Mesajul lui Dominic Fritz pentru timisorenii care vor sa se debranseze de la Colterm

TIMISOARA. Cu doar cateva zile inainte de momentul in care abonatii Colterm vor avea dreptul legal sa se debranseze de la sistemul de termoficare centralizat din Timisoara, primarul Dominic Fritz ii indeamna la… cumpatare.

Edilul a sustinut vineri ca societatea de termoficare nu va intra in faliment si a transmis un nou mesaj celor care vor sa renunte Colterm si le cere sa cantareasca bine decizia intrucat, spune el, nici sistemele proprii de incalzire nu au costuri mai mici.

CITESTE SI: Dominic Fritz, facut mincinos de administratorul judiciar al Colterm. Afirmatiile de dupa perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara, demontate cu dovezi de firma de insolventa. Bate falimentul la usa 

Eu inteleg ingrijorarile si frustrarile celor care sunt abonati la Colterm si care au trecut nu doar prin aceasta iarna, ci si prin alte ierni. Inteleg nevoia lor de a intelege care este viitorul termoficarii si aici cred ca fiecare trebuie sa isi cantareasca riscurile, avantajele. Nu pretind ca eu stiu cel mai bine pentru fiecare care este solutia. Eu doar stiu ca, daca ne uitam in toata Europa, atunci solutia cea mai ieftina, cea mai ecologica, solutia viitorului este un sistem de termoficare centralizat. Toare orasele care au facut investitiile necesare si care au luat pasii pe care noi tocmai ii luam acum, au reusit ca in 2, 3 – 4 ani sa reduca costurile masiv. Aici fiecare trebuie sa cantareasca daca investitia intr-un sistem propriu de incalzire si costurile de gaz, care cu siguranta nu vor fi mai mici in viitor, merita sau nu. Fiecare trebuie sa cantareasca singur„, a spus primarul Dominic Fritz.

Edilul spera nu doar ca actualii abonati ai Colterm vor alege sa ramana bransati la sistemul de termoficare al orasului, ci si ca va convinge dezvoltatorii imobiliari sa lege la reteaua orasului noile constructii pe care le ridica.

Eu cred in viitor, eu cred ca va fi o solutie practica, confortabila si mai ieftina decat alte solutii si lucram in aceasta solutie. Sper ca si Colterm si celalalte companii vor reusi sa convinga nu doar abonatii individuali, dar poate chiar si investitori noi, imobiliari, sa se lege de un sistem centralizat care cu siguranta va arata cu totul altfel decat il vedem astazi„, a completat Fritz.

Va reamintim, vineri, cu doar o zi inainte de termenul pana la care Colterm trebuia sa cumpere certificatele de emisii de dioxid de carbon, administratorul special al societatii, impreuna cu primarul Timisoarei, au anuntat ca documentele aferente anului 2021 (din 1 ianuarie si pana la intrarea in insolventa, in 25 octombrie 2021) nu au fost cumparate. De asemenea, invocand Legea Insolventei, acestia au precizat ca nu mai pot cumpara certificatele EUA, intrucat acestea ar face parte din datoriile anterioare intrarii in procedura.

Reprezentantii primariei au facut si o adresa catre Administratia Fondului de Mediu, pentru a cere clarificari in acest sens, si au anuntat ca, in cazul in care se va incasa o noua amenda de zeci de milioane de euro de catre Colterm, pentru lipsa certificatelor de poluare, si aceasta va fi contestata in instanta.

CITESTE SI: Dominic Fritz: ‘Colterm nu intra in faliment’. Nu a cumparat certificatele de poluare scandente sambata si a trimis o adresa la Bucuresti. Anunta un pachet de masuri pentru iarna si alte 4 investitii in energie aflate in faza de discutii

De asemenea, au fost prezentate cateva masuri pe care Primaria si Colterm vor sa le ia pentru a asigura caldura in iarna viitoare, dar si proiecte pe termen lung menite sa revitalizeze sistemul de termoficare.
Pentru iarna 2022-2023, autoritatile anunta ca vor repara cazanele de la CET Sud si ca au inceput deja inmagazinarea gazului si achizitia de carbune. De asemenea, pana la iarna ar urma sa fie montate module termice in cladirile publice (scoli, spitale, gradinite). Se va continua si proiectul de retehnologizare a retelei, pentru a reduce pierderile de agent termic si se are in vedere o actiune concertata pentru decolmatarea instalatiilor de termoficare.

