Masuri impotriva smogului, la Timisoara. Poluarea, combatuta cu cisterna de apa

TIMISOARA. Primaria Timisoara a dat ordin sa fie spalate strazile intr-un ritm mai alert, pentru a combate, in acest fel, smogul aparut peste oras de ceva vreme.

CITESTE SI: Apare un sens giratoriu pe soseaua Timisoara – Mosnita, odata cu largirea la 4 benzi. Cand se deschide santierul 

Eu am dispus sa se intensifice procesul de spalare a strazilor. El este in derulare. Exista un grafic pentru spalarea strazilor in general, dar am cerut sa se accelereze, pentru ca avem multe santiere, iar vremea fiind foarte uscata, normal ca praful ajunge si in atmosfera. Fenomenul care a avut loc nu este un fenomen specific Timisoarei. Noi nu avem de ce sa ascundem, pentru ca traim aici. Va asigur ca sunt foarte preocupat de parametrii mediului in care traim”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul a reluat explicatiile pe marginea fenomenului semnalat de zile bune peste Timisoara.

In anumite perioade ale anului, iar stiinta arata ca aceasta este perioada cel mai frecvent intalnita, se intampla ca vantul sa fie inexistent, variatia de temperatura sa fie intr-un anumit mod, cand se produce fenomenul de inversare termica, toate acestea fac ca praful, noxele care exista in permanenta in zona respectiva, sa nu se mai disperseze la fel cum se intampla in mod obisnuit si atunci sa ramana ca intr o vale. Si atunci evident ca senzonrii pe care ii avem detecteaza asta”, spune Robu.

Primarul Timisoarei sustine, de asemenea, ca a urmarit parametrii de poluare, iar depasirile nu i se par inca ingrijoratoare.

Am urmarit ieri cum sunt parametrii. Nu numai parametrii in timp real conteaza. Exista un algoritm dupa care se calculeaza, in ce conditii se defineste o depasire. Sunt permise 35 de depasiri. Noi suntem la depasiri, in medie, cu 7,5. Cand eu am devenit primar, erau aprox 45 de depasiri pe an, Timisoara era inscrisa pe lista de infrigement. Prin masurile pe care le-am luat, am ajuns unde am ajuns. Noi am fi primii care am instiinta populatia sa isi ia masuri de protectie. Trebuie sa fim responsabili si loiali cetatetilor, nu sa ne urmarim interesele politicianiste. A fost o perioada cu anumiti parametri ai climei, care conjugati cu praf, cu noxe, au condus la ceea ce am putut vedea cu totii, inclusiv ceea ce semnaleaza statiile de masurare. Noi am facut spalarea cu insistenta si punand niste aditivi in apa, aditivi care asigurau ramanerea la sol a prafului. Si acum am cerut sa se faca asa ceva. Si evident ca atunci cand vine ploaia, se spala si ajunge in canalizare. In alte parti nu se masoara PM10. Este sigurul cu care noi avem probleme. La tot ce am spus se adauga acest obicei primitiv de a da foc resturilpor vegetale. Din pacate, si in oras se intampla asa ceva. Este inadmisibil”, a declarat Nicolae Robu.

Nicolae Robu le-a transmis timisorenilor sa adune frunzele in saci pentru a putea fi adunate de firma de salubrizare. In cazul in care vor fi create rampe clandestine de gunoi, amenzile pot ajunge si la 6.000 de lei.

Eu stiu ca sacii pusi cu frunze anul trecut nu au vrut sa-i zicice operatorii. Am facut voluntariat si am strans tot ce a fost. Am cerut si acum cetatenilor sa stranga frunzele in saci si asiguram noi ridicarea lor. Am facut apel la cele doua firme, nu avem ce face, decat sa gasim masuri complementare pentru ca lucrurile sa mearga bine. Vom strange sacii in care se aduna frunze. Vom lasa cateva zile, ca sa se stranga cantitati importante. Ii rog pe timisoreni sa faca munca asta, sa puna frunzele in saci, si sa il lase langa pubele, nu sa creeze rampe clandestine, pentru ca pentru asta vor fi amendati. Amenzile vor fi intre 3.000 si 6.000 de lei. Legislatia actualizata permite astfel de amenzi. Vom continua toate demersurile acestea pentru a asigura un aer curat in Timisoata. Vrem un oras curat si fara mirosuri neplacute degajate de poluatorii din oras”, a mai spus Robu.

Sursa foto: Severe Weather Alert – România

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O fi chiar Smog ?! Aceași ceață am vazut si la Caransebeș cateva zile la rând…

    • E in toata tara, se vede daca te uiti pe o harta live din satelit. Ceata e peste toata Romania

    • Smog este în capul băieților de la USR care au schimbat iarba.
      Imaginati-vă, un an nu a fost măturat nimic în Timișoara iar garda de mediu nu a semnalizat nimic , acum au fumat câțiva usr-iști ceva fals au pus mâna pe telefon și au sunat imediat la presa ,,libera” din Timișoara iar băieții au pornit morișca împotriva primarului

    • Se vede din avion, e doar deasupra orasului.

  2. Smog e in capul primarului,toata vara nu a fost in stare sa grabeasca spalatul strazilor,sute de santiere pe care nimeni nu le controleaza cum ies masinile si cat praf cara dupa ele,cum sunt protejate toate gropile unde se fac constructiile,ii doare la bascheti pe toti,dar punem statiile de masurare le punem intre copaci,halal ctitor de cetate,marele taietor de cabluri si panglici.
    vin ele alegerile!!!

  3. se triasca dom Primare. Tota lume sal voteze la alegeri ca ie om bun sii place muzica si fetili frumoase. io asa primare vreau om de viata si care stie se treiasca bine si in veselie HUUUUUUUUUUURRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  4. Dupa o saptamana de „nu e adevarat, e cel mai curat oras din lume” s-a decis ca totusi se poate face ceva. Mai bine mai tarziu decat dupa alegeri.