‘Mi-e atat de somn’. Astenia de primavara, explicata de medici la Timisoara. Cum scapam de ea?

TIMISOARA. Fenomenul cu debut la trecerea din sezonul rece în sezonul mai cald, cu simptome de oboseală accentuată, lipsa energiei, stare generală de slăbiciune, tulburări ale somnului, dificultăți de concentrare, stări de anxietate, face referire la astenia de primăvară și reprezintă o afecțiune comună, care este resimțită de o mare parte a populației. Femeile sunt mai predispuse la astenia de primăvară decât barbatii.
Specialistii de la Spitalul Clinic CF Timisoara vorbesc despre simptome si cum anume putem combate astenia de primavara.
„Simptomele asteniei de primăvară pot să fie diferite de la o persoană la alta, pot fi percepute sub formă de
🟩oboseală accentuată,
🟩stare generală de slăbiciune,
🟩tulburări ale somnului,
🟩dificultăți de concentrare,
🟩lipsa energiei,
🟩stări de anxietate
Pentru a ne asigura că reușim să facem față cât mai eficient simptomelor asociate asteniei de primăvară, avem nevoie de odihnă, alimentație sănătoasă, exerciții fizice, o gestionare eficientă a stresului.
Un somn relaxant și odihnitor este important pentru a ne ajuta să depășim stările asociate asteniei de primăvară.
Alimentația sănătoasă poate conduce la creșterea nivelului de energie și la scăderea simptomelor asteniei de primăvară.
Exercițiile fizice, plimbările în natură, prin parc sau în diferite alte locuri în aer liber, expunerea la soare ne încarcă cu energie și ne îmbunătățesc starea de spirit. Există tehnici de relaxare care pot determina scăderea nivelului de stres și creșterea stării generale de bine, însă, la nevoie, medicul ne poate recomanda și un tratament medicamentos, dacă acesta este necesar.
🟥Factorii fizici, psihologici și sociali sunt determinanți în apariția asteniei de primăvară. Trecerea de la zilele mai scurte și reci, pe care le avem în timpul iernii, la zilele mai lungi și mai călduroase, de primăvară, poate aduce în corp stări de oboseală, lipsa energiei, chiar dacă dormim mai mult și avem un somn odihnitor.
🛑Alimentația pe care o consumăm în anotimpul rece este mai săracă în vitamine și minerale, fapt care poate contribui, de asemenea, la lipsa energiei și la oboseală.
Calitatea vieții poate fi afectată la începutul sezonului cald, însă, o gestionare eficientă a simptomelor asociate asteniei de primăvară ne ajută să obținem sau să revenim la o funcționare normală”, spune psihologul Emilia Ladari, de la Spitalul Clinic CF Timisoara.
Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.