‘Medicul din computer’, care citeste gratuit radiografii on-line si pune diagnostice, inventat de studentii de la UPT, merge la o noua competitie Microsoft

TIMISOARA. Echipa XVision, care a creat o aplicatie ce poate citi radiografii on-line si pune diagnostice, merge la o noua competitie organizata de Microsoft, in America.

Dupa ce au castigat, la finele lunii februarie in acest an, Marele Premiu al concursului Big Idea Challenge organizat de Microsoft, tinerii studenti ai Politehnicii din Timisoara merg mai departe cu proiectul spre etapa finala a concursului Imagine Cup Global Competition ce are loc in Statele Unite ale Americii.

Sistemul creat de cei 4 studenti au Universitatii Politehnica Timisoara analizeaza, cu ajutorul inteligentei artificiale, radiografii, iar un algoritm poate pune un diagnostic.

‘Se incarca o radiografie in format digital, iar in spate avem 2 algoritmi de inteligenta artificiala care functioneaza impreuna, citesc radiografia, citesc inainte cum arata anumite afectiuni, stiu sa spuna daca pe radiografia nou incarcata exista o boala sau nu. Invata cum arata fiecare anomalie, care sunt specificitatile fiecarei boli. In unele cazuri, unele boli, programul reuseste sa aiba acuratetea unui radiolog chiar, insa in cazul altor boli algoritmul nu este suficient de dezvoltat dar cu siguranta poate invata daca are mai multe imagini pe care le poate citi’, a spus Stefan Iarca, unul dintre studentii echipei XVision.

Tinerii au lucrat timp de un an de zile la dezvoltarea aplicatiei, in cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara.

‘Pregatirea a fost indelungata. Am avut un an la dispoizitie sa ne pregatim pentru finala si a fost foarte multa munca, este foarte multa munca in spatele acestui rezultat. Fata de proiectele cu care am concurat la faza nationala si la faza zonala sud-est europeana, pot spune ca proiectul nostru promite foarte multe. Noi speram sa putem duce proiectul mai departe, sa il concretizam intr-un startup. Deocamdata nu este nimic concret, dar ceva sigur se va intampla in viitor cu acest proiect’, a spus lector dr.  ing. Sebastian Fuicu, coordonatorul echipei.

Aplicatia dezvoltata de cei 4 tineri a castigat deja numeroase premii intai la mai multe concursuri din tara si din strainatate, precum si etape ale unor competitii organizate de Microsoft. Acum, echipa participa cu proiectul inovator la competitia din Seattle. Premiul cel mare al competitiei este de 100.000 de dolari.

‘Desigur era de asteptat ca orice performanta pe care tinerii nostri studenti o fac sa fie sustinuta din toate puterile noastre. Dovada este ca la toate competitiile la care au participat noi am fost suportul financiar, in afara celui oferit de firma care a organizat. Le-am oferit si o serie de facilitati astfel incat ei sa isi poata desfasura si partea experimentala. Echipamentele au fost oferite de catre Politehnica. Cred ca este obligatia noastra ca institutie sa valorizam studentii si performantele lor. In primul rand cred ca marea performanta este ca au ajuns acolo si ca se va vorbi de Timisoara, de Politehnica Timisoara. Noi ne dorim sa obtina premii, insa pentru noi, faptul ca au ajuns si faptul ca reprezinta Romania, o parte a Europei este un lucru extraordinar’, a declarat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Aurel Viorel Serban.

Aplicatia este dispobila online, in mod gratuit, AICI.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.