Medicii strainii vin sa invete la Timisoara secretele microchirurgiei facand disectii pe soareci si pe porci

TIMISOARA. Zeci de rezidenti de peste hotare vin la Timisoara sa studieze microchirurgia. Participa la cursuri de formare sustinute de medicii specialisti din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie Pius Branzeu.
14 tineri rezidenti din Romania si de peste hotare fac disectie pe soareci si pe porci in laboratoarele centrului timisorean. Numai 3 medici sunt din Romania, iar restul au venit din Italia, Spania, Polonia si Serbia. Platesc aproape 700 de euro pentru a invata sa opereze si sunt si acreditati de Uniunea Europeana, in timp ce acelasi curs costa cel putin dublu la unitatile medicale din strainatate. La Timisoara urmeaza trei module – un curs de baza si doua avansate. Diferenta o face calitatea.
„Noi ne permitem luxul sa le personalizam. Adica lucrand in universitati si beneficiind de studenti de un entuziasm si de o calitate deosebita avem colegi mai multi care sunt extrem de bine instruiti pe detalii, asa incat fiecare cursant, in fiecare moment primeste feedback-ul necesar”, povesteste medicul timisorean Mihai Ionac.

Si-ar dori sa lucreze pe cadavre

Medicii vor sa le ofere mai mult studentilor straini, dar nu au posibilitatea sa lucreze pe „cadavre proaspete”, cum le spun ei. „In toata lumea, in toate centrele, un asemenea curs este finantat la modul institutional. Un lucru extrem de atractiv ar fi sa avem acces la cadavre proaspete. Pregatirea asa este, pe animal, iar dupa aceea pe cadavru”, mai spune Ionac.
Nici mediul institutional nu-i ajuta sa lucreze pe cadavre, dar nici oamenii nu sunt atat de deschisi incat sa-si doneze cadavrele stiintei.
Cursurile de la Pius Branzeu sunt organizate periodic de 13 ani, la cele mai inalte standarde de calitate, spun si tinerii cursanti. Din acest an, toate instrumentele microchirurgicale vor veni de la un producator din Elvetia, consacrat la nivel mondial.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.