Mesajul medicilor pentru pacientii bolnavi de cancer din Timisoara: Veniti cu incredere in spitale, sa nu fie prea tarziu!

TIMISOARA. Semnal de alarma tras de medicii timisoreni in privinta pacientilor oncologici: sa vina cu incredere in spitale.

CITESTE SI: S-au indreptat cu speranta spre spitalul nostru si au primit cel mai bun tratament posibil! Mesajul medicilor de la Victor Babes din Timisoara la un an de pandemie. Peste 3.600 de oameni vindecati de COVID si 500 de batalii pierdute

2020, anul pandemiei, a insemnat o scadere substantiala a numarului de pacienti oncologici care au solicitat un consult de specialitate intr-o unitate spitaliceasca. Gradul de adresabilitate a scazut cu peste zece procente in clinicile oncologice, ajungand chiar si cu pana la 50 la suta in spitalele de stat. Mai mult, potrivit unor date statistice existente la nivel national, diagnosticarea pacientilor a scazut in Romania dramatic in perioada de urgenta. Specialistii spun ca riscurile amanarii unui tratament impotriva cancerului, dar si amanarea prezentarii la medic pentru diagnosticarea unei asemenea afectiuni sunt mai mari decat acela al imbolnavirii cu virusul SARS-CoV 2.

De aceea, medicii trag un semnal de alarma si cer demararea unei campanii nationale de constientizare a populatiei pentru a se prezenta la medic la primele simptome ale unei boli, mai ales in cazul unor pacienti cu o posibila afectiune oncologica.

Situatia este cu adevarat dramatica. Daca in 2019 am avut internati in Spitalul Victor Babes, cu un diagnostic de suspiciune de neoplasm pulmonar, 664 de persoane, anul trecut, in 2020, doar 231 de persoane au venit la spital pentru a fi investigate. Situatia este la fel de grava si in ceea ce priveste numarul pacientilor internati, confirmati cu cancer de plamani. Numarul acestora s-a redus cu 60 la suta, si asta pe fondul amanarii sau refuzului de a se adresa medicilor. Bronhoscopiile, investigatii necesare in cazul suspiciunilor de neoplasm pulmonar, au scazut si ele cu 50 la suta anul trecut fata de 2019. Pericolul este unul pe termen lung. Oamenii se feresc si amana sa vina la spital pentru a fi diagnosticati ceea ce face ca interventiile chirurgicale si tratamentul sa fie si ele realizate cu intarziere. in acest fel, pacientii isi reduc drastic sansele la un tratament care i-ar putea salva„, spune prof.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

Scaderea diagnosticarii a atras dupa sine si o reducere a numarului celor care s-au prezentat pentru administrarea unui tratament oncologic. Adresabilitatea a scazut, in acest caz, cu 10 pana la 15 procente in 2020 fata de anul anterior.

Orice intarziere in administrarea terapiei duce la scaderea şanselor de supravieţuire ale pacienţilor. De aceea, trebuie gasit un compromis rezonabil intre riscul de infecţie cu SARS CoV 2 şi continuarea administrarii terapiei oncologice. Scaderea dramatica a diagnosticarii si tratarii cazurilor noi de boala este cu siguranta sectorul in care pandemia COVID a determinat daunele colaterale cele mai mari. Intreruperi in programele de screening si follow-up, amanari in procedurile diagnostice si terapeutice, precum si reticenta publica pentru contactul cu serviciile medicale sunt impreuna factori care contribuie la acest tablou”, spune conf. dr. serban Negru, medic primar oncolog, Asociatia Oncohelp Timisoara.

Amanarea prezentarii la medic pana la finalul pandemiei va duce la formarea, in viitor, a unor liste de asteptare pentru diagnosticare si, implicit, si la tratament, ceea ce pentru unii pacienti ar putea fi fatal. De aceea, printr-o campanie sustinuta de constientizare, se intentioneaza realizarea unei “normalizari” a situatiei prin cresterea gradului de incredere a oamenilor in existenta unor unitati sanitare in care posibilitatea de infectie cu virusul SARS CoV 2 a fost redusa la maxim, pe de-o parte datorita instituirii unor masuri de protectie anti Covid 19 si a unor circuite speciale, iar pe de alta parte datorita vaccinarii in masa a cadrelor medicale.

Pacientii aflati intr-un stadiu incipient al unui neoplasm, de exemplu, pot ajunge foarte repede, daca nu sunt diagnosticati imediat si nu li se administreaza un tratament corespunzator intr-un timp cat mai scurt, la metastaze. in loc sa fie posibila vindecarea acestora, vom fi nevoiti doar sa incercam sa le prelungim cat mai mult viata. Daca acest lucru nu se intelege, vom avea in viitor un numar mare de pacienti decedati pentru ca au venit prea tarziu la spital, de cele mai multe ori in ultimul stadiu. Renuntarea sau amanarea luarii unei scheme de tratament existenta sau amanarea prezentarii la medic pentru o reevaluare in vederea modificarii schemei de tratament este la fel de grava.

Putem vorbi de recidiva in situatia unor pacienti care, daca ar fi venit in mod constant la control si ar fi avut parte de tratament corespunzator, ar fi trecut cu bine prin boala”, mai spune prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Cancerul bronhopulmonar este cel mare ucigas malign. in 2020 a ucis la fel de multe persoane la nivel mondial ca si pandemia de COVID-19, fiind inregistrate circa 1,8 milioane de decese prin fiecare din aceste boli. Din nefericire insa, cancerul bronhopulmonar este mult mai agresiv si are o probabilitate enorma de evolutie rapida spre metastazare si deces daca nu este depistat si tratat precoce. De aceea, pacientii ar trebui sa se prezinte la medic la primele semne sugestive – tuse seaca prelungita, expectoratie cu sange, scadere masiva in greutate la un mare fumator. Probabilitatea de infectie virala in cursul vizitei la spital este foarte mica si nu justifica riscul asumat prin diagnosticarea tardiva”, spune conf dr. serban Negru, medic primar oncolog, Asociatia Oncohelp Timisoara.

Romania numara peste jumatate de milion de oameni diagnosticati cu o forma de cancer. Neoplasmul pulmonar a reprezentat, in 2020, cea mai frecventa cauza de deces in tara noastra, in cazul pacientilor inregistrati cu o forma de cancer.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In Romania exista doar infectati cu SARS COV2 de un an de zile, timp in care ceilalti bolnavi au fost abandonati dar cu banii luati de CASS, spitalele au fost intoarse cu susul in jos si nu te mai puteai apropia ptr ca riscai sa te infectezi iar medicii aveau alte prioritati. Au ramas clinicile private, dar intr-o tara in care saracia populatie este cronica n-aveai cu ce sa platesti si atunci moartea si-a luat partea.

  2. Toata stima medicului Serban Negru si personalului de la Oncohelp!

  3. Mai ho cu stima „ion” pt ca astia de la Oncohelp traiesc de pe banii asigurarilor de stat. Interesant ar fi sa vedeti cati pesedisti sunt in spatele acestei institutii private si apoi sa va dati seama de praduitorii romani securisti si comunisti

  4. Sa mearga jurnalisti la Spitalul de Oncologie de pe Victor Babes sa vada cum sunt tinuti bolnavii la poarta, in frig. Doctorii fac consultatia in curte. Stai in frig si doua ore asa ca te alegi si cu o raceala. Am platit o viata CAS si acum, pt ca am cancer, nu imi ramane decat sa vad ca sunt tratata mai rau decat un puscarias. De 8 luni nu am mai intrat in cabinetul doctorului oncolog, nu ai voie sa intrii in spital. Inuman!