TIMISOARA. Aparatura de aproape 700.000 de euro, sute de operatii pe an si specialisti romani si sarbi au pus bazele Centrului Regional de Chirurgie Vitreo-Retiniana si Oftalmo-Oncologie Timisoara. Astfel se doreste stoparea migratiei pacientilor banateni spre Szeged.
„Clinica de Oftalmologie din Timisoara se poate considera la nivel european. Afectiuni ce conduc la orbire pot fi acum tratate cu aparatura ultramoderna. Am achizitionat u aparat de anestezie generala, stiti cate probleme am avut in trecut din aceasta cauza, un microscop cu sistem video si altele”, a spus medicul Mihaela Munteanu.
„Planul este de 200 de interventii chirurgicale pe an. In ultima luna si jumatate au fost efectuate deja 86. Cu siguranta vo depasi planul, iar acest lucru este foarte bun pentru medicina din Timisoara”, a precizat Octavian Mazilu, managerul Spitalului Clinic Municaipal de Urgenta Timisoara. El a adaugat faptul ca Spitalul poate oferi o paleta larga de specializari, iar aparatura si tot ce a fost achizitionat prin acest proiect ajuta foarte mult la dezvoltarea serviciilor medicale, care sunt oferite la nivel european.
„Rezultatele nu sunt mereu spectaculoase, dar daca nu faci interventia schirurgicala, pacientii n-au nicio sansa. Ne bucuram ca acesta este al saselea proiect impreuna cu Timisoara”, a spus si medicul Zarko Petrovic de la clinica din Zrenjanin – Serbia.
Prin intermediul proiectului, Spitalul Municipal Timisoara a infiintat, in premiera regionala, un centru de chirurgie oculara vitreo-retiniana, adresat unor afectiuni oculare cu potential invalidant (dezlipirea de retina, hemoragie vitreeana, retinopatia diabetica proliferativa etc.), afectiuni care nu puteau fi solutionate pe plan regional, ci numai la clinica din Szeged. Centrul ofera, in acest moment, tehnologii terapeutice de ultima ora, iar banatenii pot apela la serviciile medicale din Timisoara, fara a mai bate drumul pana in orasul maghiar.
Centrul Regional a fost inaugurat in cadrul proiectului „Regional Center of Vitreo-Retinar Surgery and Opfthalmo-Oncology”, finantat din fonduri transfrontaliere Romania-Serbia, in valoare de apropae 700.000 de euro.