„Meseriasii”, tot mai greu de gasit. Companiile private cauta cu lupa personal calificat

Toti angajatorii, fie ca sunt din domeniul productiei, fie ca sunt din zona prestarilor de servicii, acuza lipsa personalului calificat. Criza fortei  de munca este o problema reala la nivel national, companiile avand dificultati atat in a gasi forta de munca pregatita cat si in a-si mentine angajatii valorosi.

Companiile care asigura servicii publice sunt obligate sa recurga la strategii si artificii complicate si platesc bani grei ca sa obtina absolventi cu diploma si specializare intr-o meserie.

Cons Electrificarea Instal (CEI), companie din domeniul energiei, nu face exceptie. CEI are contracte cu doua licee si o scoala de afaceri si meserii in baza carora le ofera elevilor conditii de practica, adica toate cele necesare deprinderii meseriei direct la sursa. in plus, dupa absolvire, un loc de munca sigur cu toate avantajele ce deriva.

Cons-electrificarea-instal2
„Tehnicienii si electricienii bine pregatiti sunt greu de gasit. in activitatea societatii noastre sunt de o importanta vitala. Avem de nevoie de oameni calificati si foarte buni in meseria lor. Lucram la nivel de performanta si nu putem face asta decat cu profesionisti. Eforturile noastre sunt enorme si rasplata nu este intotdeauna pe masura”, spun reprezentantii CEI.

Multi dintre elevii care urmeaza o scoala de meserii aleg ca dupa absolvire sa nu-si mai urmeze vocatia iar investitia unei firme private in asigurarea practicii este pierdere totala. Momentan, tinerii care provin din zonele rurale si au «bun simt si respect pentru munca» par sa fie salvarea angajatorilor.

„Suntem cu 15 ani in urma la capitolul forta de munca calificata. Exista un decalaj enorm intre cerere si oferta. An de an facem eforturi imense pentru a instrui angajatii si pentru a-i califica direct la locul de munca.  Cheltuielile sunt exponential mai mari din simplul motiv ca trebuie sa aduci personalul la un nivel de profesionalism care sa-ti mentina serviciile la cel mai inalt standard. Facem aceste sacrificii pentru ca noi credem cu tarie ca seriozitatea si consecventa sunt atributele succesului in business. Din pacate, in cele mai multe cazuri de atribuiri de lucrari, licitatii si contracte, toata lumea isi doreste sa plateasca preturi cat mai mici fara sa tina cont de calitate”, mai spun reprezentantii CEI.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este consecinta gindirii idioate de dupa Revolutie , s-au desfiintat scolile profesionale , unde se formau meseriasii , dar s-au infiintat sute de facultati , care ” scoate timpiti ” , cum bine zicea Base .

  2. …este adevarat ca dupa lovitura de stat sa distrus sistematic totul….dar la fel de adevarat este ca atunci cand ceri profesionalism, trebuie sa recompensezi omul, aici e cheia. Salariile din Romania sunt la nivel african, oribil. Daca salarul ar fi onorabil, sa vezi ce inghesuiala ar fi si ce cerere mare ar exista ptr astfel de scoli profesionale… dar cunoastem noi, vor oameni capabili, buni, disponibili, dar platiti cu ciubucuri…Nu mai merge, sa terminat. Deja sunt multe judete unde oamenii prefera sa stea acasa pe ajutoare sociale, nu este solutia ideala si nici nu sunt puturosi….. dar nici sa lucreze in confectii pe 150E.. sa-si lase gospodaria, pamantul nelucrat, animalele etc… Sa mergi la un asa job ai cheltuieli zilnice, bilet tren, autobuz, cafea, tigari, pantofi, haine..etc…. iar la sfarsit nu te alegi cu nimic….. ai lucrat gratis ….A venit vremea ca orice societate care se respecta sa ofere angajatiilor salarii decente, bonusuri, etc…. atunci poti cere profesionalism, sacrificiu…

  3. asta se intimpla cind angajatorii s-au inteles intre ei cit sa dea salariul.acum nu mai conteaza ca esti meserias conteaza sa lucrezi cit mai multe ore si daca se poate sa stai si noaptea sa lucrezi dar cind e vorba de plata atunci gasesc cjchite ca sa nu te plateasca .am lucrat la un asemenea patron niciodata nu era multumit .acum se da cu curul de pamint ca nu mai vine nimeni la el sa se angajeze

  4. Scoala romaneasca, din pacate, produce un numar impresionant de someri.

  5. Am fost angajat la firma asta dar cind este vorba de bani iti da cu piciorul in fund. Dupa 2 ani de munca in firma si nu iti mareste salariul, au avut oameni nu buni foarte buni si au plecat. Prea tirziu sa te plingi. Trebuia sa pretuiesti ce ai avut.

  6. …asa zisi patroni, inca mai cred in zicala de acum 25ani, nu iti convine mai sunt 100 la poarta…..asta a fost candva…acum sa intors roata…nu iti pretuiesti angajatii buni!… bye bye firma, sa lucreze el cu familia lui….sau sa aduca chinezi, rromi, filipinezi…

    • Cand o sa se importe forta de munca din alte tari si romanii majoritari o sa plece din tara se vor creea diferenta asa de mari incat niste manelisti o sa conduca tara ca o satra. Romanii pleaca pentru ca multi nu sunt specializati pe o anumita meserie si merg in agricultura sau alte slujbe de 2-3 euro pe ora. Spiritul antreprenorial e condamnat, capitalul e mic in general si productivitatea e mica in comparatie cu ce este in exterior. Pe de alta parte toata lumea face liceu, foarte multi merg la facultate din care ies fara nici o specializare folositoare si devin someri care traiesc din salariul parintilor. Pai nu la 30 de ani incepi intr-un domeniu dragilor ci la 13-14 iti alegi o cale pe care vrei s-o urmezi, dar la noi nu se oune problema sa-ti faci singur calea uin viata ci sa traiesti de pe banii altora mai ales ai statului…