Ideea niponilor nu este tocmai una noua: in aceasta vara, cercetatorii de la Universitatea din Berlin au anuntat masina care franeaza citind gandurile soferilor. Vezi video cum functioneaza principiul dupa care se ghideaza cercetatorii!
Compania auto Nissan colaboreaza cu o echipa de cercetatori elvetieni pentru a lansa autovehiculul care poate interpreta gandurile soferului.
Nissan vine cu o abordare proprie, soferul uman urmand sa continue sa fie cel ce mentine controlul autovehiculului. Astfel, masina va citi gandurile soferului cu scopul de a se adapta corespunzator pentru viitoarea manevra manuala. Spre exemplu, atunci cand soferul se va pregati sa vireze la dreapta, masina va adopta viteza si pozitia necesare pentru efectuarea acestei manevre.
Pentru ca aceasta „colaborare” om-masina sa fie posibila, specialistii folosesc o interfata creier-computer, permitandu-i vehiculului sa interpreteze gandurile soferului. Prima aplicare practica a acestei tehnologii dezvoltate de cercetatorii elvetieni a fost in cazul scaunelor cu rotile. Echipa condusa de profesorul José del R. Millán a creat o interfata care permite scaunului cu rotile sa ia singur virajele, interpretand gandurile celui care se afla in el.
Masina, in schimb, va face mult mai mult decat a citi gandurile soferului. O serie de senzori vor analiza mediul aflat in jurul masinii, adunand date pe care le va corela cu gandurile soferului. Combinand astfel datele de mediu cu intentiile soferului, masina va face alegeri inteligente. Ideea producatorilor este de a imbina inteligenta soferului cu cea a autovehiculului, pentru a da nastere unui mediu auto mai sigur.
Printre specialistii ce lucreaza la acest proiect se numara si un roman, Lucian Gheorghe. Specialist in informatica si in inteligenta artificiala, Gheorghe a petrecut ultimii 14 ani in Japonia, contribuind la dezvoltarea sistemelor de tip Driver Assist ale Nissan.
Vezi video principiul care sta la dezvoltarea acestei tehnologii!