TIMISOARA. Legea darii in plata i-a scos in strada pe timisoreni. Oamenii sunt nemultumiti ca prevederile actului normativ ar putea duce la desfiintarea programului „Prima Casa”.
Aproape 30 de timisoreni s-au adunat in fata Prefecturii Timis, vineri seara, pentru a protesta. Ei cer scoaterea programului „Prima Casa” de sub incidenta Legii darii in plata. Dotati cu pancarte, acestia au spus ca punerea in practica a legii ar crea mari probleme pentru tinerii care vor sa isi cumpere o locuinta.
„Eu ies doar ca tinerii sa aiba o sansa in plus. Programul asta a functionat de atata timp, de ce sa il oprim? Avansul pentru case este foarte mic acum. Nu o sa stranga un tanar sa dea 35% avans pentru o casa. Dupa 10-12 ani de lucru iti permiti sa iti iei o casa. E o sansa in plus la tineri” a declarat unul dintre protestatari
Protestatarii spun insa ca mentinerea programului in cadrul acestei legi va crea si alte probleme pe termen lung.
„Am organizat acest protest pentru a sustine programul Prima Casa. Nu suntem impotriva legii darii in plata, doar excluderea programului din aceasta lege. Este un program care functioneaza. Din peste 160 de mii de credite acordate pana acum, doar 40 sunt in intarzieri, nu in executare…Eu estimez ca vor fi peste 500 de mii de someri la nivel national. Programul acesta inseamna nu doar materialele de contructii, inseamna tot ce tine adiacent: camioane, nu se va mai vinde atata motorina, incasari la buget. Putina lume stie ca atunci cand se vinde un apartament, 3% se incaseaza direct de catre statul roman. La un apartament de 50 de mii de euro vandut, 1500 de euro incaseaza statul roman direct impozit, plus notarul care plateste in jur de 500 de euro, si altele” a spus un alt protestatar
Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea darii in plata. Aceasta se afla in faza reexaminarii, iar Senatul este prima Camera sesizata. Decizia finala apartine Camerei Deputatilor.
Luni, senatorii au decis ca programul Prima Casa sa ramana sub incidenta legii, dar, in acelasi timp, au admis propunerea BNR privind introducerea unui plafon maxim de 150.000 de euro pentru imobilele cu destinatie de locuinta, care vor fi luate in calcul la aplicarea legii.