Medicii din Timisoara sunt artisti talentati. Tablourile create de 13 medici si studenti la medicina pot fi admirate intr-o expozitie inedita

Lucrarile a 13 medici timisoreni si studenti la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara sunt reunite intr-o expozitie deschisa in Caminul 1 al UMF. Criticii de arta apreciaza ca sunt lucrari remarcabile, demne de o colectie valoroasa.

Expozitia, intitulata “Intalnire intre Arta si Stiinta” a fost vernisata pe simezele improvizate din Clubul Hyperion  din Caminul 1 al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara. Organizatorii au plecat de la ideea ca in Timisoara exista medici si studenti la medicina care scriu proza si poezie, care canta la diverse instrumente dar si care picteaza, creatiile acestora din urma constituind arta vizuala de foarte buna calitate.

Lucrarile expuse pe simeze apartin unor medici care au trecut in nefiinta, dar si altora care profeseaza inca, stafeta fiind predata si actualilor studenti la medicina. Pot fi admirate lucrari realizate in diverse tehnici, semnate de: dr. Alfren Alster, dr. Nicolae Constantin Balica, dr. Eugen Boia, dr. Traian Bona, dr. Georgeta Cocean, dr. Ovidiu Grivu, dr. Aurel Martin, dr. Calin Mos, dr. Doina Pacioianu, dr. Aura Maria Ungureanu si de studentii Adriana Andreea Jitariu, Razvan Neagoe si Vlad Neagoe.

Cat despre legatura dintre arta si stiinta, prof. dr. Dan Poenaru, prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara,  a incercat sa explice relatia dintre doua domenii aparent opuse, printr-un citat din Pascale Pollier, cunoscut artist plastic si ilustrator medical din Belgia.

“Stiinta poate evoca viziuni ale unor experimente disciplinate si gandiri rationale in interiorul unor medii atent controlate. Arta, contureaza stereotipic imaginea unei creativitati libere, cu putine limitari. Cu toate acestea, in esenta lor, cele doua discipline si practicantii lor au mai multe in comun decat s-ar crede. In arta, la fel ca si in stiinta, o minte receptiva este singura unealta a tuturor cunoasterilor.“

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara considera ca Sala Hyperion a prins, din nou, viata odata cu expozitia gazduita aici.

“Este o expozitie extrem de interesanta si binevenita. Ma bucur ca domnul prorector Poenaru a avut aceasta idee si il felicit, impreuna cu intreaga echipa care a reusit sa inmanungheze  astfel de lucrari de exceptie, nu numai pentru faptul ca sunt facute de medici, cat si pentru faptul ca  transmit ceva. Am convingerea ca aceste lucrari ne vor aduce un echilibru sufletesc si noua si sunt convins ca l-au adus si celor care le-au pictat. “ a declarat prof. dr. Marius Raica, rectorul UMF Timisoara.

Iar pentru ca succesul expozitiei este unul de proportii, organizatorii promit sa aduca pe simeze si alte asemenea evenimente, chiar in lunile urmatoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.