TIMISOARA. In plina criza a invatamantului superior din Romania, cu frecvente acuzatii de plagiat, comert cu doctorate si plasmuri de acte de studii, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului a gasit solutia pentru a depasi acest moment de cumpana universitara: schimbarea denumirii institutiei.
Astfel, la propunerea rectorului Paul Parsan, membrii Senatului a votat in unanimitate ca, din data de 30 mai, scoala de agronomi si medici veterinari din Calea Aradului sa se numeasca Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.
Conducerea institutiei de invatamant superior a explicat acest gest onomastic prin necesitatea ca universitatea sa-si recupereze istoria.
„Schimbarea denumirii prin atasarea numelui Majestatii Sale Regele Mihai nu are nici o legatura cu simpatiile politice ale membrilor Senatului, ci s-a dorit marcarea faptului ca Facultatea de Agronomie din cadrul Politehnicii din Timisoara s-a infiintat, in 1 august 1945, prin Decret Regal. Toate costurile presupuse de schimbarea siglelor si a stampilelor provin din sponsorizari”, a mentionat prorectorul Teodor Ioan Trasca, fara a preciza daca sponsorizarile au venit din partea unor persoane cu simpatii monarhice explicite sau de la prietenii de nadejde ai universitatii, indiferent de culoarea politica.
Cum era de asteptat, starea de sanatate a Regelui Mihai nu-i va permite sa fie prezent la ceremonia de schimbare a numelui Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, insa Casa Regala va fi reprezentata de ASR Principele Radu, care s-a inscris si la simpozionul stiintific ce se va organiza in aceeasi zi cu o tema de maxima importanta, respectiv vocatia rurala a Romaniei.
Cu acest prilej, Aula „Iulian Dracea” va fi reamenajata, iar pe hol va fi dezvelit bustul de bronz al Regelui Mihai, creatie a sculptorului Dumitru Serban.
Chiar daca aceasta „rebranduire” a siglei si sloganului USAMVB, cu prilejul Zilelor Academice Timisene, este o premiera nationala in randul universitatilor din Romania, prorectorul Teodor Ioan Trasca nu a reusit sa explice de ce alte institutii din Timisoara infiintate prin decret regal, precum Universitatea de Vest, Politehnica, Camera de Comert, Industrie si Agricultura, nu s-au grabit sa-si ataseze in sigla numele Regelui Mihai sau a Regelui Ferdinand.
„Prin aceasta schimbare de denumire nu ne creem nici un fel de obligatii fata de Casa Regala, ci poate doar obligatii morale”, a mai precizat prorectorul USAMVB.
Carcotasi din fire, noi ne intrebam, retoric, desigur, ce s-ar fi intamplat daca fosta facultate de agronomie, ce ulterior s-a transformat in universitate, ar fi fost infiintata prin decret prezidential semnat de Nicolae Ceausescu…