TIMIȘOARA. După ce s-a prăbușit tavanul la începutul lunii decembrie, Maternitatea Odobescu a Spitalului Municipal s-a închis, gravidele sunt trimise să nască la Maternitatea Bega de la Județean, iar Primăria Timișoara nu are încă soluții sigure pentru mutarea spitalului, ci doar promisiuni. Această după ce nu a reușit să obțină fonduri europene prin PNRR pentru o nouă maternitate și nici nu a depus proiectul pe alte programe cu bani europeni.
În 16 ianuarie, medicii și asistentele de la Maternitatea Odobescu au ieșit în stradă la Timișoara și au organizat un marș până la primărie, furioși că au rămas fără loc de muncă, iar autoritățile nu reușesc să găsească soluții după mai bine de o luna de la închiderea spitalului.
Medicii Maternității Odobescu, membri ai Fundației Pro Maternitatea, au declanșat o campanie de strângere de fonduri pentru ridicarea unei noi unități sanitare în care copiii să fie aduși pe lume.
„AJUTĂ-NE SĂ CONSTRUIM O NOUĂ MATERNITATE
Proiectul noii maternități este unul vital pentru sănătatea mămicilor și copiilor din regiune. Avem autorizație de construire încă din 2021, însă, din păcate, a rămas pe lista de așteptare a proiectelor finanțate prin PNRR.
Cu sprijinul tău, putem transformă acest vis în realitate și oferi condiții moderne și sigure pentru mii de familii.
Susținerea maternități din Timișoara, este mai mult decât o donație – este un act de solidaritate și de investiție în viitorul nostru comun. Fiecare contribuție contează pentru a oferi șansa unei vieți sănătoase și unui început mai bun pentru cei mai mici luptători.„, au transmis cei de la Pro Maternitatea.
Detalii legate de modul în care timișorenii și nu numai se pot implica și dona pentru un nou spital se găsesc pe maternitatenoua.ro. Site-ul a fost pus la punct de tatal unei fetite nascuta prematur pe care medicii de la Odobescu au salvat-o.
Donațiile pot fi făcute în contul:
RO05RNCB0717049291940001
Titular cont: Fundația Pro Maternitate
Detalii suplimentare:
Simplu și rapid:
În timpul mitingului de protest de joi, viceprimarul Ruben Latcau le-a transmis angajaților de la Maternitatea Odobescu că primăria ar fi identificat 2 posibile locații, una publică și altă privată, în care să se mute spitalul, susținând însă că un anunț legat de stabilirea unui nou spațiu va fi făcut la sfârșitul lunii ianuarie.
***
Va reamintim, la începutul lunii decembrie 2024, după prăbușirea unui tavan, clădirea veche de peste 120 de ani în care au funcționat secțiile de Obstetrică și Neonatologie ale Maternitățîi Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timișoara a fost declarată improprie pentru funcționare și a fost oprită activitatea medicală.
De atunci, toate cazurile de la spitalul primăriei sunt trimise la Maternitatea nouă Bega a Spitalului Județean.
Doar o mică parte dintre salariați au fost relocați la maternitatea Spitalului Județean ca să ii ajute pe colegii de acolo cu nașterile suplimentare ori alte probleme medicale. De mai bine de o luna, volumul de munca de la Maternitatea Bega s-a triplat.
Fosta administrație Robu a întocmit documentațiile pentru o nouă maternitate a Spitalului Municipal Timișoara și a alocat și un teren de peste 8000 mp pe Calea Bogdăneștilor, colț cu Balta Verde. Din 2021, spitalul avea și autorizație de construire, însă proiectul nu a primit finanțare prin PNRR.
Administrația Fritz ar fi putut să îl depună printr-un alt program prin fonduri europene, prin Programul Național de Investiții în Infrastructură Unităților Spitalicești, de unde ar fi putut primi peste 70 de milioane de euro, dar n-a făcut-o.
În urmă cu doar o luna, conducerea Primăriei Timișoara a aprobat un studiu de prefezabilitate pentru un viitor Spital Municipal, de cel mult 400 de paturi, care ar include și secții de obstetrică-ginecologie. Micul nou spital municipal dorit de administratia Fritz ar costa peste 140 de milioane de euro si nu va reusi, asa cum primarul promisese in campania electorala, sa adune laolalta toate sectiile unitatii medicale, care acum functioneaza in 14 locatii din Timisoara si insumeaza peste 1000 de paturi.
Pareri
Maternitatea noua nu a fost construita sa acopere necesarul judetului?
Propun ca sediu nou – temporar – sediul P.M.T.. Este in centru, usor accesibil, cativa ani 1 -2 va fi o solutie acceptabila
Din pacate nu si nu reusesc sa faca aceasi performanta ce o faceau doctori de la Odobescu. Sunt oameni minunati si dedicati la Odobescu.
Am ajutat cât am putut ptin a-mi plăti impozitele și taxele locale. Medicii puteau să facă chetă între ei și să-și renoveze sursa de bani.
Alta manevra regizata de vre-un ONG ….