Memorialul Revolutiei de la Timisoara nu vrea sa se mute la viitorul Muzeu din Piata Libertatii. Asociatia: Vrem sa ramanem aici, dar e greu cu 60.000 de lei pe luna

TIMISOARA. Memorialul Revolutiei nu vrea sa se mute din actualul sediu in viitorul Muzeu National al Revolutiei Romane ce ar urma sa fie amenajat in Garnizoana din Piata Libertatii.

CITESTE SI: Au sfidat carantina de noapte, n-au purtat masca si au fost amendati pe banda rulanta, la Timisoara si in judet

Presedintele Asociatiei, Gino Rado, spune ca spatiul pe care il ocupa in prezent Memorialul este perfect pentru ca aici sa fie spusa povestea Revolutiei din 1989 de la Timisoara, si nu intr-un muzeu in care ar avea la dispozitie un loc mai restrans.

Reprezentantii asociatiei mai spun ca in calea mutarii mai sta si o chestiune de ordin moral: Memorialul Revolutiei nu se poate muta vreodata intr-un spatiu apartinand Armatei, care in Decembrie 89 a tras in oameni. Aceasta desi actualul imobil in care se gaseste Memorialul apartine tot MApN, insa apartine unitatii militare din Craiova.

Proiectul ce se incearca, pentru ca nu exista un conceopt inca acolo, e conceput de bucuresteni. Daca timisorenii cred ca aceasta institutie care se doreste a se construi acolo va reprezenta Timisoara si Revolutia de la Timisoara se vor insela amarnic. Va fi un muzeu al luptei anticomuniste, a Revolutiei anticomuniste din Romania, prezentata dupa stiintele celor de la Bucuresti. Ei nu cunosc Fenomenul Timisoara, ci vor aborda doar o mica parte din toata povestea aceea pentru Timisoara. Pe de alta parte, de ce nu ne mutam acolo. Niciodata nu vom avea mai mult spatiu decat aici, iar partea de morala, de etica, sa nu mai vorbim. De acolo s-a tras, au murit timisoreni in 89. Acea cladire reprezinta o gramada de, hai sa spunem, schelete. Sub nicio forma nu se pliaza pe ceea ce face Memorialul. Aceasta cladire unde suntem acum este, parca, destinata noua. Putem sa punem in valoare patrimoniul nostru aici, cu sprijin financiar adecvat. Avem proiecte prin care sa dezvoltam o expozitie mult mai moderna, se si lucreaza la acest proiect, prin care sa punem in valoare patrimoniul pe care il avem, si suntem cunoscuti ca institutie. Nu se poate face o struto camila, o institutie de stat, facuta prin Ministerul Culturii, pe langa care sa poata lucra in mod independent o institutie privata. Tot timpul am colaborat si cu Ministerul Culturii si este firesc. Ar fi foarte benefic si pentru Timisoara sa fie cat mai multe institutii care sa puna in valoare istoria noastra recenta in beneficiul tuturor, dar fiecare sa incerce sa-si puna in valoare ceea ce are„, spune Gino Rado, presedintele Memorialului Revolutiei.

Daca sediul garnizoanei din Libertatii nu li se pare moral pentru ca apartine Armatei, in cel in care isi desfasoara activitatea, care este tot al MApN, cei de la Memorial spera sa mai stea mult si bine.

Avem sperante mari, avem dorinta de a colabora cu dansii si vrem sa ii convingem asupra faptului ca Memorialul Revolutiei va sta in acest sediu si in urmatorii 50 de ani„, spune Gino Rado.

Memorialul Revolutiei planuieste ca pe viitor sa isi digitalizeze complet arhiva de care dispune, sa reabiliteze cladirea in care se afla, dar si monumentele pe care le are in administrare in tot orasul, insa asteapta si o finantare mai buna, in conditiile in care, in acest moment, bugetul lunar este de 60.000 de lei.

Avem o finantare foarte modesta. Avem 60.000 de lei pe luna, cam 12.000 de euro pe luna bugetul Memorialului, pe care evident nu il primim inainte. Se fac cheltuieli, se duc dosare la decont si apoi iti primesti banii. Din 60.000 de lei, sa intretii o asemenea cladire, sa administrezi lucrurile, sa mai faci si documentari si cercetare, sa faci o munca de conservare a patrimoniului pe care il ai, sa nu uitam si monumetele de patrimoniu pe care incercam sa le reparam, si le reparam cat putem, sa scoatem si carti, cu 60.000 este putin. Cine face management intelege„, a precizat Gino Rado.

Recent, MApN a reparat acoperisul imobilului si ar fi nevoie acum de zugravirea cladirii pe exterior.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Când citești așa aberații îți dai seama automat că oamenii nu au nimic comun cu realitatea.
    Dacă vopsitul era primar și astăzi cu siguranță ar fi fost de vină, dar așa este de vină ARMATA !!
    BĂI DEFECŢILOR VOI ȘTIȚI IN CE AN A FOST CONSTRUITĂ GARNIZOANA ???
    Ce legătură are armata cu mofturile voastre ??

  2. O adunătură de golani care risipesc banul public, adevărații revolutionari nu sunt ei…adevărații revoluționari nu beneficiază de pensii, terenuri și imobile, adevărații revoluționari sunt patrioti, nu hoți ca toți ăștia care dețin legitimații de revolutionar

  3. Unde este dl Orban ( nu sica-copil de secu) , omul care poate face ordine.Unde este dl Iordache care la fel poare face ordine printre rasculati.
    de nu-i gasiti atunci apelati cu incredere la marius mioc si la ceilalti care au descris cum s-a ridicat poporul impotriva dictatorului analfabet.

  4. pentru a completa fondurile necesare intretinerii muzeului revolutiei dl pantea ambrozie a publicat o lista cu membrie brigazii de agitatie din care faceau parte printre altii tinu,atudoroaie,petrea,pele,mateescu, bohos, ivan etc. aceasta brigada artistica poate da lunar spectacol in in fata operei; daca unii dintre ei nu mai pot canta sau recita poezii ,pentru intretinerea muzeului se pot confisca banii si bunurile care le-au adunat prin afacerile necurate de dupa revolutie.