Medicul Monica Curelea explica pe intelesul tuturor ce este un vaccin si ce trebuie sa facem dupa ce ne-am vaccinat!

Vaccinul este cel mai sigur mod de a produce un răspuns imun în organism, fără a provoca boala în cauză și este un preparat biologic care conține microorganisme inactive sau atenuate. În urma administrării acestuia, corpul va declanșa un răspuns imun formând anticorpi împotriva virusului în cauză.

Pe înțelesul tuturor, un vaccin învață sistemul imun al persoanei să recunoască și să neutralizeze eficient virusul/agentul infecțios. Ajuns în organism, vaccinul, prin stimularea sistemului imunitar, va crea anticorpi, care vor rămâne cu o memorie imună, memorie ce îi va ajuta să distrugă agentul patogen și, astfel, persoana respectivă să nu facă boala sau să facă o formă mult mai ușoară a bolii”, spune doctorul Monica Curelea, medic primar medicină de familie, Membru în Grupul de Vaccinologie al Societății Române de Medicina Familiei.

Ce este indicat să facem după ce ne-am vaccinat?

Este important de știut că toate posibilele efecte secundare vor fi explicate de medic și acesta va indica simptomele la care trebuie să fiți atenți. Astfel, nu este necesar să administrați preventiv antitermice sau să puneți pe locul respectiv comprese cu alcool și nici să masați zona. Vă puteți urma rutina zilnică fără probleme, putând inclusiv spăla zona respectivă.

Informează-te din surse sigure, nu pleca urechea la mituri despre vaccinare!

Atunci când vorbim despre un act medical la care urmează să vă supuneți, așa cum este vaccinarea, cel mai bine este să vă informați din surse sigure precum medicul de familie, pediatrul sau medicul curant. Ei sunt singurii în măsură să vă dea informații corecte și să vă explice toate implicațiile vaccinării atât la copii, cât și adulți.

Un om informat este întotdeauna un om puternic! așa spunea John D. Rockefeller și așa este normal să fie! Contează însă de unde ne informăm, deoarece știrile false reprezintă o reală problemă. De la afirmații false, zvonuri, dezinformări intenționate până la interviuri realizate pe tema vaccinării, toate acestea duc la o destabilizare a încrederii populației și la apariția nesiguranței în administrarea vaccinurilor.
Ca părinți este important să verificăm întotdeauna sursa acestor știri. Însă, cel mai la îndemână este medicul de lângă noi, medicul de familie sau medicul pediatru, cel care ne cunoaște copilul încă din prima zi de viață și care ne poate îndruma cel mai eficient în a decide ce este cel mai bine pentru copilul nostru”, adaugă Monica Curelea.

Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Așadar, grija pe care o aveți pentru cei dragi trebuie să înceapă prin informarea corectă, din surse sigure, motiv pentru care Ministerul Sănătății desfășoară în această perioadă o campanie de informare și conștientizare privind vaccinarea pentru toate categoriile de vârstă, parte a unei strategii naționale ce oferă acces echitabil pentru toată lumea și nu presupune obligativitatea vaccinării. Informații utile despre subiect, răspunsuri la întrebări și multe alte materiale se găsesc pe www.provaccin.ro

 

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Macar nu pretinde ca tehnologia m arn ar fi vaccin…