Metrou pe o distanta de 10 kilometri la Timisoara! Primul pas spre introducerea liniilor de cale ferata in subteran

TIMISOARA. Nu avem la dispozitie o parcare decenta in care sa ne lasam masinile aproape de zona centrala a orasului, pasajele Jiul si Popa Sapca inca nu au fost largite, dar o dam inainte cu metroul, o investitie uriasa care ar trebui facuta de Compania Caile Ferate Romane.

Consilierii locali vor aproba, la urmatoarea sedinta, Studiul de Prefezabilitate pentru „Reconfigurarea traseului de cale ferata pe teritoriul municipiului Timisoara prin introducerea liniilor CF in subteran”, intocmit de firma Longhersin SRL. Specialistii au gandit doua variante, alesii urmand sa o aprobe pe prima: varianta A – cu o lungime totala a tunelului de 10.200 metri, varianta ce va fi inclusa in Planul de Mobilitate pentru Polul de Crestere Timisoara.

„Municipiul Timisoara este cel mai important nod feroviar din judetul Timis si din partea de vest a tarii, asigurand legatura cu importante orase ale tarii, dar si a Romaniei cu Serbia si Ungaria. Calea ferata ce traverseaza municipiul, foarte aproape de zona centrala, constituie o bariera care impiedica dezvoltarea acestuia. Principala influenta a retelei feroviare asupra celei rutiere este aceea ca traseul liniei de cale ferata prin oras constituie un obstacol major care afecteaza in foarte mare masura continuitatea retelei stradale rutiere prin limitarea numarului de trasee de legatura intre zona de nord si cea de sud. In acelasi timp, exista suprafete mari din zonele de interes major care sunt ocupate de dotari si infrastructura care apartine Cailor Ferate Romane. Datorita acestor aspecte este necesara coborararea liniei de CF in subteran”, este motivarea trecuta in referatul ce insoteste proiectul de hotarare pentru aprobarea studiului de prefezabilitate, semnat de seful Directiei Tehnice din cadrul primariei, Culita Chis.

Potrivit specialistilor din primarie, linia de cale ferata se afla pe un rambleu inalt de aproximativ 4 metri, in lungime de aproape 5,5 kilometri. In lungul traseului, linia de cale ferata este traversata in 9 puncte, din care 5 cu pasaje inferioare si 4 pasaje la nivel cu calea ferata, acestea din urma fiind prevazute cu semibariera. Oficialii primariei sustin insa ca traversarile stranguleaza traficul, iar mijloacele de transport sunt interconectate doar in Gara de Nord si in Gara de Est. Mai mult, existenta caii ferate in oras polueaza si fonic, deranjand locatarii din zonele de influenta, se mai arata in referat.

Scenariul facut de cei din primarie este unul dramatic: daca nu se introduce calea ferata in subteran, traficul auto va creste oricum, ceea ce va duce la micsorarea vitezei de circulatie, formandu-se cozi kilometrice in oras, blocandu-se toata circulatia intre nordul si sudul orasului. Specialistii primariei arata ca proiectul pentru ingroparea caii ferate si eliberarea terenului de deasupra, pe care primarul Nicolae Robu vrea sa amenajeze un bulevard, „rezolva situatia actuala din Timisoara, cu traficul aglomerat si locuri de parcare putine”.

La intocmirea studiului de prefezabilitate au fost propuse doua variante, iar dezvoltarea scenariilor, sustin reprezentantii Directiei Tehnice, s-a bazat pe realizarea a doua variante posibile cu alegerea aceleiasi solutii tehnice: tunelul.

Planurile primarului Nicolae Robu sunt sa duca in subteran calea ferata, iar pe linia pe care circula trenurile sa circule si un alt tren, adica un metrou (n.r. mijloc de transport in comun pe cale ferata urbana subterana), care sa asigure legatura intre Gara de Nord, mall, Gara de Est, Gradina Zoologica si Aeroportul International.

„Asta e solutia, liniile de cale ferata trebuie sa fie duse in subteran. Sigur, se va realiza o conexiune cu unele puncte cheie ale orasului Gara de Nord si Gara de Est, Mall, Aeroportul, toate vor fi legate pe un traseu rapid, subteran. (…) La suprafata, pe aceasta portiune va fi realizat un bulevard, care va traversa Timisoara pe toata lungimea sa, un bulevard ultramodern”, spunea, nu demult, primarul Timisoarei.

