.

Inteleg oamenii?

Da, daca le explici cu bun simt, asa, din suflet, dar fara cuvinte pompoase si fara legi, daca le explici pe intelesul lor, sa stiti ca inteleg. Noi practicam lucrul acesta, la sate, acolo unde oamenii sunt mai sinceri si mai curati.

Ce parere aveti de nou-infiintatul USL? Ce sanse are la urmatoarele alegeri?

Parerea mea este ca e un balon umplut cu aer care se va sparge in curand. Nu reprezinta un pericol pentru PDL.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.