Medic renumit din Romania: Sigur trebuie sa deschidem scolile! Ce spune despre transmiterea infectiei intre elevi

Intrebarea nu este daca deschidem scolile. Sigur trebuie sa deschidem scolile”, spune conf. dr. Craiu Mihai, medic primar pediatrie la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu.

CITESTE SI: Pasi inainte spre construirea unui stadion de 15.000 de locuri, pe structura metalica, la Timisoara. Video 

Pediatrul argumenteaza, intr-un interviu acordat SpotMedia.ro, ca scolile pot fi deschise in siguranta atata vreme cat elevii sunt invatati sa respecte regulile de igiena.

Intrebarea nu este daca deschidem scolile. Sigur trebuie sa deschidem scolile. Si asta nu o spun eu, o spune doctorul Fauci (directorul Institutului National al SUA pentru Alergii si Boli Infectioase – n.red.), care chiar ieri a avut conferinta de presa si a zis ca in mod categoric gradinitele si scolile elementare trebuiesc deschise.

In primul rand, dintr-un argument medical, si asta trebuie sa spuna mass-media, imensa majoritate a personalului medical de ingrijire, deci asistente si infirmiere, sunt mame si sotii, acestea nu pot sa stea cu gandul ce fac eu cu copilul meu cat el e acasa, trebuie sa aiba o liniste si un plan.

Pot fi facute sisteme hibrid –2 saptamani jumatate de clasa, iar cealalta jumatate urmatoarele saptamani. Nu trebuie sa inventam noi nimic, numai trebuie sa ne uitam la unii mai destepti – si exemple sunt in Europa.

Cu copiii mai mari e simplu, pe cei de liceu poti sa ii inveti sa stea la un metru, sa se spele pe maini, sa poarte masca. Problema e cu cei foarte mici si problema si mai mare este cu cei din medii defavorizate, unde in mod categoric nu poate fi facut invatamant la distanta – ei nu au nici tableta, iar multi dintre cei foarte saraci se bazau pe laptele si cornul de la scoala. Ei, daca stau acasa, sa stiti ca unii dintre ei fac foamea sau sunt trimisi la munca”, a spus medicul Mihai Craiu.

Din punct de vedere medical, specialistul arata ca virusul este mai putin agresiv in cazul celor mici.

La nivel mondial, din toti cei 20 de milioane de pacienti care au fost confirmati pana luni dimineata, copiii reprezinta intre 1 si maximum 5% din toti bolnavii.

Deci cu siguranta au o severitate a bolii mult mai mica decat adultul, pentru ca nu au ajuns sa fie dusi la spital. Fac rosu in gat si le curge nasul. Asta trebuie spus unui parinte: daca face copilul boala, problema nu este la copil, este la bunicul lui care il ia de la scoala, care ar putea sa aiba diabet sau sa fie obez. Grija trebuie la adulti, care adulti pot purta masca si se pot spala pe maini.

Al doilea lucru care trebuie spus: copiii fac rarisim complicatii in comparatie cu adultii. Exista acel sindrom multi-sistemic inflamator al copilului care poate sa ia forma de sindrom Kawasaki, dar sunt doua cazuri la 100.000 de copiii. Noi am avut 3 astfel de pacienti toata aceasta primavara”, arata specialistul.

Al treilea lucru care trebuie spus este ca un copil poate transmite boala nu numai prin incarcatura virala, pentru ca exista studiul american de saptamana trecuta care arata ca copiii mici au incarcatura virala chiar mai mare decat adultii in nas.

Numai ca un copil cand stranuta sau vorbeste are volume mult mai mici decat adultii, adica transmite aceste picaturi pe o raza mult mai mica in jurul lui, de la o inaltime mult mai mica. Cu alte cuvinte, un copil de 3-5 ani de la gradinita este un focar infectios in familie sau in comunitate cat o zecime de adult. Deci trebuie sa ne gandim si la capacitatea de infectare, nu numai la cat virus are in nas”, a continua medicul.

Medicul spune ca in cazul deschiderii scolilor riscul de imbolnavire este la fel de mare ca cel din comunitate.

Copiii se vindeca mult mai repede decat adultii. si din ce am observat noi, pentru ca noi doar ii diagnosticam si ii transferam catre spitalele COVID-19 pentru ca suntem spital nonCovid, se vindeca mai repede decat parintii si bunicii lor.

Iar din punct de vedere statistic vedeti ca practic nu exista mortalitate pediatrica in Romania, nu sunt copii sub 10 ani care sa fi murit. Copiii nu se pot imbolnavi la scoala mai mult decat in comunitatea lor.

Sa alegem orice fel de oras, de exemplu Salaj, in comunitatea aia in care exista un bolnav la 200.000 de locuitori, copilul la scoala nu este la risc mai mare decat atunci cand merge la magazin, in parc”, mai spune medicul Mihai Craiu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari !!! Iata ca si opiniile unui om inteligent pot aparea in presa din Romania.

  2. Excelent punct de vedere!
    Astfel de voci trebuie sa se auda mai des, nu doar cele ale panicarzilor „daca nu stati acasa, veti muri!”. Prapastii din acelea ar trebui interzise, iar pareri ca cele ale domnului doctor Craiu Mihai ar trebui promovate si reluate. Sunt rational si medical explicate, iar copiii in general raspund pozitiv la instructiuni despre purtarea mastii, distantare si igienizare, venite de la invatatori/profesori, poate daca sunt intarite de un medic sau politist.
    Inca o data, felicitari!