Medicul Virgil Musta de la Timisoara: Eu nu doresc sa conving pe nimeni sa se vaccineze. Va spun doar ce se intampla, daca nu o faceti, dar si ce urmeaza daca va vaccinati

TIMISOARA. Chiar in ziua in care a facut a doua doza din vaccinul anti COVID 19, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara a explicat motivele pentru care a ales sa se imunizeze si a trecut in revista toate riscurile pe care si le-a asumat, odata cu vaccinarea.

CITESTE SI: Am renascut dupa aceasta viata de restrictii. Daca nu se vaccineaza 70% din populatie, pandemia nu se opreste. Anuntul medicilor dupa imunizarea completa de la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Video 

Specialistul a raspuns, pe scurt, la cele mai frecvente intrebari legate de tot ceea ce inseamna imunizarea prin vaccinare.

„A început etapa a II-a și urmează etapa a III-a a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19
Aș dori să spun, chiar de la început, două lucruri:

1.Vaccinarea nu este obligatorie și este firesc să fie așa.
2.Este absolut normal și chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul anti covid-19, pentru a ne informa, astfel încât să decidem în cunoștință de cauză.

Este însă esențial să alegem cu atenție sursele de informare, iar pentru asta, recomandarea mea este să apelăm la specialiștii în domeniu: medici epidemiologi, infectioniștii și specialiștii în sănătate publică și medicii de familie.

Este foarte logic să procedăm astfel. Spre exemplu, dacă doresc să-mi fac o instalație electrică bună și sigură la casă (să nu ia foc etc), atunci nu mă duc la tâmplar sau la zugrav. Poate știu și ei câte ceva despre instalații, dar nu suficient și nu am încredere că vor face o treabă bună și sigură.

La fel, când este vorba de SĂNĂTATEA TA, nu te poți lăsa influențat de părerile sau postările persoanelor care nu au pregătirea și experiența necesară în domeniul respectiv, pentru că îți pot face mai mult rău.

Care sunt sursele credibile?
· site-uri oficiale din domeniu
· opinii sau postări ale specialiștilor în domeniu, mai ales ale celor implicați în vaccinare, persoane recunoscute pentru rezultatele lor profesionale, deci de încredere

Eu nu doresc să conving pe nimeni să se vaccineze, mi-am propus doar să încerc să vă ajut în perioada următoare cu răspunsuri la unele întrebări pe care este normal să le aveți sau să vă pun la dispoziție surse corecte, astfel încât să puteți lua cea mai bună decizie pentru sănătatea d-voastră și a celor dragi.

Aș dori să împărtășesc cu voi experiența mea personală, de până acum, legată de acest vaccin, precum și modul în care eu am pus în balanță informațiile pentru a lua o decizie.

Eu m-am vaccinat deja (astăzi chiar cu a doua doză) și nu am avut până în momentul de față nicio reacție adversă sau alt incident.
Am așteptat cu mare nerăbdare să apară cât mai repede un vaccin aprobat de toate instituțiile abilitate, pentru că eu am simțit din plin ce înseamnă această pandemie și știu că doar un vaccin poate face ca lucrurile să nu continue ca și până acum pentru noi toți.
Cu toate acestea, înainte de a decide dacă să mă vaccinez sau nu, am pus și eu în balanță avantajale vaccinării, riscurile vaccinării, precum și riscurile la care mă expun dacă nu mă vaccinez. A reieșit ce vedeți mai jos.

Dacă nu mă vaccinez:
– mai devreme sau mai tarziu voi face boala. Riscul de a face o formă medie sau severă de boala este de peste 20%, riscul de a face o formă critică cu necesar de terpie intensivă este între 5-10%, iar riscul de a deceda este de 4-5%. În plus, peste 50% dintre cei care fac boala în formă medie și severă rămân cu sechele pulmonare, cardiace, neurologice sau altele boli, care îmi vor crea probleme toată viața. Am văzut simptome post-covid persistente, precum astenie marcată, oboseală, subfebrilități, transpirații intense, furnicături, insomnii, diferite dureri, mai ales de cap și chiar la o serie de persoane care au facut forme ușoare de boală, simptome care te pot chinui în continuare.

