Mergem la serviciu si lasam copilul cu bona sau cu bunica? Avantaje si dezavantaje, preturi la bone si crese in Timisoara!

TIMISOARA. Meseria de bona este la mare cautare, mai ales in situatia in care parintii proaspetele mamici locuiesc in orase diferite si nu pot ajuta la supravegherea micutilor.

Decizia de a angaja o bona pentru copil este de multe ori fortata si de faptul ca cererea pentru locurile la cresele din oras este cu mult mai mare decat oferta. In plus legislatia din domeniu le stimuleaza pe mamici sa se intoarca mai repede la serviciu dupa nastere.

Eu mi-am luat bona la copil pentru ca nu am avut incotro. A venit momentul sa ma intorc la serviciu, sotul meu si el lucreaza, iar parintii si socrii sunt departe. Nu am gasit alta solutie dect sa imi iau bona la copil. Am cautat mult, am avut multe interviuri si nu pot sa spun ca sunt deplin multumita nici de bona care o am acum la copii, dar asta e situatia”, ne-a declarat Angela Bota, o tanara mamica din Timisoara.

Meseria de bona, inca la inceput in Romania

Daca in tari cum ar fi SUA sau Danemarca de exemplu, meseria de bona este una tot mai des intalnita, in Romania, multi sunt cei care nu au incredere intr-un astfel de serviciu, chiar daca acesta vine de la o firma serioasa. Apoi mai e acea „compatibilitate” intre bona si copil. Nu orice bona se potriveste oricarui copil. De mule ori, parintii au mult de cautat pentru a gasi bona perfecta pentru odrasla lor.

Camelia Bariu este una dintre acele mamici care nu au incredere in bone. Mai mult, ea spune ca nu isi permite sa plateasca o bona si ca de copilul ei are grija bunica. „Nu imi permit sa imi iau bona, costurile sunt mult prea mari. Si mai este o treaba, nu cred ca exista persoane de incredere. Am vazut cazuri in care copiii au fost neglijati sau chiar batuti. Nu vreau asa ceva pentru copilul meu! Sunt mai degraba adepta unui sistem specializat, cum ar fi o cresa sau, de ce nu, cred ca este mai bine sa imi duc copilul la parinti”, ne-a declarat Camelia Bariu.

Pentru a evita sistuatii neplacute parintii trebuie sa fie foarte atenti pentru ca orice bona trebuie sa aiba o pregatire speciala in acest domeniu, adica o bona avizata va avea un certificat cum ca a urmat niste cursuri speciale de baby- sitter unde a invatat cate ceva despre pedagogia si psihologia copilului mic, are cunostinte privind nutritia micutilor, detine cunostinte privind acordarea primului ajutor in caz de accident la copil.

La noi, desi profesia de bona se afla in nomenclatorul de meserii, nu este inca reglementata clar de catre o lege. Exista un proiect de lege a bonelor inca din 2009, proiectul a trecut de Senat, dar pare sa se fi impotmolit in Camera Deputatilor. Pana la finalizarea si intrarea in vigoare a acestei legi, regula de baza ramane apelarea la bonele cu experienta in domeniu, dar deschise la nou si flexibile in relatia cu parintii micutilor si nevoile acestora.

De partea cealalta, bonele spun ca cazurile de abuzuri sunt izolate si nu reprezinta o regula generala. „Am ales sa fac aceasta meserie pentru ca, de ce sa nu recunosc, am mare nevoie de bani, apoi imi plac foarte mult copiii. Eu sunt studenta, iar in timpul liber ingrijesc micuti”, ne-a declarat Anca, o bona din Timisoara.

Cat costa o bona?
Preturile pentru serviciile unei bone variaza. Unele sunt platite pentru munca prestata intr-o luna intreaga, altele doar sporadic, pentru cele cateva ore in care au grija de copil. Cele care sunt platite lunar primesc un salariu care porneste de la 500 de lei si poate ajunge la 1.200 de lei, in functie si de alte servicii pe care trebuie sa le faca, cum ar fi spalatul si calcatul rufelor, curatenie sau mancare. Pe langa acesta, dadaca beneficiaza de fel de fel de bonificatii de la familie, cum ar fi cazarea sau o  masa pe zi. Cea de-a doua categorie de bone, cele care sunt platite la ora, primesc un salariu de 50-60 de lei pe ora plus aceleasi bonificatii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Cea de-a doua categorie de bone, cele care sunt platite la ora, primesc un salariu de 50-60 de lei pe ora plus aceleasi bonificatii.” – Poate vreti sa spuneti 5-6 ron pe ora, nu 50-60 ron!! 🙂

  2. Mie mi se pare mult 50-60 lei pe ora. Si eu caut o bona pentru fetita mea de 1an si 2 luni. Si nu stiu cat sa ofer, sunt din Timisoara.

  3. 50 lei pe ora castigam eu pe o zi de munca!!!