Masina second hand poate avea vicii ascunse. Vezi cum iti dai seama ca un autoturism la mana a doua are probleme si cum il cumperi in siguranta!


TIMISOARA. Bugetul pe care il aveti nu va permite sa cumparati o masina noua, dar este suficient pentru achizitionarea unui autoturism second hand. Specialistii recomanda cativa pasi pe care cumparatorii sa-i urmeze daca vor sa targuiasca pentru o masina folosita. „In primul rand, cel care vrea sa-si cumpere o masina second hand, trebuie sa stabileasca un buget. E necesar ca aproximativ 10% din valoarea masinii sa fie programata pentru reparatii. Este un aspect important de care trebuie tinut cont, altfel te trezesti ca apare o problema la masina si nu mai ai bani sa o repari”, ne spune Dan Popescu, manager tehnic Toyota Timisoara.

Dupa stabilirea bugetului incep pasii de verificare a autoturismului. Astfel, trebuie sa va asigurati ca toate actele sunt in regula: verificarea cartii de indentitate, a numarului de fosti proprietari, trecuti in cartea de identitate etc.
Al treilea pas – verificarea masinii la reprezentanta. „Fiecare masina are hibele ei. Dar nu trebuie sa stabilesti vizita la reprezentanta din timp, cu cel de la care o cumperi, ci iei hotararea pe loc. Daca vanzatorul se codeste, ceva nu este in regula cu masina. Odata ajuns la reprezentanta, este verificat istoricul masinii, dar si alte aspecte importante. Acolo afli daca merita sau nu sa o cumperi. Platesti manopera la reprezentanta, dar stii ce-ai luat”, explica Dan Popescu.

O masina care are motorul bun trebuie sa porneasca la cheie cu motorul rece, fara acceleratie. Verificati sub masina, pe asfalt, daca sunt scurgeri de ulei, benzina sau apa. Acestea se pot observa in dreptul motorului, daca este cazul. De asemenea, trebuie urmarita si frecventa de stingere a becurilor de pe bordul masinii dupa ce este pus contactul. Spre exemplu, spun specialistii, becul pentru ulei nu trebuie sa ramana aprins mai mult de 3 secunde.

Neaparat, din verificarea masinii nu trebuie sa lipseasca un test-drive. „In timpul test-drive-ului, verificati toate butoanele din interior. De aceea sunt acolo, ca sa fie utilizate. Intrebati la ce folosesc si incercati-le. Daca va cumparati o masina, atunci trebuie sa va asigurati ca acestea functioneaza, de aceea faceti test-drive-ul”, precizeaza managerul tehnic al Toyota Timisoara.

In ceea ce priveste exteriorul, verificati cu atentie pragurile, aripile, usile si, in mod special sub masina, daca exista rugina. Intrebati daca masina a suferit un accident de circulatie si in ce masura a fost afectat sasiul. Daca sasiul a fost afectat in orice fel, este recomandabil sa nu cumparati masina. Un autoturism care a suferit orice tip de modificari ale sasiului va poate pune viata in pericol.

Directia. La fel ca si la cutia de viteze, aceasta operatiune se poate face doar in mers. Cautati un drum drept care sa nu fie aglomerat. Tineti masina pe o traiectorie dreapta la o viteza medie, 30-40 km/h, si luati mainile de pe volan timp de 4-5 secunde. Daca masina isi pastreaza traiectoria inseamna ca directia este OK. Bineinteles, trebuie verificat daca pneurile masinii sunt umflate egal. De importanta verificarii franelor nu este cazul sa mai vorbim. Asigurati-va ca atunci cand apasati pedala, distanta de franare nu este prea lunga, masina nu trage intr-o parte, iar cursa pedalei nu este lunga. Aceste detalii sunt valabile si pentru frana de mana.

Daca toti acesti pasi sunt urmati, iar rezultatele va multumesc, atunci merita sa investiti intr-un autoturism second-hand.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.