Dacă mă vaccinez:
– fie fac o formă ușoară, fie NU mai fac boala pe perioada în care anticorpii sunt în titru protector
– după perioada necesară imunizării, riscul de a face o formă severă sau mortală îl reduc practic la ZERO
– riscul de a rămâne cu sechele îl reduc la ZERO
– voi putea calatori liber în întreaga lume, chiar dacă voi respecta în continuare măsurile de protecție
– îi protejez pe cei care din motive medicale obiective nu pot face vaccinul și rămân astfel vulnerabili.

Ce risc de reacție adversă am dacă mă vaccinez?
Reacții adverse foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 persoană din 10
– la locul de administrare a injecției: durere, umflare
– oboseală
– durere de cap
– dureri musculare
– dureri articulare
– frisoane, febră

Reacții adverse frecvente: pot afecta până la 1 persoană din 10
– înroșire la locul de administrare a injecției
– greață

Reacții adverse mai puțin frecvente: pot afecta până la 1 persoană din 100
– mărire a ganglionilor limfatici
– stare de rău
– durere la nivelul unui membru
– insomnie
– mâncărimi la locul de administrare a injecției

Reacții adverse rare: pot afecta până la 1 persoană din 1 000
– „cădere” temporară a feței, pe o singură parte

Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
– reacție alergică severă
*din prospectul vaccinului Pfizer

Analizând cele de mai sus, pentru mine decizia de a mă vaccina a devenit foarte clară, pentru că am decis că nu se compară riscul de a face o boală severă și a rămane cu sechele cu riscul de a face o reacție ușoară și trecătoare.
Când vă evaluați riscul vaccinării, evident că trebuie să luați în considerare și eventualele boli cronice pe care le aveți.
Alergiile multiple și mai ales prezența în istoric a unui șoc alergic sau bolile autoimune severe, în forme active pot reprezenta contraindicații de vaccinare, deci un risc pentru vaccinare. Vă recomand să vă consultați cu medicul specialist care vă monitorizează și vă tratează, indiferent de afecțiunea pe care o aveți, pentru a lua decizia corectă.

Dar, pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomadare de vaccinare, pentru că tocmai aceste boli reprezintă principalii factori care pot contribui la o formă gravă a boli în cazul în care contactați virusul SARS-CoV-2!

Diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice avansate ( BPCO), neoplaziile, insuficiența renală cronică, cirozele hepatice indiferent de cauze (dar și alte boli cronice ne-enumerate aici) reprezintă factori de risc în evolutia severă a infecției SARS CoV-2.

De asemenea, vârsta de peste 65 de ani reprezintă factor de risc, deci reprezintă recomandare pentru vaccinare.
Să nu uităm că aproape toate persoanele au fost vaccinate la viața lor, chiar dacă vorbim de vaccinuri dezvoltate cu zeci de ani în urmă, iar efectele adverse au fost minime, pe când beneficiile au fost evidente: au fost eradicate o mulțime de boli din cauza cărora înainte se murea pe capete.

Între timp, noile cunoștinte și tehnologii au creat premizele obținerii unor vaccinuri mult mai eficiente și mai sigure.

Pentru cei ce doresc sa se informeze mai amănunțit legat de vaccinurile Pfizer și Moderna, folosite deocamdată la noi, puteți accesa:
https://www.ema.europa.eu/…/comirnaty-epar-product…
https://vaccinare-covid.gov.ro/…/FPI-0016-EU-COVID-19…

Informați-vă corect și luați decizia cea mai bună pentru sănătatea voastră și a celor de lângă voi!”, a scris medicul Virgil Musta pe pagina de Facebook City Doctors.