Pe termen lung, administratia Fritz a anuntat infiintarea a 4 firme, pentru implementarea unor proiecte pentru care se doreste finantare prin PNRR. Un prim proiect ar insemna infiintarea unui parc fotovoltaic, un altul presupune cumpararea de motoare de cogenerare pe gaz pentru CET Sud, al treilea construirea unei centrale hidroelectrice pe Bega, iar al patrulea cupararea a doua turbine de inalta eficienta, pentru CET Centru. De asemenea, autoritatile spun ca sunt in discutii pentru un eventual proiect de incalzire cu ajutorul apelor geotermale.

CITESTE SI: Este ultimul ceas inainte de faliment pentru Colterm. Firma de insolventa cere de urgenta administratiei Fritz sa cumpere certificatele de poluare scadente in 30 aprilie

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Lucrurile-s foarte simple : cand apa calda va urca la etajele superioare cu presiune si nu va trebui sa astepti 10 minute(macar) ca sa vina calda(timp in care platesti multi mc de apa rece ca si apa calda ; cand o sa fie caloriferele calde si nu se vor raci in mijlocul iernii, cand se va reduce numarul de trepadusi care stau pe salarii foarte mari si nu fac nimic, atunci ma voi gandi daca sa revin la sistemul centralizat…sa nu uitam pretul , sa nu uitam intreruperile pentru ”retehnologizare si modernizare”, toate in timpul sezonului rece, pentru ca vara e sezonul concediilor……

    • Lasă că vine iarna viitoare. Gazul te va costa 8 lei pe metru cub si nu sub 2 lei cât a fost iarna trecută.

      • La iarna, daca ai fi studiat putin plafonarea pretului, ai vedea cum sta treaba(eu nu fac panica vis-a-vis de ce va fi, mai bine astept sa se intample)…daca esti in sistem, pretul gigacaloriei te va ”ajuta” mult sa-ti incalzesti normal locuinta…

      • Bai omule, tu esti batut in cap? Tu nu pricepi ca daca ramanem pe colterm murim de frig? Pe gaz ai siguranta ca ai caldura sau apa calda cand ai nevoie, nu ca stau o ora sa curga apa rece in speranta ca POATE curge si ceva caldut. 90% din factura mea de multe sute de lei la colterm e apa rece. Trezeste-te

  2. La ce sa ramai la colterm ?
    Platesti dupa numarul de elementi, dau caldura cnd vor si cat vor, nu poti spune ca nu vrei caldura ca tu ai 25⁰ in casa, platesti si vara in avans, astepti sa vina apa calda 10- 15 min.

    Mai bine pe curent daca suporta reteaua. In camere cu clima iar in bapie si bucatarie radiator de tip suflanta.

  3. Când s-a mutat la noua casă de pe Eneas, Dominic a spus că „așa a fost situația” – era deja legat la gaz și încălzire prin centrala proprie.

    Daca vrea cumpătare din partea cetățenilor și ne asigura personal că nu va falimenta Colterm, îl rog sa demonstreze că e lider: să se branșeze EL la Colterm.

  4. miram-aș să-l mai creada cineva pe clownu ăsta. apropo… e bună poza de la articol. ati fi putut să-i adăugați digital și un nas roșu, i-ar sta foarte bine

  5. Nu mai crede nimeni astfel de minciuni. Singurul mod pentru ca incalzirea centralizata sa fie mai ieftine este ca producatorul sa vanda abur tehnologic iar caldura sa fie un produs secundar practic gratuit. Astfel se obtine o economie pe hartie pentru ca pretul aburului il plateste altcineva. Altfel daca ne uitam la randamentul centralelor de apartament si tinem cont de deficientele sistemului centralizat calculele ies pe minus pentru ca sistemul centralizat nu se poate regla eficient in functie de necesitati. Cel mai bun exemplu este cand ai fluctuatii de temperatura dupa oprirea centralei principale. Iar asta cu blocurile va fi o mare problema pentru dezvolatatori. Cine va da o gramada de bani pentru o locuinta cu confort scazut?

