Remdesivir, unul dintre cele mai promitatoare antivirale pentru tratamentul COVID-19, a ajuns in Romania. De alaltaieri, cu acest medicament sunt tratati bolnavi din Timisoara, aflati in stare grava.
In SUA, medicamentul a devenit noul standard de tratament, in conditiile in care pacientii care au primit Remdesivir s-au recuperat in 11 zile, fata de 15 zile cat a durat in medie vindecarea in cazul altor tratamente. De asemenea, mortalitatea a fost mai mica.
Medicul Virgil Musta, sef sectie boli infectioase la Spitalul Victor Babes din Timisoara, a vorbit la Digi24 despre acest tratament.
„La nivel mondial sunt diferite incercari in terapia pentru COVID-19. Sunt studii clinice in diferite faze cu diferite scheme terapeutice, sunt tot felul de molecule noi sau unele care au fost folosite in terapii pentru alte afectiuni care se incearca in COVID. Remdesivir e unul dintre acestea. SUA are o experienta mai mare, iar studiile clinice arata o eficienta sporita fata de celelaltate. Depinde si de tara care face studiul. China zice ca nu a avut rezultate foarte bune cu Remdesivir, ei au rezultate mai bune cu produsele lor. E si un razboi economic”, a explicat Musta.
„Europa a acceptat aceasta terapie compasionala. Si spitalul nostru a primit mai multe doze din acest medicament compasional pentru a fi administrat pacientilor nostri cu forme severe de boala”, a adaugat medicul.
„E un antiviral care a fost folosit in diferite patologii, inclusiv Ebola, cu efecte bune sau mai putin bune, studiile sunt contradictorii si acolo. Dar a fost folosit pentru forme severe si critice pentru pacientii COVID, iar clinic, cei care au studiat aceasta patologie au aratat o evolutie foarte buna. Dupa administrare, starea generala s-a imbunatatit multi dintre pacienti care au fost chiar critici au depasit aceasta faza”, a spus Musta.
El a precizat ca la spitalul din Timisoara, aceasta terapie este folosita la pacientii in stare foarte grava, incepand de alaltaieri.
„In doua zile nu poti spune un rezultat. Vom avea si noi studiul nostru si vom putea face o analiza”, a precizat medicul de la Timisoara.
Doctorul Virgil Musta spune ca medicamentul nu este cunoscut sa aiba efecte adverse ingrijoratoare sau datatoare de moarte, de aceea a acceptat folosirea lui pe pacientii de la Timisoara.
„Remdesivir intra in protocolul national de terapie, ca si terapie compasionala. Asta inseamna ca firma producatoare va da acest medicament pe niste criterii pe care le stabileste firma respectiva. Exista in protocolul national Remdesivir, ca medicatie compasionala”, a adaugat el.
Medicul a explicat ca firma producatoare, probabil din cauza ca nu avea stocuri suficiente, a oferit initial tratamentul doar pentru femeile gravide, iar acum au dat aceasta medicatie catorva clinici de boli infectioase.
Intrebat daca acest tratament va fi cel care va scapa romanii de COVID-19, medicul a raspuns: „Nu stiu, e prematur. Sunt multe terapii in studiu. Depinde si de costul terapiei. S-ar putea ca accesarea de catre statul nostru sa fie mai dificila. Intotdeauna, la masa bogatilor vin cei care au multi bani”.
Pareri
Din nou șoareci de laborator,uitati va in America majoritatea doctorilor susțin că nu există antidot pt covid 19 cum nu există nici pt răceală,să le iei tu pe toate,de contraefect de ce nu spune,ne sparge ficatul cu medicamentele lor,ca doar sunt niște teste,nu garantează nimeni pt ele