Va reamintim, duminica a inceput administrarea celei de-a doua doze la medicii care s-au vaccinat la Spitalul Victor Babes din Timisoara. De asemenea, de luni, 18 ianuarie, incepe si cea de-a doua etapa a vaccinarii, la mai multe categorii de oameni, intre care cei peste 65 de ani, cei cu boli cronice sau cei care fac parte dintre angajatii din domenii esentiale.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cu o deosebita stima si consideratie fata de domnul Virgil Musta.
    Am insa cateva imense nedumeriri:
    – vaccinurile antigripale de admisnistreaza anual. Intrebare acele vacinuri au avut un rol in aparitia unei mutații si implicit in aparitia covidului?
    – stiu ca un vaccin se administreaza o data in viata (anti TBC -BCG. antirujeolic – ROR, ,,). Nu inteleg de ce s-a inventat vaccin antigripal unei boli existente de mii de ani mai ales ca s-a constatat ca aproape in fiecare an sunt forme diferite de gripa. A trecut deja un an de la aparitia covid si deja sunt depistate 2 chiar 3 forme noi de covid!!! In cazul ROR a fost necesar un nou tip de vacin dupa aproape mai bine de 10 ani!!! In acest context, care sunt sperantele ca, deja de la finele acestei primaveri, aceste vaccinuri anticovid sa mai asigure o speranta de imunizare pentru noul sezon din toamna acestui an?!

    • Ce raspuns vrei? Ca cel mai probabil Nu? Isi demoleaza toată argumentatia! Poti sa pui intrebari pertinente unde vrei tu, ca raspunsuri nu vei obține!!

  2. Cu ani in urma ,la intrare in gara de nord ,Bucuresti scria „nici o masa fara peste oceanic ” ,acum am ajuns sa nu avem nici o zi fara bufanu’ asta ,sincer sunt tare curios cat a castigat pe seama plandemiei

  3. acum ca esti protejat de vaccin sper sa nu ne mai f la cap toata ziua. si toti ceilalti protejati de vaccin sa nu mai fie speriati ca iau boala de la careva.

    • Tocmai au spus specialistii ,ca oricum masca si restrictiile vor dura cel putin pana la toamna.

  4. Nimeni nu poate prezice cum va fii dupa ce introducem un mARN in corp. Ascultati lecturarea tinuta de o somitate (daca nu cea mai mare) in infectiologie din lume la ora actuala: https://youtu.be/LyCruMMM5s4

    • Doctor Rault si doctor Montagnier sunt nimic în comparație cu Musta…. 😂😂😂😂

  5. Astia chiar ne iau de prosti? De ce o sa fiu liber sa călătoresc vaccinat daca trebuie sa port masca si pot să-i îmbolnăvesc si pe alții? De ce pot sa circul liber chiar daca pot sa fiu contagios? Si cei fara vaccin care pot sa fie si ei la fel de contagiosi nu pot sa circule? Va doare exact in penis de sănătatea publica, vreti doar sa ne bagati pe gât vaccinul. De acord, pentru mine probabil o sa fie mai bine, dar pentru ceilalti?

  6. Nu e nevoie sa faceti vaccinul, nu e obligatoriu dupa cum stiti deja, e mai bine fara voi in lume, dacat sa imprastiati aberatiile astea. V-ati mutat de pe frakbook aici? Pariu ca majoritatea sunteti in grupuri „anti-botnita”, ce sa zic. Ne vedem, desi cred ca NU, la anu’.

    • Eu vad ca tu le doresti moartea celor care nu sunt de acord cu vaccinul! Nici unul din cei care ii combati nu dorea moartea celor care se vaccineaza! Tu o dai la intors cu „cred ca NU o sa ne vedem ” Si daca o sa crapi tu? Poate aia care nu se vaccineaza scăpa de virus dar peste tine „vaccinat” o sa dea o masina pe trecerea de pietoni cnd treceai pe verde. Spui ca e algerea fiecaruia iar apoi o dai cu „cred ca nu sa ne mai vedem „? Hater nenorocit!

  7. Daca te vaccinezi nu inseamna ca nu mai iei virusul, sau ca nu poti fi purtator, doar ca nu mai faci simptome (teoretic). Ca sa nu „se aglomereze” sistemul medical.
    Si oricum un vaccin realizat in asa putin timp are foarte multe intrebari fara raspuns.