Masca de protectie, obligatorie in tot judetul Timis, aflat in scenariul rosu. Ultimele decizii luate de Comitetul pentru Situatii de Urgenta

TIMISOARA. Comitetul pentru Situatii de Urgenta Timis s-a intrunit marti seara, dupa ce cu o zi inainte judetul a intrat in scenariul rosu de COVID, odata cu depasirea ratei de infectare de 3 la mia de locuitori.

A fost instituita obligativitatea purtarii mastii de protectie pe teritoriul intregului judet, in toate spatiile publice, ca masura de stavilire a raspandirii coronavirusului.

CITESTE SI: Schimbare de scenarii pentru mai multe scoli. Ultima decizie a Comitetului pentru Situatii de Urgenta Timis 

Iata mai jos textul integral al deciziei CJSU Timis!

1.     Începând cu data de 29.10.2020, ora 0.00, pe perioada stării de alertă, pe întreg teritoriul județului este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, în toate spațiile deschise.

Pentru unitățile administrativ teritoriale pentru care a fost instituită măsura purtării măștii la precedenta ședință a CJSU se menține măsura obligativității purtării măștii astfel cum a fost instituită prin hotărârea CJSU nr. 43 din 15.10.2020.

Ca excepție de la prevederile alin 1. este permisă înlăturarea măștii, pentru perioade scurte de timp, în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

Localitățile cu rata de infectare peste 3/1000 locuitori sunt:

Timișoara – 4,15; Buziaș – 3,50; Sânnicolau Mare -4,11; Beba Veche – 3,23; Becicherecu Mic -3,26; Bethausen – 3,13; Biled – 4,10; Dudeștii Noi- 6,36; Dumbrăvița – 5,56; Fibiș – 4,60; Foeni – 4,57; Găvojdia -3,41; Ghiroda – 6,92; Giroc – 5,44; Giulvăz – 3,08; Jebel-4,49; Moșnița Nouă-3,51; Orțișoara – 3,58; Pesac – 8,14; Săcălaz – 4,89; Sânandrei – 4,79; Șandra – 3,19; Sânmihaiu Român – 3,47; Saravale – 3,29.

Localitățile cu rata de infectare peste 1,5 la mia de locuitori sunt:

Ciacova – 2,63; Deta 1,83; Gătaia -1,50; Recaș 2,33; Balint 1,94; Banloc-2,56; Boldur -1,60; Bucovăț – 1,75; Cenad – 1,66; Curtea 1,55; Dudeștii Vechi – 2,73; Giarmata – 2,03; Lenauheim – 1,56; Margina -1,76; Nițchidorf -1,83; Otelec – 1,63; Peciu Nou – 2,63; Pișchia – 2,69; Remetea Mare – 2,42; Sacoșu Turcesc-2,52; Sânpetru Mare – 1,68; Satchinez – 1,96; Topolovățu Mare- 1,51;Uivar – 1,61; Variaș 2,09.

Reamintim de asemenea măsurile adoptate anterior, care sunt:

Art. 1. (1) Pe întreg teritoriul județului Timiș rămâne instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 50 m de intrarea în perimetrul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

(2) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise prevăzute la alin 1. afișarea la loc vizibil a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.

(3) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice deschise, pe o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

(4)Se instituie pentru toate instituțiile și operatorii economici publici sau privați obligația analizării modului de desfășurare a activității și organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu.

Art.2. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:

– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrative teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară astfel:

– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori,

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

– doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrative teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

(3) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin. 1 și alin.2 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

(4) Se instituie pentru toate instituțiile și operatorii economici publici sau privați obligația analizării modului de desfășurare a activității și organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu, în unitățile administrativ-teritoriale cu rata de infectare peste 1,5/1000 locuitori.

(5) Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor.

Art.3. Activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului astfel:

– până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

– până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2.

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Art. 4. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane.

Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

– Se suspendă activitatea de pregătire fizică în sălile de sport/fitness, pe o perioadă de 14 zile, cu excepția activităților desfășurate de sportivi profesioniști, legitimați și/sau de performanță, în cadrul unităților administrativ teritoriale cu rata de infectare peste 3/1000 de locuitori.

Art. 5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din în unitățile administrativ teritorială este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Art. 6. În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentare) târguri și oboare.

Art. 7. Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

7.1 În funcție de situația epidemiologică existentă la nivelul unităților administrativ teritoriale, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranță, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Timiș și cu respectarea normelor legale în vigoare.

Pentru unitățile administrativ-teritoriale care au intrat sunt incidența precedentelor Hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență măsurile luate sunt aplicabile pe o perioadă de 14 zile .

***

Va reamintim, autoritatile au raportat 225 de noi imbolnaviri cu COVID in Timis, in ultimele 24 de ore, dupa efectuarea a 3006 teste. Au fost inregistrate si 2 noi decese.

