MEDER 2024, conferinta ce reuneste cei mai importanti specialisti in robotica pe plan mondial, la UPT

TIMISOARA. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit deschiderea festivă a celei de-a VI-a ediții a Simpozionului Mechanism Design for Robotics – MEDER 2024, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timişoara, Facultatea de Mecanică, Departamentul de Mecatronică, cu suportul IFToMM (Federaţia Internaţională de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor) şi cu sprijinul organizatoric al ARoTMM – Asociația Română de Știința Mecanismelor și a Mașinilor, ASTR – Academia de Științe Tehnice din România și a SRR – Societatea de Robotică din România.

Scopul simpozionului este de a reuni cercetători, profesioniști din industrie și studenți dintr-o gamă largă de discipline legate de mecanisme și robotică pentru a împărtăși cele mai recente evoluții și a discuta direcțiile pentru viitorul mecanismelor și cercetare în robotică.

MEDER 2024 continuă o serie de succes de simpozioane care au început în Mexic 2010, au continuat în China 2012, în Danemarca 2015, în Italia 2018 și în Franța 2021.

În deschiderea conferinței, cei doi co-președinți, prof.univ.dr.ing. Erwin-Christian Lovasz, directorul Departamentului de Mecatronică din UPT, și Marco Ceccarelli, director al Laboratorului de Robotică și Mecatronică de la Universitatea din Roma Tor Vergata, proaspăt Doctor Honoris Causa al Politehnicii timișorene, au salutat participanții la conferință, declarându-se încântați de numărul mare și de calitatea lucrărilor transmise, dar și de acoperirea geografică mare (45 de lucrări științifice cu autori din 16 țări).

Tot în deschidere, decanul Facultății de Mecanică din cadrul UPT, prof.univ.dr.ing. Dragoș Uțu, a prezentat un scurt istoric al facultății, dar și a eforturilor depuse de cadrele didactice și cercetători pentru a ține pasul cu provocările tehnologice ale zilelor noastre.

Nu în ultimul rând, prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector al UPT, dar și cadru didactic al Facultății de Mecanică, a prezentat câteva dintre numeroasele evenimente științifice, dar nu numai, organizate de Politehnică în ultima perioadă.

După discursul invitatului special al conferinței, Marco Ceccarelli, au urmat prezentările lucrărilor științifice, în plen și pe secțiuni.

Avântul extraordinar pe care robotica l-a luat pe plan mondial se reflectă în cantitatea și calitatea lucrărilor prezentate, conferința beneficiind de prezența unora dintre cei mai reprezentativi specialiști la nivel mondial, de la cele mai importante centre de cercetare în domeniu, care au scris istorie în domeniul roboticii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.