    • Aberezi și DEZINFORMEZI la foc continuu. Cine naiba să-ți cumpere atita abur tehnologic? Cit despre INeficienta sistemului centralizat, e clar ca DEZINFORMEZI deliberat. Sau or fii proști experții din tarile vestice care chiar EXTIND sistemul centralizat, în cartierele cu blocuri?

      • Fie vorbesti fara sa stii, fie minti cu buna stiinta pentru ca lucrezi la Colterm. Care au in vest asa ceva? In Germania sunt 13.5% din locuinte legate la un sistem centralizat si asta este foarte probabil acolo unde sunt platforme industriale dupa cum am mentionat. In rest sunt majoritatea pe gaz. Sigur ca fanaticii obsedati de clima vor sistem centralizat pentru ca atunci au ei controlul robinetului si iti regleaza ai temperatura la 17 grade dar te si taxeaza ca la 23 pentru ca oricum nu vor avea concurenta. Si pana una alta nu compara Germania cu Romania unde trebuie sa speli calorifere si sa desfunzi tevi, ca sa nu mai vorbesc de luxul de a avea temperatura cat de cat constanta si apa calda rapid nu dupa cateva minute. Asa ca lasa propaganda si bucura-te de privilegiile pe care inca ti le mai ofera Colterm.

    • Lucrurile sunt mai iestine in cantitati mari, iar incalzirea nu face nici ea exceptie. Problema e ca lucrurile trebuie facute ca la carte. DACA centrala este buna, moderna sau intretinuta si adusa la zi regulat, bine dimensionata, echipamentele sunt in ordine (si daca se poate produse de industria locala, ca sa nu depinzi de importuri), conductele de transport bine izolate, reteaua bine gandita (fara distante mari), iar populatia are un anumit nivel de trai si isi permite sa plateasca pentru toate astea ATUNCI da, incalzirea centralizata este solutia mai ieftina. Daca se merge cu „las’ ca merge, vot sa iasa”, sinecuri, subventii, lipsa de intretinere, lucrari de mantuiala, legarea a noi cartiere la un sistem care abia mai face fata, reparatii strict de carpeala, nu are cum sa mearga; si atunci multi aleg centrala proprie, orice constructie ar avea si orice combustibil se poate procura convenabil.
      Putem mentiona si lipsa de specialisti si tehnicieni, care afecteaza ambele tipuri de incalzire. Pai, ce prestigiu te astepti sa ai in cartier daca te recomanzi ca „instalator”? Cu toate ca cei buni au incasari de care nu s-ar rusina nici unii notari. Dar tot blazonul e mai important.

  6. Nu vedeti cum ii sta casca pe cap? Asta chiar e de pe alta planeta: planeta in care conduc piticii-de-gradina-manjiti-cu-vaselina.

  7. Ziua în care clienții Coltermului vor plăti prețul real pentru serviciile prestate de Colterm va fi totodată și începutul sfârșitului ,nu cred că se poate continua tot așa să plătească un oraș întreg subvenții deși marea majoritate nu sunt clienți al acestei societăți.

    • Singura problema este lipsa repartitoarelor, astfel ca fiecare sa consume atat cat isi poate permite

  8. Uitati-va la bauer-ul asta oparit,pai cu ciumeti din astia pistruiati de 2 lei vrea Soros sa-ndoctrineze tineretul cu propaganda lgbt?Pe asta nu l-as lasa nici sa-mi pazeasca vaca.

  9. Tinad cont ca in luna martie doar incalzirea mi-a venit 320 lei pt un apartament cu 2 camere, pret care acum 1 an era de aprox 150 lei, cam greu sa nu vrei sa te debransezi si aici mai adaugam si lipsa totala de caldura pe timpul zilei (eu lucrand de acasa am cam inghetat). Daca mai adaug ca trebuie sa stau 10 min sa vina apa calda seara intre 19-22 ca ziua nu ai nici o sansa, ziua sau dimineata dus rece ca sa tina pielea ferma. Daca tot te bati in piept Primar Fritz cu aceste costuri mici si caldura mare de la Colterm iti recomand sa renunti la incalzirea proprie si sa te bransezi la reteau municipala iar dupa o iarna mai vorbim.