Ideea a fost prezentata inca din 2013, cand edilul Timisoarei anunta ca viseaza la fonduri speciale, direct de la Bruxelles.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este o solutie eleganta de a scoate calea ferata din mijlocul orasului

  2. sa moara psd-ul de ciuda dupa ce se va intampla. sa-i crape ochelarii lu victoras :)))))
    ca pe ei nu-i duce capu…

  3. INTREBARI pentru seful Directiei Tehnice din cadrul primariei, Culita Chis (de la un curios) .
    1. Va costa intr-adevar cca 2 miliarde de EURO?
    2. Care este traseul mai exact Est-Vest daca am inteles bine, la N de linia ferata caci altfel pe unde. Poate fi vazut rezultatul studiului (daca nu altceva, traseu cu adancimi, statii …)
    3. Cam cate garnituri vor circula simultan pe traseu? Cu ce numar de calatori estimati/zi a fost calculata eficienta? (ptr finantare UE)?
    4. Daca s-a luat in seam a ca de la o adancime de 10 m apele freatice pot fi frecvente si chiar „migratoare” (evitarea inundarilor). Constructia va fi de tip „city-tunel”?
    5. Statiile principale vor avea invarcare variabila? Cam care este estimarea acestor incarcari?
    6. Pe traseul tunelului va circula si trenul deci si garnituri de marfa?
    7. Reamenajarea Garilor – trecere in subteran: cam cat va costa si cine va sustine financiar aceste reamenajari (MT-CFR falimentar)? Dupa Gara de Nord spre alte directii (Arad, Resita, Sinicolaul Mare s.a.m.d.) se va reveni probabil la suprateran?! Similar si la gara de Est (spre Lipova, de exemplu).
    8. Candva prin anii ’70 si pe vremea tovarasului s-a discutat de transformarea Garii de Nord – pasageri/civil in statie terminus (insa de suprafata) si mutarea garii de marfa in afara Timisoarei. Au fost efectuate si planuri, dar totul a murit din lipsa de fonduri. S-ar putea tine cont si de experienta de atunci?

  4. promotie, studiu de fezabilitate gratuit:
    in loc sa sapam tuneluri de sute de milioane de euro si sa cumparam rame de metrou de 5-6 milioane de euro bucata nu ar fi mai ieftin ca de la remetea sa se faca o legatura cu calea ferata de buzias, pentru a scoate sinele care blocheaza dezvoltarea orasului? adica dupa gara de est sa se scoata sinele pina la gara de nord. ar fi vreo 15 km de sina noua pe cimp in loc de 10 km de tunel sapat in oras.

  5. Lucrez la calea ferat de mult timp. Chiar nu-si dau seama astia ce vorbesc ?

  6. Rog sa se aiba in vedere necesitatea suplimentarii garniturilor de metrou la orele de virf,intre statiile Timisoara est si Gradina Zoologica.De asemenea cred ca este necesar ca intre Gradina Zoologica si aeroport liniile sa se ingroape mai adinc deoarece precipitatiile de pe cimpii se scurg direct in pamint,ele nefiind drenate in canalizarea orasului.In rest e bine.Succes si nu uitati sa va luati pilulele.

  7. problema noastra este ca nu stim sa fim gospodari. alegem solutii grele cu costuri ,mari si termene lungii cu finalitate nesemnificativa.
    daca un pod ar fi construit la solventul si panouri pe langa calea ferata ,montate acolo unde se polueaza fonic, terminarea santierelor din timisoara , crearea de parcari supraterane ca au unde se va rezolva problema.
    dar problema noastra este cel din frunyea primariei care nu are studii pentru asa ceva si nu asculta de specialisti .
    sunt atat de simple si costuri mai mici.
    astept pe domnul primar sa ne spuna de ce nu crede in aceste solutiim cand aproape toti timisorenii scriu despre ele.

  8. Si daca (deocamdata zic „daca” nu „cand”) se duce calea ferata in subteran, facem iar santiere la Jiul si Popa Sapca ca sa le aducem mai sus?

    Pe termen scurt, asa cum scrie mai sus si in comentariile de la alte articole, trebuie pasaje pentru inchiderea inelurilor exteriore de circulatie. Atunci se va imputina si traficul prin centru, deci nu va fi nevoie de cale ferata in subteran.

  9. E rău când pe unul îl apucă și nu îl mai lasă adică robu vrea metrou în subteran și gata .Nu contează altceva .

  10. E chiar cel mai important „nod feroviar” din zona de Vest, cum de modernizarea caii ferate se intampla in Arad, sau pe linia Arad-Deva?

  11. Este bine sa exite planuri pe termen lung cu dezvoltarea infrastructurii rutiere in jud. Timis si implicit Timisoara, insa acestea trebuie facute intr-o ordine si anume cu alea mai simple (daca exista ceva simplu in Romania) : 3-4 parcari subterane, largirea pasajelor, pod la Soleventul, terminarea soselei de centura, 4 benzi spre Mosnita, Giroc, Dumbravita, Utvin, Sacalaz, etc.

    Si cea mai buna investitie este educatia civica la romani, ca degeaba faci daca vine altu si distruge .

  12. Esti portar acolo?