Meditatii pentru elevii de la tara, cu sprijinul companiilor din Timisoara. Planul sefului ISJ Timis pentru a creste performantele copiilor si promovabilitatea la examenele nationale

TIMISOARA. Incheierea examenelor nationale, Evaluarea si BAC-ul, a scos la iveala, in Timis, rezultate ce nu-l multumesc pe inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Timis. Profesorul Marin Popescu spune ca in aceste zile se face o analiza, iar acolo unde notele au fost foarte slabe vrea sa intervina. A preluat o idee de la Cluj pe care vrea sa o implementeze si la Timisoara.
Cu toate explicatiile a venit Marin Popescu, seful ISJ Timis, in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

Rezultatele de la examenul de Bacalaureat in Timis, care au situat judetul undeva la mijlocul clasamentului pe tara, au fost puse de inspectorul general si pe seama unei situatii neobisnuite. Data fiind pandemia si faptul ca BAC-ul a comportat unele schimbari, la examen s-au prezentat mult mai multi absolventi de liceu care nu au reusit sa promoveze in sesiunile din anii trecuti, care, probabil, au crezut ca vor trece mai usor de asta data.

Faptul ca procentul de promovabilitate la BAC a scazut foarte mult se datoreaza si unui detaliu foarte important. 22% din numarul de candidati au fost din promotiile anterioare. Si nu numai la nivelul judetului, ci chiar la nivel national. Asta inseamna ca cei care nu au luat BAC-ul in ani au revenit… Din 1207 inscrisi, 1020 au participat la Bacalaureat si din acestia 25% l-au luat, ceea ce a coborat media la nivel national, si la nivelul judetului. E si un impact al acestui tip de candidat din promotiile anterioare. Au influentat rezultatele, nu cu 7%, dar cu 5 procente da.
In anii trecuti veneau 400 de candidati din promotia anterioara, acum au venit de 2,5 ori mai mult. Am intalnit situatii la unitati de invatamant la care candidatii nu au scris nimic, au stat si s-au uitat. Dar asta e o alta abordare si nu as vrea sa scutesc unitatile de invatamant sau ISJ de rezultate, dar ni le asumam si vedem ce vom face pe viitor„, a spus seful Inspectoratului Scolar Timis in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Si pentru acest ‘viitor’, Marin Popescu vine cu o idee care deja se pune in practica la Cluj. Mai multe companii s-au asociat intr-un proiect de responsabilitate sociala: acopera cheltuielile pentru un grup de profesori care merg in zonele cu probleme si ofera meditatii pentru a creste performantele scolare ale elevilor.

Vreau sa va spun ca primul pas pe care il fac e legat de inechitatea pe rural-urban, pentru ca orice am spune, in zona urbana rezultatele sunt bune sau foarte bune. Problema se pune in zona invatamantului tehnologic si in zona Evaluarii Nationale urban-rural. Sigur ca primul lucru pe care trebuie sa il face e legat de pregatirea elevilor pentru examenele nationale. Cum putem sa facem acest lucru? Pot sa fac meditatii si voluntariat.
Eu va promit ca o sa facem acest lucru si, daca nu facem voluntariat… trebuie sa platesc cumva benzina unui profesor foarte bun din Timisoara care se deplaseaza undeva la 40 de kilometri sa faca meditatii cu elevii de acolo. Clujul asta face. Ii ia din oras si ii duce la sat. Ii plateste un consortiu creat la nivelul Clujului de catre institutii publice si companii. Vorbim de responsabilitatea publica a companiilor. O sa se intample si aici. Important e sa facem analiza asta. Pasii concreti sunt legati de faptul ca am avut discutii cu companiile, trebuie sa le dam numai numarul de cadre didactice de matematica, romana, sau alte discipline care sunt la examenul de bacalaureat, pentru care vor face meditatii si atunci companiile vor finanta orele si deplasarea la nivelul unitatilor de invatamant, fie ca e scoala din mediul rural, fie ca e scoala din mediul urban. Important e sa-l cream si gasim resurse pentru acest mecanism„, spune Marin Popescu.

Intrebat cum anume va pune in practica acest proiect, inspectorul sef al ISJ Timis spune ca va convinge profesorii buni sa-i fie alaturi si companiile sa finanteze.

Companiile stiti ca aloca finantari si bugete pentru proiecte… Compania isi doreste sa sprijine acest lucru, cu siguranta se gaseste posibilitatea de a remunera acest grup de profesori de calitate care au rezultate. Profesorii care au rezultate la clasa cu siguranta trebuie sa se duca intr-o zona in care nu exista rezultate la clasa, si nu trebuie sa se supere niciun profesor ca facem acest lucru. Atata timp cat nu exista rezultat, va trebui sa intervenim. Vom creiona o zona de voluntariat din partea profesorului. Deocamdata, suntem in faza in care analiza rafinata a Evaluarii Nationale si a Bacalaureatului se realizeaza. Probabil ne vom intalni undeva intr-o luna de zile si vom putea spune ca acestea sunt zonele in care trebuie sa intervenim, acestea sunt scolile in care trebuie sa intervenim, fara nicio discutie legata de imagine. Aceasta e realitatea. Nu ai rezultate foarte bune, trebuie sa intervenim. Nu stiu ce sume vor fi. Acest lucru il vor stabili companiile, impreuna cu profesorii. Hai sa transplantam un mecanism care poate functiona si la noi. Acesta va trebui sa dea rezultate in anii urmatori. Si, daca urcam putin la procentul de promovabilitate, e un lucru important, dar educatia e mai complexa decat examenele nationale. Examenele nationale sunt doar un prag„, a spus seful ISJ Timis.

Profesorul Marin Popescu, inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Timis, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

https://www.facebook.com/247timisoara/videos/633717390570578/

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O singura mentiune domnule inspector. Inainte de a merge si a ridica nivelul educational la Ortisoara, poate ar trebui sa ne ocupam putin de Timisoara. Ce spuneti? Putem incepem prin cresterea nivelului actului educational?

  2. Da, e o idee foarte buna sa facem voluntariat in domeniul in care suntem competenti. E ok si plantatul de copaci, dar parca mai degraba as lucra cu un copil care va planta copaci daca are sansa sa nu abandoneze scoala

  3. A propos de corectatul lucrarilor acasa, cu siguranta nu ar fi o catastrofa. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca in Romania nici macar la simulare nu pot fi luate lucrarile acasa, ceea ce chiar e o imbecilitate si un motiv in plus pentru care se acumuleaza frustrari si se corecteaza atat de prost. Dar asta stiu sa faca politicienii: sa justifice masurile fara cap pe care le iau minimizand ceea ce ar trebui facut…