Toti medicii de familie din tara refuza sa semneze contractul-cadru pentru 2011 in sistemul sanitar. Solutia de protest fata de normativele impuse de Ministerul Sanatatii si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este migrarea, spun medicii timiseni.
In Timis exista 450 de cabinete de medici de familie, jumatate fiind numai in Timisoara.
In ultimele 6 luni, peste 1.400 de medici din tot judetul au cerut certificate de conformitate pentru a putea profesa in strainatate.
Actul care va sta la baza relatiilor dintre forurile superioare de finantare in domeniul sanitar si prestatorii de servicii ar trebui sa intre in vigoare in 1 aprilie 2011, o zi a dublei pacaleli, dupa cum o percep medicii. „Nu exista consultare intre Ministerul Sanatatii, CNAS si medicii de familie. Contractul cadru a aparut intr-o forma diferita fata de ce stiam, iar normele sunt, ca in fiecare an, cireasa de pe tort. Pregatim solutii si strategii si in loc sa faci altceva la cabinet, stai si vorbesti cu avocatii. Am atacat deja contractul cadru in instanta si vom mai actiona. Acest contract vine la pachet cu vreo cinci ordine de Guvern aparute intre decembrie 2010 si februarie 2011, deci acceptarea contractului inseamna acceptarea acelor legi. Noi suntem baza piramidei in medicina si, la nevoie, putem bloca sistemul”, a declarat Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familie, la un forum care a avut loc miercuri, la Timisoara.
La intalnire s-au strans si semnaturi pentru a deschide o noua actiune in instanta.
„Toti medicii din Timis sunt impotriva, nu vor sa semneze contractul. Vom vedea ce se mai intampla, in 10 martie trebuie sa avem prima sentinta, dar deja medicii din Timis se duc la Directia de Sanatate Publica sa ceara certificatul de conformitate pentru a putea profesa in strainatate”, ne-a declarat Claudia Iftode, presedinte Patronatul Medicilor de Familie din Timis.
Aproape 1500 de medici din Timis au cerut certificatele de conformitate care le permit sa lucreze in strainatate
Conform datelor centralizate la Directia de Sanatate Publica Timis, in perioada septembrie – decembrie 2010 au cerut acest document aproape 1.050 medici timiseni, din toate categoriile. in ianuarie si februarie au mai trecut pe la DSP, in acelasi scop, 320 de medici. „Faptul ca au cerut acest certificat nu inseamna ca au si plecat in strainatate, ci vor sa aiba documentul, pentru orice eventualitate”, a precizat Dana Spac, purtatorul de cuvant al DSP Timis.
Se limiteaza accesul pacientilor la consultatii, spun medicii
De la 1 aprilie, plafoanele pentru medicamente se muta de la farmacii la medicul de familie. Acesta va stabili care va fi valoarea medicamentelor, dar nu se stie pe ce criteriu. In plus, se schimba procentul de bani acordat, medicii urmand sa primeasca de la Casa de Asigurari de Sanatate 50% din fonduri pentru capitatie (numarul de pacienti) si 50% pentru servicii medicale (fata de 70 – 30% acum). Aceasta prevedere poate duce la falimentul cabinetelor. Al 21-lea pacient consultat intr-o zi nu va mai beneficia de servicii decontate, acest lucru insemnand ca se limiteaza accesul pacientilor la consultatie. In cazul bolilor cronice, pacientul trebuie sa vina la control o data la trei luni, dar in situatia in care are o hipertensiune si trebuie controlat mai des, acest lucru nu este cuantificat de CJAS.
Partea informatica pentru introducerea cardului de sanatate trebuie asigurata tot de medicii de familie, cabinetele fiind nevoite sa aiba si internet pe banda larga.
Cristian Careba, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, este de parere ca unele prevederi ar putea fi negociate. „Achizitia cititoarelor de carduri de sanatate ar putea fi facuta cu colaborarea bancilor. Sunt convins ca vor fi oferte convenabile. Cabinetele au primit si laptop-uri si imprimante, am senzatia ca ele nu sunt folosite pentru ce s-au primit. In ceea ce priveste sansele ca si contractul sa fie schimbat, este greu se spus. Medicii sunt foarte bine organizati si pot actiona la varf. La nivel local nu putem face nimic”, a spus Careba.
Pareri
Din pacate acest circ mediatic al contractului cadru este de prin 2005,pacientul este cel care sufera cam 2-3 luni pe an-nu primeste trimiteri la specialist,retete compensate sau analize sanguine gratuite…An de an se inventeaza tot felul de ,,solutii”care incet incet falimenteaza medicul de familie,si pacientul are de suferit…