Meserie practicata de romani, recunoscuta automat in Uniunea Europeana. Vor fi luate in considerare si diplomele obtinute inaintea aderarii tarii noastre

O decizie importanta va avea efect asupra dreptului romanilor de a-si practica meseria in statele din Uniunea Europeana, chiar daca diplomele de studii au fost emise inainte de 2007, anul aderarii tarii noastre.

CITESTE SI: Operatiune fulger in doua supermarketuri Carrefour si Profi din Timisoara. Ce-au gasit inspectorii OPC. Foto si video 

Statele din Uniunea Europeana vor recunoaste automat diplomele romanesti de asistent medical generalist obtinute inainte de aderarea Romaniei, cu conditia ca titularii sa fi urmat programul de revalorizare organizat pentru alinierea la criteriile minime de formare prevazute de Comisia Europeana, scrie antena3.ro.

Informatia a fost comunicata de Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) din cadrul Ministerului Educatiei.

La 12 februarie, s-a publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Directiva (UE) 2024/505 a Parlamentului European si a Consiliului din 7 februarie 2024, privind modificarea Directivei 2005/36/CE, in ceea ce priveste recunoasterea calificarilor profesionale ale asistentilor medicali generalisti formati in Romania. In baza acestei directive, celelalte state membre ale UE vor recunoaste diplomele romanesti obtinute inainte de 1 ianuarie 2007 de asistentii medicali generalisti care au urmat ulterior programul de revalorizare„, a precizat sursa citata.

Potrivit CNRED, in urma demersurilor facute de autoritatile romane, institutiile UE au modificat legislatia europeana existenta privind recunoasterea calificarilor profesionale, astfel incat asistentii medicali generalisti care au urmat programul de revalorizare incepand cu 2014 pana in 2020 sa poata dobandi, in oricare din statele membre ale UE, recunoasterea diplomelor si certificatelor obtinute in Romania inainte de data aderarii.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.