Craciunul este celebrat si la Vatican, unde Papa Benedict al XVI-lea a invitat oamenii sa renunte la stralucirea societatii de consum si la orgoliul ratiunii liberale si sa lase loc umilintei si mesajului de pace al lui Iisus.
In Bazilica Sfantul Petru, in cursul slujbei dedicate nasterii lui Isus, transmisa de televiziuni in intreaga lume, Papa, in varsta de 84 de ani, a urcat in naos cu ajutorul unei bande rulante, cu o mina imobila. De asemenea, el a fost ajutat sa urce treptele altarului.
Zeci de telefoane mobile au fost ridicate deasupra capului, pentru a surprinde acest moment.
Inainte de intrarea Papei, in bazilica scufundata in umbra s-a cantat „Kalenda”, despre asteptarea sosirii unui Mesia in Veschiul Testament. Ulterior, bazilica a fost iluminata, semnificand o noua nastere a lui Cristos.
Papa, care critica frecvent excesul de rationalism si refuzul transcendentei, i-a invitat pe toti oamenii la o atitudine umila in fata misterului Craciunului. „Daca vrem sa il gasim pe Dumnezeu aparut in chip de copil, atunci trebuie sa coboram de pe calul ratiunii noastre liberale (…) sa ne lepadam de falsele noastre certitudini, de orgoliul nostru intelectual”, a spus el.
„Trebuie sa ne schimbam atitudinea pentru a-l intalni pe Dumnezeu cel diferit de prejudecatile si opiniile noastre”, a apreciat el, adaugand ca, potrivit traditiei, pruncul Isus s-a nascut intr-o iesle.
Craciunul celebreaza un copil care „in toata slabiciunea sa este Atotputernicul Dumnezeu”, a continuat Benedict al XVI-lea.
„Sa il rugam pe Dumnezeu sa ne ajute sa privim dincolo de fatada stralucitoare a acestor vremuri, pentru a gasi dincolo de ele copilul din grajdul de la Betleem (…). Craciunul a devenit o sarbatoare comerciala, ale carei scantei orbitoare ascund taina umilintei lui Dumnezeu”, si-a exprimat el regretul.
Papa recunoaste ca „unii oameni nu mai reusesc sa il recunoasca pe Dumnezeu in credinta”. Acestia „se intreaba (…) daca raul nu este la fel de puternic si originar ca binele si frumosul pe care le intalnim in momentele luminoase in cosmosul nostru”.
„Cu Tine, noi trebuie sa fim artizanii pacii, iubim copilul Tau, lipsa Ta de violenta”, s-a rugat Papa adresandu-se lui Dumnezeu, in timp ce „lumea este continuu amenintata de violenta, in numeroase locuri si in diferite feluri”, a continuat el.
„Arata puterea ta, o, Doamne”, a implorat el. „in lumea noastra, fa ca bastoanele opresorilor (…) si cizmele zgomotoase ale militarilor sa fie arse”, a adagat Papa. El a citat, astfel, termeni din pasajul din Vechiul Testament, citit la fiecare Craciun, in care profetul Isaia vesteste sosirea unui „print al pacii”, care va desfiinta toate opresiunile.
Benedict al XVI-lea le-a cerut tuturor celor 1,1 miliarde de catolici sa se roage „sa le apara o raza a bunatatii lui Dumnezeu tuturor celor care traiesc Craciunul in saracie, suferinta sau ca imigranti”.
Papa a parut obosit in ultimele saptamani, la sfarsitul unui an incarcat, marcat de o serie de vizite si responsabilitati zdrobitoare, in fata unor dificultati ale crestinismului si unor scandaluri dureroase, ca cel de pedofilie.