Reprezentantii Guvernului se gandesc sa introduca in programa scolara un curs de pregatire pentru securitatea cibernetica. Elevii, de la varste tot mai fragede, au acces la internet de pe diverse dispozitive. Pentru a invata sa evite sa acceseze diferite adrese suspecte si pentru a-si proteja datele personale vor avea in scoala si un curs de pregatire cibernetica. Totul este pana acum in faza de proiect.
Directorul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, Florin Cosmoiu, a declarat ca subiectul a fost discutat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si ca au fost dezbateri inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Programele scolare pentru disciplinele optionale „Joc si miscare”, „Educatie pentru prevenirea riscului rutier”, „Educatie pentru dezvoltare” si „Educatie pentru drepturile de proprietate intelectuala” au fost aprobate, luna trecuta, prin Ordin de Ministru, publicat, miercuri, in Monitorul Oficial.
Disciplina „Joc si miscare” de la clasele I si a II-a este gandita pentru a influenta pozitiv dezvoltarea cognitiva si socio-afectiva a copilului. „Jocul de miscare favorizeaza manifestarea relatiilor sociale (de cooperare, de intrecere), presupunand armonizarea intereselor individuale si a eforturilor personale cu cele ale grupului; favorizeaza incadrarea in colectiv, asumarea de responsabilitati, manifestarea atitudinii critice si autocritice, a initiativei si le permite copiilor sa invete ce inseamna toleranta, acceptarea celuilalt, luarea unei decizii si asumarea consecintelor acesteia”, se arata in programa.
Disciplina optionala „Educatie pentru prevenirea riscului rutier” este dedicata elevilor din clasele I – IV si poate fi studiata unul sau doi ani scolari. in cadrul acestui optional, elevii invata, printre altele, sa recunoasca politistii rutieri, locurile de joaca sigure, locurilor destinate plimbarii cu bicicleta, invata regulile minimale de circulatie in siguranta si regulile de transport in comun.
„Educatie pentru dezvoltare” este un optional care se preda la liceu si care promoveaza valorile de justitie sociala, solidaritate, responsabilitate sociala si fata de mediu, cooperare pentru dezvoltare, atitudine pozitiva fata de diversitate sau relationarea pozitiva cu ceilalti.
„Educatie pentru drepturile de proprietate intelectuala” este tot un optional de liceu, programa fiind gandita astfel incat elevii sa invete despre problematica drepturilor de proprietate intelectuala.
Sursa rtv.net