Masterat didactic, introdus in toamna la Universitatea de Vest din Timisoara. Ca sa devii profesor, trebuie sa termini studiile, pentru care primesti o bursa de 700 de lei pe luna

O singura universitate din Timisoara va organiza admitere pentru masteratul didactic in acest an. Tinerii pentru care invatamantul reprezinta o vocatie, o chemare, trebuie sa urmeze un masterat de specialitate inainte sa intre la clasa, cu catalogul sub brat. Masteratul didactic va fi introdus in toamna lui 2012 in mai multe universitati din tara, dar in una singura din Timisoara: Universitatea de Vest.

Timp de doi ani, viitorii profesori vor primi burse in valoare de 700 de lei pe luna, valoare ce reprezinta salariul de incadrare al unui debutant in sistem. Banii intra pe cardul masterandului timp de trei ani: doi de studii si unul de mentorat, perioada in care intra la ore impreuna cu un profesor-mentor si invata cum sa-si faca meseria. Dupa modelul rezidentilor din sanatate.

Introducerea programului de studii reprezinta o noutate in invatamantul romanesc. Potrivit noii legi a educatiei, in 2012, studentii care doresc, trebuie instruiti special pentru a se putea prezenta in fata elevilor.

La Timisoara, Universitatea de Vest, prin paleta de discipline care sunt studiate in acest loc, va fi singura institutie de invatamant superior in cadrul careia tinerii vor putea studia masteratul didactic. inscrierile vor avea loc in toamna acestui an, dupa ce MEC va stabili exact care sunt universitatile din tara si care este numarul de locuri rezervat viitorilor profesori.

“Masteratul didactic va fi acreditat direct de Ministerul Educatiei, nu de ARACIS, pentru ca ministerul isi pregateste oamenii care vor intra in sistem. Noi asteptam sa aflam exact cum va functiona acest master si de cand. Dar cu siguranta nu din aceasta vara, pentru ca nu este suficient timp”, a precizat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

De partea cealalta, managerii din preuniversitar lauda introducerea acestui program de studii. “Asa cum exista in sistemul de sanatate o zona a responsabilitatii, si in sistemul educational trebuie sa fie creata una, astfel incat resursele umane sa fie specializate, deoarece ele sunt responsabile cu dezvoltarea educativa a copiilor”, a precizat Marin Popescu, inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului scolar Timis.

El a adaugat si faptul ca in invatamant vorbim despre vocatie, iar cei care aleg sa intre in sistem trebuie sa fie dedicati. “Rolul  acestui masterat este de a face o selectie intre cei care doresc sa predea la clasa si cei care nu au chemare”, a adaugat acesta.

Fostul ministru al Educatiei, Catalin Baba, aprecia, la sfarsitul lunii martie, ca “vom avea mai putine universitati si masterate decat ne-am dori, pentru ca este o decizie strategica majora pentru universitate. Cei care termina acest masterat nu sunt obligati sa ramana in sistem”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O prostie facuta de economistii care vorbesc si de cresteri negative; asa sa creasca bebelusii lor! O metoda de a mai inventa norme si a obtine bani. Sa desfiinteze cursurile de pedagogie de la Matematica, fizica, etc. iar absolventii masteratului sa fie numit PEDAGOGI, ca astia erau si in comunism.

  2. eu astept infiintarea Masterului Didactic.Nu inteleg ce e asa de greu de facut o programa clara de derulare a acestui master.Parca zici ca este vorba de inginerie genetica sau cine stie ce cibernetica sofisticata.Parca e vorba despre o lansare spatiala.Prea multa pasivitate a celor de sus in acest sens.As vrea mai multa demnitate,mai multa claritate si fermitate in actiune.
    Daca Caracterul este egalitatea dintre Vorba si Fapta atunci vreau si eu sa vad aceasta legatura.
    Sa nu fie asa importanta aceasta chestiune,acest master,in cadrul Ministerului de Invatamant?
    Pai ce poate fi mai important in acest minister decat oamenii care il reprezinta sau cei care il vor reprezenta(viitorii profesori)?!
    Cei care vor sa faca acest master didactic nu cred ca au in minte castigurile din invatamant.Cu totii stim ca nu ne vom imbogati acolo.Cei ca mine vor doar o sansa de a intra in sistem si de a isi aduce aportul in consolidarea viitorului.Viitor ce azi se sadeste.
    Astept de 1 An de zile acest master didactic.Sper sa fie aplicabil in toamna asta.E poate singurul lucru ce ma mai tine in tara.

  3. Nu se infiinteaza nici un master didactic anul acesta.

  4. … daca nu ai pile unde trebuie nu ai nici o sansa … am sunat la inspectoratul judetului de unde locuiesc … nimeni nu stie nimicm daca te uiti pe net profesori mentori (pentru cei stagiari) au fost deja alesi … dar termenul de „profesor stagiar” nu exista, nu are cum sa existe atata timp cat nu a terminat nimeni un master didactic care nu a fost inca infiintat. E aiurea rau …
    Si ce e si mai rau, ca la acest master vom face iarasi aberatii, nimic concret din ceea ce trebuie sa facem noi la clasa.
    eu nu mai am nici o speranta…