Celebra masca funerara a faronului Tutankhamon, veche de peste 3.000 de ani si considerata „cel mai faimos artefact din lume”, a fost grav deteriorata, a anuntat saptamana aceasta Muzeul Egiptean din Cairo.
Cel putin deocamdata nu este foarte clar cum anume s-a intamplat acest lucru insa se pare ca barba mastii a fost cumva desprinsa in decursul anului trecut iar de atunci lucrurile s-au agravat.
Consultati de Associated Press, trei experti in restaurare-conservare de la muzeul din Cairo, unde era expus artefactul, au oferit versiuni diferite asupra evenimentelor, astfel incat e neclar daca barba s-a desprins accidental in timp ce cutia mastii era curatata sau a fost indepartata pentru ca nu statea fixata bine.
In conditiile in care barba era deja desprinsa, cineva a avut ideea proasta de a o lipi cu adeziv. Potrivit AP, masca lui Tutankhamon este una dintre atractiile principale ale muzeului, astfel incat voiau sa o expuna din nou cat mai repede. Au folosit, in graba, un adeziv epoxidic, nepotrivit pentru astfel de obiecte, iar in incercarea de a repara masca funerara, personalul muzeului nu a reusit decat sa o strice si mai tare.
„Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietati ireversibile – rasina epoxidica se lipeste foarte puternic si se foloseste pentru piesele din metal si piatra – cred ca nu era potrivita pentru un obiect iesit din comun precum masca din aur a lui Tutankhamon”, a declarat unul dintre restauratori, sub protectia anonimatului, pentru AP.
„Masca ar fi trebuit dusa la laboratorul de restaurare, insa se grabeau sa o expuna din nou si au folosit aceasta substanta cu uscare rapida si ireversibila”, a mai spus acesta.
Un alt specialist al muzeului, care a vazut scena, a spus ca atunci cand un coleg de-al sau si-a dat seama ce s-a intamplat, a luat o spatula si a incercat sa elimine adezivul, dar a lasat pe masca zgarieturi permanente. Potrivit AP, primul restaurator, care inspecteaza artefactele in mod regulat, a confirmat prezenta zgarieturilor si a spus ca este clar ca au fost facute cu o unealta folosita pentru a rade adezivul de pe suprafata mastii.
In prezent, exista un spatiu intre barba si fata. „Acum, se poate vedea un strat de adeziv galben trasparent”, a explicat unul dintre specialisti.
Expertii sunt socati de ceea ce s-a intamplat. „In fotografiile care circula printre specialisti se poate vedea ca masca funerara a fost reparata, insa nu se poate spune cu ce”, a declarat pentru agentia de presa americana egiptologul Tom Hardwick.
Oficiali din cadrul Muzeului Egiptean din Cairo au negat vineri informatiile privind deteriorarea si restaurarea gresita a mastii funerare a faraonului Tutankhamon.