Medicii timisoreni vor putea identifica bolile rare la bebelusi inca dinainte de nastere, gratie unui proiect pe bani europeni

foto: www.inimacopiilor.ro

TIMISOARA. Aproape 1 milion de euro se investesc intr-un Centru de boli rare care se va amenaja in cadrul Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara, cu bani europeni. Medicii vor pune mult mai rapid diagnostice, chiar si dinainte de nasterea bebelusilor.

„Vom face un centru de screening pentru diagnostic. Ne ajuta foarte mult, pentru ca suma pe care o primim este aproape 1 milion de euro. Vom face un laborator de biologie moleculara si unul de genetica. Este foarte important pentru toata patologia, foarte bun pentru un diagnostic precoce, chiar diagnostic prenatal, deci inainte de nastere, e bun si pentru un diagnostic imediat dupa nastere, ca sa facem preventia semnelor de boala”, ne-a declarat Margit Serban, medic pediatru la Spitalul de Copii Louis Turcanu.

Odata ce acest centru va fi dat in folosinta, doctorii timisoreni vor putea identifica mai multe boli la micutii cu probleme de sanatate, pe care pana acum nu le puteau descoperi cu aparatura ce o aveau. La boli rare intra si hemofilia, talasemia, mucoviscidoza, hipotiroidismul congenital sau sindromul Down.

Margit Serban

Mai mult decat atat, aceste boli vor putea fi prevenite si tratate din timp. „Vom stii sa administram enzime, sa impunem anumite diete, sa vedem cum sa facem tratamente ca sa nu apara complicatii”, a completat Margit Serban.

Lucrarile pentru noul centru al bolilor rare, metabolice si genetice au inceput deja la Spitalul Louis Turcanu si ar trebui sa fie gata la sfarsitul anului viitor. Proiectul este realizat in colaborare cu vecinii din Ungaria, care vor amenaja si ei un centru asemanator.

Proiectul „Screeningul bolilor metabolice la nou-nascut si diagnosticul molecular al bolilor cu transmitere ereditara” are o valoare de aproape 800.000 de euro, din care 777.501 sunt nerambursabili, iar alti 16.000 se iau din bugetul local.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.