  10. Procesul e pierdut! Trebuia să cumperi macar o parte din certificate! Avocații costa, amenzile costa …..le plătești tu personal? Frigul din iarna la scoli și spitale ? Ai obligat lumea sa stea acasă și să ducă paturi! Rușine! Alooo …..aveți 50 de șefi și 10 muncitori……de ce nu e invers? Faci exact că și cu Timpark…… Dai amenzi -vrei bani la buget, și apoi plătești avocați și pierzi procese …. De ce nu plătești avocați pentru consultare ai apoi implementezi? Te lauzi că ai scoli, dar demonstrezi că ai crescut la coada vacii! Toate cele bune…..

  11. Nu va debransati, acuma il suna pe Latcau si stie el ce este de facut!

    • Pai asta-i problema: Il suna acum, dar hahalera aia de Latcau stie doar la 3 noaptea. Atat ca-si pune telefonul pe silentios seara. De aia nu a reusit nimeni sa afle ce trebuie facut. Dimineata vede apelurile, dar nu mai stie solutia. Ha, ha, ha!
      USR ati votat, USR aveti!

  12. Mu3 DoNimic Frig !

  13. Lasa-ne neamtule cu minciunile tale.Du-te de unde ai venit.

  14. Nasol. Problema nu ii la utilizatorii casnici, pana la urma isi pun centrale de apartament si asta ii. Scolilez spitalele, inst publice, acolo ii problema. Bine pt USR ii oki sa nu mearga copii la scoala asa raman dobitoci si ii voteaza si la urm alegeeri.

  15. Gunoiule, ai tupeu de borfas.
    Mama, pensionara, a stat iarna aceasta cu 16-17C in casa, dar ti-a platit caldura inca din Mai, 2021.
    Sa-ti dea Dumnezeu ierni la fel de ,,calduroase”, in sanul familiei. Da-te-n #MMDJ

  16. is curios ce mesaje au timisorenii care nu or avut caldura pentru Mr. Fritz

    • Nu cred ca are domnul Fritz posibilitatea de a cumpara atatea frigidere, cata carne i-am dorit numai eu in perioada in care nu am avut apa calda si caldura, iar copii trebuiau sa fie la scoala cu 16 grade asigurate in clasa. In momentul de fata ne debransam toata scara de la Colterm si intram pe solutii alternative, iar Fritz cu tot USRul lui de corupti si incompetenti poate sa se duca exact la domnul acela care e intr-o relatie antagonica cu bunul Dumnezeu.

  17. Am o garsonieră în Timișoara pe Take Ionescu la etajul 10. Toată iarna am avut 16 grade în locuință când afară temperatura era sub 0 grade. Apa caldă venea (când venea) după 10 minute. Am plătit căldura cam 250 lei fiecare lună și m-am încălzit cu radiator electric care a mai costat cam 350-400 lei pe lună.Tevile sunt toate colmatate, ar trebui înlocuite toate în fiecare apartament, că să vină cu presiunea necesară agentul termic până la etajul 10,ceea ce e destul de greu într-un bloc cu 88 de apartamente. Sunt convins că așa stau lucrurile în toate blocurile. Părerea mea e că a trecut vremea sistemului centralizat de termoficare și soluția sunt centralele de bloc sau de apartament. Luați exemplul Lugojului, unde s-a renunțat de mult la sistemul centralizat de încălzire, unde la un apartament cu 3 camere, cum are soacră-mea plătești gazul iarna 250-300 lei și îți reglezi cum vrei temperatura în locuință. Îmi pare rău pentru Timișoara dar am ajuns de rusine, nu că înainte ar fi fost mai bine, dar trebuie făcut ceva!!!! Conducători treziți-vă!!! Lumea și-a pus speranțele în voi…!