CITESTE SI: Cea mai neagra zi a pandemiei. Peste 100 de morti si aproape 5000 de noi imbolnaviri cu COVID in Romania. Cate cazuri noi avem in Timis 

Cele 225 de persoane nou infectate sunt din: Timișoara –131, Lugoj – 14, Deta – 2,  Gătaia – 1, Recaș -4, Sânnicolau Mare – 5, Balinț -2, Becicherecu Mic – 2, Bethausen – 2, Biled-2, Brestovăț – 1, Cenad-1, Denta -1, Dudeștii Noi- 2, Dumbrăvița – 10, Fibiș -1, Ghiroda – 6, Giarmata -3, Giroc-9, Lenauheim -1, Lovrin – 1,  Moșnița Nouă -1, Pădureni-1, Peciu Nou – 5, Pesac -2,  Săcălaz – 5, Sacoșu Turcesc – 2, Șag -1, Sânandrei – 1, Sânmihaiu Român -2, Satchinez -1, Știuca -1, Variaș-2.

In acest moment in spitalele din Timisoara si din judet sunt internati 278 de pacienti cu COVID, dintre care 31 sunt in stare grava la Terapie Intensiva.

In Timis, rata de infectare cu coronavirus a ajuns la 3,16 la mia de locuitori.

De la inceputul pandemiei, in Timis s-au inregistrat 7.826 de infectari cu coronavirus. 213 oameni au pierdut lupta cu boala.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un fel de frectie la baluba de lemn, ca unul dintre cele mai periculoase locuri tot nu e reglementat.

    Bisericile, cine le controleaza?…cine estimeaza capacitatea? acolo merg cei mai vulnerabili si cei mai predispusi sa isi traga masca sub nas…
    Am vazut la Iasi cum au facut jandarmeria de ras cand au dat barbosii comanda sa dea voie prostimii la pupat de hoit.

    Exista Trinitas tv si radio, sa stea acasa sa asculte slujba… a stai.. ii scade venitul preasecuristului danut.

    Al naibii covidut asta…cum se muleaza el nevoilor…

    • „Fiţi supuși oricărei stăpâniri omenești, pentru Domnul: atât împăratului, ca înalt stăpânitor, cât și dregătorilor, ca unii care sunt trimiși de el să pedepsească pe făcătorii de rele și să laude pe cei ce fac bine.” (1 Pet. 2:13-14)
      Aceasta este Biserica nesupunerii, a răutăţii şi a răzvrătirii. Nu a dragostei.

  2. In spațiul deschis, proprietate privată am voie sa fac ce vor mușchi mei draga… Sau trebuie sa port masca și în gradina mea? Proștilor

    • Stai în grădina ta, geniule, și o să fie bine. Ieși fără mască și ți-o furi automat, dacă înțelepciunea ta n-are ce face cu banii. Sănătate!

  3. In masinile politiei intre scaune nu sunt 2 m asa cum prevede legea in caz de pandemie.
    Pe politisti cine îi amendeaza in acest caz pentru zadarnicirea combaterii pandememiei? Sau virusul are acum si preferinte… pe langa ceas, metru, calendar ?

    • Uite ca la asta nu m-am gandit. Ai dreptate ca si in masina politiei e spatiu inchis si trebuie repectata distantarea fizica. Legea e lege pt toti.

      • te cara cu remorca pe tine..

  4. Virusu are 0.1micrometri. masca are gauri de 0.1milimetrii. Adica diferenta dintre un tantar si ochiurile de gard.
    Ca sa fiti siguri ca nu trece virusu folositi o folie de plastic. da sa fie bine lipita pe la nas, ca pe acolo se baga virusu.

  5. prima generatie de vaccinuri a realizat castrarea chimica, a scazut nivelu de testosteron la o treime. astfel oamenii au devenit mai speriati si mai docili.
    a doua generatie a facut lobotomie partiala.
    a treia generatie, care urmeaza va modifica direct adn-ul.

    aids, 911, sars… au fost doar teste pentru a elimina toti doctorii, ziaristii oamenii de stiinta adevarati si pentru a pune la punct sistemu. inca nu au gasit virusu hiv

    • ai vazut tu pe net… sictir ba! daca nu erau vaccinuri poate nici nu mai erai pe aici sa comentezi. dar asa e cand civilizezi maimute cu forta si le mai dai si net.
      si vis-a-vis de castrare chimica, aia nu e cum iti imaginezi tu ca faci o injectie si gata.
      NU MAI FITI PROSTI!

  6. primele opt luni 2019: 176745 morti, anu asta 176362 morti.

    Dar mafia medicala e la putere si adevaru nu conteaza. oricine a avut de-a face cu doctorii, stie ca numa spaga i intereseaza, i doare-n p de pacienti. cum mergi in sus spre big pharma e si mai rau. acolo oamenii is priviti ca resurse, cobai, sclavi, oi proaste…